Povećati broj inspektora

0
1019

mup-policija-1375564051-348033NALED i američki USAID u okviru Projekta jačanja konkurentnosti Srbije sproveli su anketa, koja na uzorku od 250 firmi pokazuje da bi nadležne institucije trebalo da porade na boljoj naplati postojećih poreza, umesto da manjak u budžetu nadoknađuju uvođenjem novih ili povećanjem postojećih neporeskih nameta, privrednici trenutno plaćaju 384 neporeska nameta, od kojih su 247 parafiskalni. U izveštaju Svetske banke skrenuta je pažnja na to da su parafiskalni nameti jedan od bitnijih problema srpske privrede. Ekonomisti smatraju da je rešavanje parafiskalnih nameta bitan deo širih reformi, ali potrebne su i druge poput reforme inspekcija, brže izdavanje građevinskih dozvola.

Četiri od pet privrednika u Srbiji smatraju da država ne raspolaže pravilno poreskim prihodima koje prikupi od građana i privrede i ističu da bi nadležne institucije trebalo da porade na boljoj naplati postojećih poreza umesto da se manjak u budžetu nadoknađuje uvođenjem novih ili povećanjem postojećih neporeskih nameta, pokazuje istraživanje stavova privrede o sivoj ekonomiji koji su sproveli NALED i USAID u okviru Projekta jačanja konkurentnosti Srbije.

Upravo je siva zona označena kao oblast u kojoj bi kroz bolju kontrolu mogla da se obezbedi dodatna naplata poreskih prihoda, a suzbijanje nelegalnog poslovanja trebalo bi da bude prva stavka na listi prioriteta Vlade, ističe 17% ispitanika. U kojoj meri je to za privredu važnu pokazuje podatak da je prvi put suzbijanje sive ekonomije za privrednike bilo važnije od smanjenja poreza i doprinosa (16% odgovora).Skoro polovini privrede (45% odgovora) prihodi su umanjeni usled nelojalne konkurencije od 10 do 30%, a još 29% dodaje da su im prihodi oboreni i do 70%. Smanjenje prometa za državu znači i umanjenje poreskih prihoda (92% privrednika prepoznaje taj problem).Međutim, ono što privrednici ne odobravaju jeste uvođenje novih nameta ili povećanje postojećih kako bi se problem smanjenih prihoda u budžetu nadomestio. Oni ocenjuju da takva praksa kažnjava privredne subijekte koji posluju legalno i plaćaju sve obaveze i gura ih u sivu zonu.
Takodje istraživanje NALED-a i USAID-a je pokazalo da Svaka druga inspekcija zadužena za suzbijanje sive ekonomije nema dovoljan broj ljudi za taj posao. Da pojedine inspekcije imaju manje inspektora nego što je zaista potrebno pokazuje primer republičke građevinske inspekcije koja celokupnu teritoriju Srbije pokriva sa samo sedam inspektora (13 predviđeno Aktom o sistematizaciji). Urbanistička inspekcija ima tek 10 inspektora, a Republička komunalna inspekcija samo šest.

Da Vas podsetimo:  Nacrtom nisu rešeni svi problemi uočeni u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja

Iz Medijskog biltena NALEDA

Za www.koreni.rs

Antigona

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime