Pranjanski kajmak osvaja Novi Sad i Beograd

0
574
Ljiljana Bralović / Foto: printscreen

Pošto su bili nezadovoljni otkupnom cenom mlekom, ali i zbog prestanka radnog angažmana u firmi, Bralovići iz Pranjana kod Gornjeg Milanovca, pre više od deceniju odlučili su da samostalno započenu proizvodnju mlečnih proizvoda i u tome su, moglo bi se reći, uspeli, jer njihovi proizvodi završavaju desetinama kilometara dalje.

Ljiljana Bralović, koja ujedno piše i pesme, pre desetak godina, kada je prestala da radi u tadašnjoj modnoj konfekciji “Rudnik”, u potpunosti se posvetila poslovima na selu.

Proizvodnju sira i kajmaka na tradicionalan način, preuzela je od svekrve.

– U ovom poslu je jako bitno strpljenje ovde ništa ne može brzo da se uradi. Da bi se dobio dobar kajmak, neophodno je prvo skuvati mleko, pa da stoji na nečem malo toplijem neko vreme, a zatim ide u hladnjaču. Tek sutradan se saliva i od njega se pravi sir. Jako je bitno da imate dobro i zdravo mleko, da je masno da bi mogao dobar kajmak da se uhvati. Ako nema dovoljno masnih jedinice u tom mleku, biće samo neka opna – objasnila je Bralović.

Kajmak je tradicionalan proizvod i najviše se proizvodi na potezu od Zlatibora do Kraljeva. Bralović priča kako je ovaj posao učila je od malena, od svojih starijih.

Prema njenim rečima, važno je da krave budu zdrave i da jedu kvalitetnu hranu, od raznih trava, silaže, deteline…

– Najbitnije je da čovek voli ono što radi i rezultati su sigurni – naglasila je Bralović za agenciju MNA.

U ovom domaćinstvu se dnevno preradi oko 120 litara mleka, od kog se dobije i do 14 kilograma kajmaka.

– Svoje proizvode prodajemo u Novom Sadu, Beogradu, po restoranima i na pijacu. Ovaj kraj je ranije bio poznat po prodaji u Sarajevu. Celo Sarajevo je nekada znalo za pranjanski kraj i njegove mlečne proizvode – rekla je Bralović.

Da Vas podsetimo:  Svetska pijanistkinja koja ne može da zamisli život bez Vlasotinca

Izvor: Multimedijalna Novinska Agencija

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime