Požar na deponiji u Vinči kao kulminacija bežanja od odgovornosti

1
554

Požar na deponiji u Vinči koji je izbio pre ne koliko dana,

a koji još uvek nije saniran do kraja, uveo je našu zemlju, a posebno Beograd u čini se jednu alarmantnu situaciju. Iznad našeg glavnog grada, već danima, a i noćima nadvija se oblak veoma opasnog i po zdravlje štetnog dima koji prekriva čitav grad, pa njegovi stanovnici nemaju ovih dana miran san, što usled tropskih vrućina koje još uvek traju, što usled lišenja mogućnosti otvaranja prozora i luftiranja stambenih prostora upravo zbog opasnosti od dima a i neprijatnih mirisa koji se šire sa deponije.

Požar na deponiji u Vinči (Foto: Ne davimo Beograd)

Požar na deponiji u Vinči kao posledca nemara

Ono što upada u oči je to da je stara deponija u Vinči na kojoj je požar izbio ne samo da ne ispunjava standarde za bezbedno odlaganje otpada, već je trebala da bude zatvorena, no njeno gašenje jeste u planu koji nikako da se realizuje. Takođe, nova deponija jeste izgrđena, i ona je sanitarna deponija, ali još nije spremna za rad, a svi rokovi za njeno puštanje u pogon su probijeni. Sastav stare deponije je veoma raznolik: plastične flaše, plastične kese, kablovi, automobilske gume, građevinski materijal, ostaci kućne hemije i još mnogo toga.

Usled sagorevanja svih ovih materija na deponiji u tom dimu koji se širi ne nalaze se samo suspendovane PM čestice (aerozagađenje), već se uz njih oslobađaju i šire dioksini i furani (nastaju usled spaljivanja otpada) koji su kancerogeni i veoma toksični po ljudski organizam, što predstavlja pravu ekološku bombu, pa se možemo zapitati koja će biti cena neodgovornosti i nemara nadležnih.

Niko nije odgovoran

Od funkcionera iz nadležnih službi se mogu čuti različite stvari, ali jedna stvar je upečatljiva: Nismo nadležni. Baš takva jedna izjava je stigla iz Ministarstva za zaštitu životne sredine, pre tri dana, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavljuje pokretanje istrage, a jasno je da je to zakasnela reakcija jer je šteta već načinjena. Pri tome Gradski zavod za javno zdravlje daje mlaka upozorenja, jer kako kažu nivo PM čestica opada, ali zato je skrajnuta činjenica da Srbija ne poseduje tehnologiju za merenje kancerogenih materija (u ovom slučaju dioksina i furana).

Da Vas podsetimo:  Prošetajte kroz prošlost uz 10 DVORACA koji čuvaju istoriju zlatne ravnice

Šta nas čeka u budućnosti

Požar na deponiji u Vinči nažalost nije jedini u Srbiji ove godine. Pored njega, najnoviji je požar na deponiji u Novom Sadu, a u poslednja tri meseca gorele su još deponija u Pančevu, Požarevcu, Staroj Pazovi, Kovinu. Očigledno je da za ove događaje rešenja još uvek nema, osim zakasnelih i mlitavih reakcija onih koji bi trebalo da budu nadležni ,ali to ne popravlja stanje na terenu i trajne posledice koje će ti požari ostaviti, već te reakcije traju dok se stanje trenutno ne reši. Sve ovo navodi na poražavajući zaključak, a to je da će se ovaj već može se reći hronični problem ponavljati.

Piše: Varničić Nenad

Naslovn fotografija: Sputnjik/ Lola Đorđević

izvor:http://kompasportal.rs

1 KOMENTAR

  1. Možemo samo misliti da je paljenje ovih deponija u više gradova sinhronizovana akcija vlasti u nameri da se kako tako reše problema tih deponija, sa nadom da to neće bitnije uticati na zdravlje ljudi koji žive u neposrednoj blizini!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime