Praktično obustavljena privatizacija Radio Odžaka

0
1010

imageRok koji je postavljen za privatizaciju medija čiji su osnivači lokalne samouprave, ističe za nekoliko dana, a posle dva neuspešna pokušaja prodaje, sudbina Radija Odžaci je potpuno neizvesna.

Više od četiri decenije ova kuća je bila stub lokalnog informisanja, i mnogi se nadaju da će država produžiti rok za finansiranje onih medija koji nisu uspeli da završe proces privatizacije.

Međutim, kako stvari sada stoje, najstariji odžački medij može biti ugašen.

Mogućnost da zaposleni preuzmu odžačku radio stanicu, praktično je neostvariva, pošto su gotovo svi zaposleni u ranijem periodu upisali takozvane Dinkićeve akcije i izgubili mogućnost koja je bila jedna od varijanti privatizacije.

Javno preduzeće „Informativni centar“ u Odžacima, u okviru koga posluje Radio Odžaci, u svom vlasništvu poseduje zgradu, pod čijim okriljem je i bioskopska sala nekadašnjeg bioskopa „Kultura“.

Zgrada je pripala „Informativnom centru“ u ranijem periodu od kada je prestao sa radom nekadašnji „Narodni univerzitet“ čiji je deo bio i „Informativni centar“, tako da je ovo lokalno javno preduzeće jedan od pravnih sledbenika „Narodnog univerziteta“.

Cena u prvom krugu privatizacije bila je 37 000 evra, a u drugom krugu je smanjena na 27 000 evra, međutim, zainteresovanih nije bilo.

– Naš posao je bio da sprovedemo postupak u skladu sa Zakonom o privatizaciji, što smo i učinili. Nakon dva kruga u pokušaju privatizacije, radio nije prodat, a 31. oktobra ističe rok do kojega bi trebao da bude poznat novi vlasnik, što je nemoguće ostvariti. Pošto pravo na besplatne akcije imaju i nekadašnji radnici, koji nisu upisali državne akcije, postoji još mogućnost da se neko javi – rekao nam je direktopr „Informativnog centra“ Zoran Lukić,

Sudbina odžačkog radija svakako je neizvesna, što bi moglo da znači, da dosadašnji program na jezicima nacionalnih zajednica, praktično više neće biti emitovan.

Da Vas podsetimo:  Vlada propisala koliko državne pomoći mogu da dobiju mediji

Radio Odžaci jedini je elektronski medij u opštini koji emituje program, osim na srpskom, na mađarskom, slovačkom, romskom, a u jednom periodu i na nemačkom jeziku.

Jedini pisani medij u odžačkoj opštini „Naše Novine“, objavljuju tekstove na jezicima nacionalnih zajednica, ali je to svakako nedovoljno da bi se govorilo o ostvarivanju prava na informisanje na maternjem jeziku.

NUNS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime