Pozdrav iz Moskve

2
1321
Izbori, Rusija/Foto: skrinšot Youtube

Nisu dugo Englezi čekali na odgovor iz Moskve na ultimatum koji su Rusiji uputili pre tri – četiri dana. Stigao im je sinoć u vidu 75, 76 ili 77 odsto Rusa koji su na predsedničkim izborima glasali za Vladimira Putina!

Uz izborni rezultat i jedinstvena poruka iz Moskve sinoć odaslata u svet – „Ovo je naš izbor, ovo je naša budućnost“!

Znam šta će Englezi reći na ruski odgovor – da izbori nisu demokratski, da nisu tranparentni, da nisu pošteni, da je ih Putin pokrao! Pitanje – koliko Rusa treba da glasa za Putina, i koliko treba da ih izađe na izbore da bi ih Amerikanci ili Britanci priznali!

Samo sada je svetski poredak malo drugačiji – baš briga Ruse da li će Britanci i Amerikanci ili Nemci priznati njihove izbore.

Zašto je tri četvrtine Rusa u nedelju glasalo za Putina? Zato što im je vratio ponos, zato što im je vratio budućnost! Zato što je Putin, ustvari, otpor američko – britanskom libaralnom svetskom poretku, zato što Rusi neće da žive po američkim i britanskim notama i pravilima, zato što oni sada imaju svoj način života, i zato što su sada dovoljno moćni da im to saspu direktno u lice.

Bio sam juče na četiri izborna mesta u Severnom Izmailovu, u severnom kraju Moskve. I – video sam osam kandidata na biračkom listiću, video sam izborne komisije od 14 ili 15 članova, brojne posmatrače, od kojih mnoge iz sveta, i mnogo ljudi, koji sa porodicama, sa decom, dolaze na izborna mesta! Video sam praznik jer su za Ruse jučerašnji izbori bili upravo to – praznik! I to zbog toga što je Rusija sada tako opkoljena, što je pod takvim pritiskom, neviđenim kroz istoriju.

Da Vas podsetimo:  Republika Srpska pred izborom „ili-ili“

Ono što nisam video jeste da Ruse sa puškama teraju na izbore i da im drže pištolj na čelu dok glasaju, kako bi izbori u Rusiji trebalo da izgledaju u američkoj percepciji ili iz britanskog ugla, iz ugla njihove prljave propagande.

Bio sam u Rusiji i 1990. godine, u one nesrećne dane kada je velika zemlja bila na kolenima, kada je glava države služio za podsmeh, kada su prodavnice bile hrabre a Rusi gladni… I gledao sam te strašne slike i nikad ih neću zaboraviti. To je bila Rusija po meri Engleske i Amerike! To je Rusija kakvu bi Englezi ponovo da vide!

Samo, treba doći u Moskvu i shvatiti da je to prosto nemoguće! Velika zemlja stala je na svoje noge, Rusija je spremna da zaštiti sebe, Putin joj je vratio dostojanstvo. Rusiju ponovo poštuju, Rusija je ponovo ujedinjena, i to je rezultat izbora koji je sinoć svet video.

I zato je pozdrav iz Rusije koji je u nedelju uveče otišao u svet i više nego jasan – sa Rusijom se više ne može razgovarati sa pozicija sile, sa pozicija ultimatuma! Rusi, jednostavno ne vole dikatat. Što ih više pritiskate oni su sve jači. Previše je ovo velika zemlja i dobro je naučila lekcije iz istorije.

Zoran Šaponjić

iskra.co

2 KOMENTARA

  1. Kako mogu biti slobodni izbori kada najjacem kandidatu opozicije ne dozvole kandidaturu? E moj Saponjicu to sto je tebi ideal da neko sedi na vlasti kao srednjovekovni car 25 godina, govori dovoljno o tvojim politickim ubedjenjima. A Rusija je uvek ista, marsiraju pod despotom, kunu se ili u cara ili u zvezdu ili u krst ( kako kada), a narod zivi uzasno. Nista se tamo ne menja, jer najbolji, kao i kod nas uvek odlaze. U takvim drzavama nema mesta za krativnost i individualnost, samo za horsko pevanje i crkvene litije. Nazdravlje vam takva drzava i takav zivot, meni ne treba.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime