Prava Srba u regionu: Crno, sve crnje

1
1122
© AP Photo / Darko Vojinovic

Najgore je u Crnoj Gori gde je u toku stvaranje nove nacije i njene crkve i gde su Srbi potpuno obespravljeni i samo formalno imaju neka prva. Jako je teško i u Hrvatskoj gde Srbi imaju puna i vrlo široka prava, ali je u toku šovinistička kampanja da ta prava budu umanjena, kaže Čedomir Antić.

Deseti izveštaj o političkim pravima Srba u regionu Naprednog kluba pokazao je tendenciju ka obespravljivanju i asimilaciji srpskog naroda u okolnim državama, zbog čega su u poslednje četiri godine korice tog izveštaja crne boje.

Prema rečima Čedomira Antića, predsednika Naprednog kluba, u okolnim državama, izuzev Mađarske i Rumunije, gde Srbi već dugi niz godina imaju status nacionalne manjine, uglavnom je reč o mladim nacijama koje prolaze kroz određenu fazu razvoja u kojoj su „Srbija, Grčka ili Bugarska bile pre stotinjak godina“.

Zbog toga, kaže Antić, politička prava Srba, koja su garantovana međunarodnim ugovorima i lokalnim zakonima, ne ispunjavaju se u punom kapacitetu ili se flagrantno krše.

„Najgore je u Crnoj Gori gde je u toku stvaranje nove nacije i njene crkve, gde su Srbi potpuno obespravljeni i samo formalno imaju neka prva. Jako je teško i u Hrvatskoj gde Srbi imaju puna i vrlo široka prava, ali je u toku šovinistička kampanja da ta prava budu umanjena, a uopšte, hrvatski identitet je zasnovan na odnosu prema Srbiji i srpskom narodu“, kaže Antić za Sputnjik.

Loše je i u Federaciji bih gde su Srbi formalno konstitutivni naroda, ali nemaju ona prava koja imaju Bošnjaci u Srbiji koji su nacionalna manjina, a ima ih u udelu stanovništva manje nego Srba u Federaciji, a čak i danas, kad su mnogi proterani, ima ih više nego Bošnjaka u Srbiji.

„Loše je i u Makedoniji gde su Srbi imali određena prava, ne kao Makedonci u Srbiji, ali se sada ’Tiranskom platformom‘ i sprovođenjem dvojezičnosti jasno pokazuje da su Srbi viđeni kao neka vrsta žrtvenog jarca za stvaranje nove Makedonije koja će biti država dve konstitutivne nacije — makedonske i albanske“, ističe Antić.

Da Vas podsetimo:  Evropa i Amerika znaju sve o Vučiću, među njima je pakt

On dodaje da u Albaniji Srbi tradicionalno nemaju prava nacionalne manjine, da su prava koja uživaju ograničena i da se neprekidno smanjuju. U Sloveniji Srbi nemaju status nacionalne manjine, iako u Srbiji višestruko manja slovenačka zajednica uživa taj status.

Antić naglašava da je stanje političkih prava Srba u regionu tokom prošle i ove godine dodatno pogoršano nastojanjem Bošnjaka u Sarajevu i pojedinih velikih sila da Republika Srpska izgubi svoju policiju, „što je organizovana akcija koja ima elemente prevrata ili obojene revolucije“.

„Napredni klub preporučuje stvaranje novih ciljeva i racionalne politike. Ti ciljevi ne bi trebalo da se svode samo na pojedinačna prava Srba, poput odbrane stanarskog prava u Hrvatskoj ili u Federaciji bih, odbrane tzv. izbrisanih u Sloveniji, već se tu radi o dugoročnim ciljevima od toga da i Crna Gora dobije Srbe kao konstitutivni narod, do toga da Srpska, kojoj osporavaju i samo postojanje, dobije prava kakva ima Kosovo, pa do pitanja prosperiteta naše manjine tamo gde je ostala na nekoliko hiljada kao što je, na primer, u Mađarskoj“, kaže naš sagovornik.

Zato je potrebno da imamo ustanove kakve imaju Mađarska, Bugarska i Turska, da imamo trajnu politiku i vlast koja će pitanje Srba iz srpskih zemalja i rasejanja staviti među ključne stubove spoljne politike, zaključio je Antić.

Vladimir Sudar

rs.sputniknews.com

1 KOMENTAR

 1. Nekada je Država Srbija imala Ministarstvo za dijasporu, a sada ga nema.
  Tiha asimilacija je na žalost sudbina svih Srba izvan Srbije.
  Jedina institucija koja brine o Srbima van Srbije je Srpska Pravoslavna Crkva.
  Država preko svojih institucija je poslovično neogranizovna i haotična…

  Da li smo stvarno pristali na zaborav i nestajanje?
  Zašto smo se tako lako predali?
  Gde su u ovoj „priči“ SANU i Matica Srpska?

  Kako „sejemo“ tako i žanjemo…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime