Pozivni broj za Kosovo atribut suvereniteta

0
851

Sanda © Tanjug/ SAVA RADOVANOVIC Pozivni broj za Kosovo jedan je od atributa suvereniteta, koji je država Srbija, odnosno, aktuelna vlast dala kosovskim Albancima na tacni, poručila je danas nekadašnja predsednica Demokratske stranke Srbije, a sada samostalna poslanica u Skupštini Srbije, Sanda Rašković-Ivić. Ona je, na konferenciji za medije u Domu Skupštine koju je održala zajedno sa sada, takođe, samostalnim poslanicima Slavišom Ristićem i Đorđem Vukadinovićem, poručila da je sa postizanjem sporazuma trebalo sačekati do 20. januara naredne godine, kada bi novi predsednik SAD-a Donald Tramp trebalo da bude inaugurisan.

„Naime, gospodin Đurić je u svom slavodobitničkom maniru najavio da je Kosovo dobilo trocifreni pozivni broj, i da je taj pozivni broj u stvari vlasništvo Srbije,“ kazala je Rašković-Ivić, javlja Tanjug.

„Međunarodni pozivni broj dodeljuje se od strane međunarodne unije za telekomunikacije (ITU), a ona broj dodeljuje suverenim državama, državama članicama UN-a ili, ako one to nisu, svakako je taj pozivni broj jedan od atributa suvereniteta,“ dodala je, takođe.

Podsetivši da se, kako je navela, Tramp negativno izražavao o Kosovu, Rašković-Ivić je istakla da se nastavilo sa „klintonovskim receptima“, umesto da se, dodala je, sačekalo do 20. januara.

Lapčević: Prazna priča i zamagljivanje suštine

I potpredsednik DSS-a Milan Lapčević kritikovao je danas u izjavi novinarima u Skupštini Srbije sporazum o telekomunikacijama postignut u Briselu između Beograda i Prištine. Smatra da to nije u interesu Srbije.

Lapčević je rekao da je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, u svom maniru, naveo da je taj dogovor još „jedna u nizu pobeda Srbije“, ističući da je to, zapravo, „težak poraz i nastavak pogubnog procesa u kome vlast daje još jedan atribut državnosti takozvanom samoproglašenom Kosovu“.

Kao „praznu priču i zamagljivanje suštine“, Lapčević ocenjuje navode da će biti zaštićena imovina Telekoma Srbije na KiM-u, osnivanje ćerke firme, kao i dodeljivanje pozivnog broja Kosovu kao geografskoj oblasti.

Da Vas podsetimo:  Balon br. 2

„Ćerka firma Telekoma Srbije na KiM-u biće formirana po zakonima samoproglašenog Kosova, čime se indirektno priznaju i ti zakoni i Ustav Kosova. Štetno je po interese Srbije da sve žrtvuje radi maglovitog puta ka EU,“ naveo je, prenosi Tanjug.

Dodao je i da od predsednice parlamenta, Maje Gojković, traži da zakaže sednicu Skupštine o državnoj politici prema KiM-u, na koju bi došli predstavnici Vlade Srbije i predsednik Tomislav Nikolić.

Đurić je juče, tokom konferencije za medije u zgradi Vlade Srbije na kojoj je predstavio detalje ovog sporazuma, u više navrata kritikovao upravo srpsku opoziciju, pre svega DSS i Dveri, nazivajući ih „politikantima“ koji kritikuju dogovor, umesto da ga podrže, i to, koristeći, kako je rekao, „lažne argumente Edite Tahiri“.

Pre dva dana, Beograd i Priština postignuli su dogovor o sprovođenju sporazuma o telekomunikacijama. Prema ovom sporazumu, ćerka kompanija Telekoma Srbije u kosovskom sistemu – MTS DOO, dobiće privremenu, dvogodišnju licencu za mobilnu telefoniju. Pokrivenost signalom Telekoma Srbije iznosiće 25 odsto teritorije KiM-a, ali će ona iz centralne Srbije morati u jednom trenutku da se prekine. Kosovo će, sa druge strane, dobiti pozivni broj +383. Dok iz Beograda tvrde da je to, zapravo, broj „za geografsku oblast“ i da će on biti u vlasništvu Srbije, iz Prištine navode, da će isključivo „Republika Kosovo“ upravljati ovim brojem i biti njegov vlasnik.

http://kossev.info

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime