Poziv na saborno moljenje

1
1018

Nema se više kud. Uzimaju nam zemlju, deo po deo, uzimaju nam dušu, smeju nam se u lice i raduju se našoj nesreći. Srbija je na ivici propasti, srpski narod se gasi i nestaje. Uniženi smo, satrveni, obuzeti beznađem.

Foto: svetosavlje.org

A u svima nama tuga i bol zbog bezizlaza u kojem se nalazimo. Mereno ljudskim i ovozemaljskim merilima, nema nam pomoći. To nam mnogi žele, a i mi smo se sa tom mišlju svikli. Može li, ipak, biti drugačije? Verujemo da može: ako sav bol i jad koji osećamo i sa kojim ne znamo šta bismo, ako ga pretočimo u pokajanje i molitvu ka Gospodu, ako od Njega zaištemo spasenje – dobićemo ga. Jer Hristos nam dovikuje: „Ištite i daće vam se: tražite i naći ćete; kucajte i otvoriće vam se. Jer svaki koji ište, prima; i koji traži, nalazi; i koji kuca, otvara mu se.“ I uverava nas: „Zaista vam kažem, ako se dvoje od vas slože na zemlji u bilo kojoj stvari za koju se uzmole, daće im Otac moj koji je na nebesima. Jer gde su dva ili tri sabrana u ime moje, onde sam i Ja među njima.“ A to je i iskustvo Crkve, koju nam potvrđuju i mnogi sveti kroz istoriju. Evo reči dvojice velikih ruskih svetitelja 20. veka, koji svedoče o snazi saborne molitve. Sveti Jovan Kronštatski: „Crkva, kada se zajedno moli, jeste velika sila Božja, koja pobeđuje pukove demonske i može od Gospoda isprositi svaki dar savršeni, svaku pomoć, svako zastupništvo, izbavljenje, spasenje. Od naših pojedinačnih molitava, kojima se mi molimo samo za sebe, Gospod više voli i sluša one molitve koje proiznosimo zajedno, svi za sve.“ Sveti Serafim Viricki: „Ako bi makar i na kratko, ali u isto vreme, zajedno, svi ruski ljudi pali na kolena i iz dubine duše zavapili ka Gospodu i Majci Božjoj za spasenje otadžbine od satanskog ropstva, Gospod bi pokazao čudo svoga izbavljenja i razvejao bi satanski mrak koji je pritisnuo Rusiju i naš narod.“

Da Vas podsetimo:  Tajni život srpskog vladara iz senke

Obratimo se zato i mi Gospodu s verom, nadom i ljubavlju, u pokajanju, eda bi se Srbija i srpski narod izbavili od zala koja nam u raznim oblicima kobno prete, a najkobnije na Kosovu i Metohiji. Budimo tvrdo uvereni da Bog hoće i može da nam pomogne, ali mora imati kome: moramo i mi to želeti svim srcem i biti uporni i istrajni u moljenju. Ako se budemo molili tek reda radi, da „ispunimo obavezu“, neće nas Gospod uslišiti. Ako se, pak, budemo molili iz dubine duše, s puno ljubavi i žarkom željom, kao što se moli majka pored postelje svog na smrt bolesnog deteta – dobićemo pomoć i izbavljenje. To je stav, to je odlučnost, to je žrtva koju od nas očekuje Gospod i svi naši preci. Oni sveti preci koji su bili spremni da za svoju otadžbinu i svoj rod žrtvuju sve, uključujući i život. Budimo bar donekle nalik njima.

Pozivamo vas, draga braćo i sestre, da svakog dana, svi zajedno, svako u svom domu, čitamo „Molitveno pravilo za spas srpskog naroda“:

Молитвено правило за спас српског народа (особито на Косову и Метохији)

Ovo Pravilo ćemo čitati u dva termina: u 7 sati ujutru i u 21 sat uveče po srpskom vremenu, a svako će se pridružiti kad bude mogao – ili u oba termina ili samo u jednom od njih.

Kao što piše i na kraju tog Pravila, ko ima još snage i volje, a verujemo da će takvih biti ne malo, može da nastavi da se moli i na drugi način, možda najlakše na brojanice: „Gospode (ili Presveta Bogorodice), spasi srpski narod i srpske zemlje od svakog zla.“

Napominjemo da cilj ovog molitvenog sabiranja nije da se njime zamene ili isključe hramovna bogosluženja i molitvoslovlja (molebani i akatisti), već je to posledica trenutne molitvene utihnulosti u našoj Crkvi, s jedne strane, i ogromne potrebe da svi zajedno zavapimo pred Gospodom za naše spasenje. Ne sumnjamo da će sveštenonačalije naše Crkve naći prikladan bogoslužbeno-molitveni okvir kojim će odgovoriti na dvig naroda Božjeg i povesti ga u duhovni boj do pobede nad vidljivim i nevidljivim neprijateljima.

Da Vas podsetimo:  Srbi su najveći krivci za svoju propast!

Gospode, pomiluj i spasi Srbiju i srpski narod molitvama Presvete Bogorodice, svetoga Save i svih svetih u rodu srpskom prosijavših. Amin.

svetosavlje.org

1 KOMENTAR

 1. У молитвено правило могли би се укључити и стихови:

  БЛАГОСЛОВ КНЕЗ ЛАЗАРА ОБИЛИЋИМА
  /КНЕЖЕВ БЛАГОСЛОВ/
  „…
  Кад Лазару ситна књига дође,
  Књигу гледа, у Бога се нада.
  Да је коме послушати сада
  Како кнеже Србе благосиља:
  ‘Ко је Србин и србскога рода,
  И од србске крви и кољена,
  Те долази на бој на Косово: .
  Бог му сваког добра подарио,
  А од руке да му родно буде
  И у пољу бјелица пшеница,
  И у брду винова лозица
  Блага имо за сваког кољена!
  У кући му сва здрава дјечица,
  Свако мушко – јунак до јунака,
  Свако женско – дична србска мајка.
  Потомство му име проносило,
  Проносило, њим се поносило,
  Све док је свијета и вијека!
  Поглавари, вође и кнезови,
  Сви јунаци, србски витезови,
  Част и слава нек вас увијек прате
  Који Србско царство сачувате’“

  БЛАГОСЛОВ КНЕЗА ЛАЗАРА – СВАГДА!
  БЛАГОСЛОВ СВЕТОГА САВЕ – СВАГДА!
  СПАСЕЊЕ ЦАРСТВА СРБСКОГА – СВАГДА!
  ГУСЛЕ МОЋНО ОРУЖИЈЕ ДОБРА!
  ГУСЛЕ МОЋНО ОРУЖИЈЕ СРБА!

  Заиста, онда и не чуди што непријатељи народа срБскОГА покушавају
  да “БОЛОЊСКОМ ДЕКЛАРАЦИЈОМ“ избаце из школских програма ЕПСКУ
  НАРОДНУ ПОЕЗИЈУ /у десетерцу/…
  Непријатељи народа срБскОГА схватају да су ГУСЛЕ за народ СРБСКИ
  исто што ПРАЋКА за ДАВИДА у борби против ГОЛИЈАТА:
  да ће њима /ГУСЛАМА/ оборити све непријатеље своје – ДОМАЋЕ
  ИЗДАЈНИКЕ и ЊИХОВЕ СТРАНЕ МЕНТОТОРЕ И НАЛОГОДАВЦЕ!
  Појање ових стихова /БЛАГОСЛОВА/ има исту силу значења и молитвено-
  родољубиву сврху као и псалми Давидови:

  Драган Славнић

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime