Povodom ostavke direktorke Agencije za borbu protiv korupcije

0
949

Evropska komisija već godinama unazad u svojim redovim izveštajima o napretku Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji naglašava da nema napretka na polju borbe protiv korupcije. Prema istraživanju Instituta za evropske poslove iz 2017. građani korupciju vide kao najveću pretnju po njihovu budućnost, posle odliva mozgova, siromaštva i rata. Ukoliko izuzmemo male plate i nezaposlenost, najveći problm sa kojim se građani Srbije suočavaju je korupcija i kriminal, a 33,8% građana veruje da živi lošije nego pre pet godina. Jasno je da institucije Srbije nisu mnogo uradile na smanjenju korupcije koje prema Agenciji za borbu protiv korupcije godišnje ukrade 350 škola, 7500 medicinskih aparata i preko 500 kilometara puteva. Međutim, Agencija za borbu protiv korupcije u poslednjih godinu dana nalazi se na političkom udaru, ali ima i unutrašnje sistemske probleme koji se moraju rešiti što pre.

Izražavamo zabrinutost povodom ostavke direktorke Majde Kršikape posle samo dva meseca od stupanja na dužnost. Javnost je ostala uskraćena za objašnjenje ovakvog naglog poteza, a nama ostaje samo da takav čin dovodimo u vezu sa radom Agencije. Zabrinjava činjenica da je ostavka podneta samo nekoliko dana pošto je Institut za evropske poslove dobio obaveštenje od Agencije da je direktorka Kršikapa podnela zahtev za inspekcijski nadzor Agencije od strane Ministarstva pravde u vezi sa postupanjem zaposlenih sa dokumentima sa oznakom tajnosti u slučaju imovine gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Podsećamo da su zaposleni u Agenciji nezakonito pristupali dokumentaciji koja je imala oznaku tajnosti kada su novinarima dostavljali informacije o imovini gradonačelnika Malog. Na osnovu dokumenata Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost, Institut je utvrdio da niko od zaposlenih u Agenciji nije imao odgovarajući bezbednosni sertifikat za pristup tim podacima i uputio je zahtev Ministarstvu pravde, koje je nadležno za sprovođenje Zakona o tajnosti podataka, da izvrši inspekcijski nadzor što se do danas nije dogodilo.

Da Vas podsetimo:  Vučićev crnogorski scenario

Mišljenja smo da je bivša direktorka Kršikapa podnela ostavku i zbog činjenice da Narodna skupština već više godina ne usvaja izmene i dopune Zakona o Agenciji kojim bi trebalo da se daju šira ovlašćenja Agenciji i pooštrile kaznene mere koje se odnose na prevenciju korupcije.

Na kraju, drugi put na mestu v.d. direktorke Verka Atanasković, po oceni mnogih, nije bila spremna za dijalog sa civilnim društvom, tako da Agencija od ostavke Tatjane Babić, koja je postala sudija Ustavnog suda, praktično ne funkcioniše već godinu dana.

Pozivamo Odbor Agencije da hitno raspiše konkurs za novog direktora ili direktorku, v.d. direktorku Atanasković da bude transparentnija u svom radu, Narodnu skupštinu da što pre usvoji izmene i dopune zakona u skladu sa preporukama Agencije i da se izvšna vlast uzdrži od pritiska na nezavisne institucije.

Kontakt za medije:
Tibor MOLDVAI
+381642546340
tibor.moldvai@iea.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime