Povodom Dana maternjeg jezika – apel SPKD Prosvjeta Austrija

0
1074

U želјi da damo svoj prilog i pokažemo da uvažavamo i podržavamo jezičku i kulturnu raznovrsnost, kao i sva lјudska i građanska prava, a posebno pravo svakog čoveka na korišćenje svog maternjeg jezika, povodom Dana maternjeg jezika 2018. upućujemo javnosti ovaj Apel:

– Maternji jezik je jezik koji dete prvo nauči u porodici. Dan maternjeg jezika obeležava se u svetu od 1999. godine kako bi se promovisale jezička i kulturna raznolikost, kao i višejezičnost. Ustanovio ga je Unesko u znak sećanja na dešavanja i proteste u Pakistanu kada je Urdu proglašen zvaničnim jezikom.

– Iako je pravo na upotrebu i negovanje maternjeg jezika u Evropi zagarantovano u skladu sa visoko postavlјenim standardima, u Republici Austriji se u praksi i dalјe pojavlјuju brojni problemi u svakodnevnom ostvarivanju tog prava, naročito za brojne građane Srbe u ovoj zemlјi, prevashodno zbog nametanja političkog jezika, tzv.“BKS“ kao maternjeg. Takav problem postoji u još nekim evropskim zemlјama.

– U Republici Austriji je za sve one koji govore srpski jezik još uvek zvanično nametnut svojevrsni politički novogovor – tzv.“BKS“(bošnjačko-hrvatsko-srpski), iako je istovremeno po broju govornika srpski jezik drugi u Austriji, posle nemačkog. Ovdašnje vlasti i institucije isklјučivo i zvanično koriste naziv „BKS“ u kontekstu srpskog jezika kao maternjeg. Povodom (ne)mogućnosti informisanja i obrazovanja na srpskom maternjem jeziku ističemo činjenicu da u austrijskom ministarstvu prosvete, kao i dokumentaciji austrijskog obrazovanja, čak i ne postoji poseban jezički kod za srpski jezik!

– SPKD Prosvjeta Austrija, povodom međunarodnog Dana maternjeg jezika 2018. apeluje i podseća sve institucije i pojedince u našoj matici, kojih bi to trebalo da se tiče, da podrže srpsku zajednicu u Austriji u naporima da se ovo stanje promeni. Brojni Srbi u ovoj zemlјi uvereni su da je neophodno doneti novi, pobolјšani i moderniji propis koji bi govornicima srpskog jezika u Austriji omogućio i garantovao pravo na upotrebu i negovanje svog, srpskog, maternjeg jezika, na način na koji to ostvaruju i druge etničke zajednice u ovoj zemlјi u skladu sa evropskim standardima!

Da Vas podsetimo:  Prvi roman mladog niškog pisca i novinara u užem izboru za NIN-ovu nagradu

Srpsko rasejanje je jedno od najmnogolјudnijih u Evropi. Brojni Srbi vredno rade i borave u Austriji, a mnogi su već decenijama njeni lojalni građani. Sigurni smo da svi oni, kao i generacije njihove dece rođene u ovoj zemlјi zaslužuju ista prava kao i svi ostali građani.
Duboko verujemo da u zajedničkoj saradnji i uz neizbežnu podršku naše matice i odgovarajućih institucija i organa, ovaj problem može biti uspešno rešen.

Odbor SPKD Prosvjeta u Austriji, Beč, 21. Februar 2018.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime