Pozorište u Vranju otvorićemo 2018.

1
1202

„Otvorićemo sledeće godine i pozorište u Vranju, to mi je obaveza da kažem”. – Aleksandar Vučić ( TV Pink, 25. 12. 2017. )

KOMENTAR ISTINOMERA

Pet i po godina nakon podmetnutog požara u kom je 2012. izgorelo pozorište u Vranju i skoro četiri godine od početka njegove obnove, predsednik Srbije obećao je da će pozorište “Bora Stanković” biti otvoreno 2018. godine.

Otvorićemo sledeće godine i pozorište u Vranju, to mi je obaveza da kažem”, izjavio je Vučić 25. decembra 2017, gostujući na televiziji Pink.

Rekavši da je država izdvojila “200 miliona danas za Vranje, za njihove ogromne dugove koje imaju”, Vučić je tada rekao i da će država “dati sve pare koje su potrebne da se pozorište u Vranju završi”.

Međutim, prošla godina uveliko je za nama, rekonstrukcija nije završena, niti je pozorište “Bora Stanković” otvoreno za publiku, a njegovi glumci i dalje nastupaju na alternativnim scenama u gradu. Zbog toga predsednik Aleksandar Vučić za obećanje da će pozorište u Vranju biti otvoreno 2018. dobija ocenu “neispunjeno”.

Zbog čega pozorište nije otvoreno u roku koji je najavio i kada bi radovi mogli da budu kompletno završeni, iz kabineta predsednika nisu nam odgovorili. Neispunjeno obećanje i novi rok, predsednik Vučić nije pominjao ni kada je ovog meseca, u okviru kampanje “Budućnost Srbije”, posetio Vranje.

Video sam i rekao sam moramo da završimo. Molio sam Anu (Brnabić) i Ana je svesredno ušla u taj posao, da završimo pozorište u Vranju. Tri miliona evra država Srbija ulaže u pozorište u Vranju”izjavio je Vučić 7. februara.

Umesto njega, to je učinila premijerka Ana Brnabić koja je, istoga dana, u istoj kampanji, rekla da će pozorište “Bora Stanković” napokon biti otvoreno ove godine.

Da Vas podsetimo:  NEMCI, SRBI I NEMAČKE PENZIJE

Dokle se stiglo sa radovima i kada će biti završeni, pitali smo i gradonačelnika Vranja Slobodana Milenkovića, iz čijeg kabineta nam je rečeno da je u toku druga faza rekonstrukcije, čiji je planirani završetak u martu ove godine.


“Treća faza – doneta je Odluka o dodeli ugovora, potpisivanje ugovora je u toku. Rok za završetak treće faze, prema ugovoru, je 150 kalendarskih dana od dana uvođenja izvođača u posao”, stoji još u odgovoru kabineta gradonačelnika Vranja.


Dakle, ukoliko se prilikom rekonstrukcije budu poštovali rokovi koje navode iz Grada Vranja, pozorište “Bora Stanković” moglo bi da bude otvoreno u avgustu ili septembru.

Inače, u Planu kapitalnih investicija 2018-2022. Grada Vranja, stoji da je 2019. godina rok za završetak realizacije projekta završetka izgradnje zgrade pozorišta, čija je ukupna vrednost 210 miliona dinara.

Valja se podsetiti da je obnova pozorišta počela još u januaru 2014, ali da je prekinuta već sledeće godine, pošto je otkriveno prisustvo štetnih materija koje su korišćene u obnovi.

Naime, u prvoj fazi rekonstrukcije, prilikom izlivanja betona, korišćeno je oplatno ulje, za koje je naknadno ustanovljeno da je štetno za zdravlje.

Inače, pozorište “Bora Stanković” jedna je od najstarijih ustanova kulture u Vranju i kulturni i istorijski spomenik, sagrađen pre 127 godina. Zgradu pozorišta sagradio je 1892. godine vranjski trgovac Janča Jovanović Baldžija.

Tim Istinomera
Izvor: istinomer.rs

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime