Politička ili pravna pitanja: Pravda za Bojana

0
984

pajtic-vucic

Ustavni sud Srbije odbacio je zahtev za ocenu ustavnosti Briselskog sporazuma jer je većinom glasova ocenio da je reč o političkom, a ne o pravnom pitanju, saznaje „Politika”.

Odluka je doneta 10. decembra, na 35. sednici Ustavnog suda. Ovoj odluci prethodilo je više pripremnih ročišta a glavna rasprava trajala je ceo dan.

Ovo saznajemo iz današnje “Politike”. Nekome je čudno, neko je odahnuo, ali to nije tema ovog članka. Ono o čemu ćemo na ovom mestu razmatrati jeste moguća nepravda naneta jednom ovdašnjem političaru pre izvesnog vremena.

Naime, Ustavni sud, ne samo što se oglasio nadležnim, već i doneo odluku o neustavnosti značajnog broja najvažnijih odredaba Statuta AP Vojvodine.

Bojan Pajtić, tada samo predsednik IV Vojvodine,a danas i vođa Demokratske stranke, bio je,u skladu sa današnjim saznanjem, izvrgnut ruglu da krši Ustav, i to kao docent Pravnog fakulteta u Novom Sadu, što je, priznaće svako, velika sramota. Međutim, jasno je, sud, a naročito Ustavni, ne vodi računa šta je bruka za stranke u postupku, već šta je u skladu sa zakonom/ustavom, a šta nije. U tom smislu, nije bilo mesta za moju, danas iskazanu, bolećivost prema okrnjenoj časti i naučnom ugledu Bojana P. u vreme donošenja pomenute odluke o njegovom statutu.

Ipak, ako je Briselski sporazum, koji propisuje “jedinstvenu kosovsku policiju”, “raspuštanje i uklapanje srpskih bezbedonosnih struktura u kosovski sistem”, “uklapanje pravosudnog sistema Severa u kosovski” i sl. od strane USS proglašen političkom materijom koja nije od interesa za ovaj sud, kako je onda Statut Vojvodine, koji,bar javno, nema ambicija u smislu nezavisnosti ove teritorije ustavna, a ne politička kategorija? Drugim rečima, zašto i tada Ustavni sud nije rekao da je Statut politički akt i da se o njemu ne može izjašnjavati?

Da Vas podsetimo:  „Paralelni“ dijalog gluvih ili zašto su parlamentarni izbori najvažniji

Možda zato što je Demokratska stranka, odgovorna za donošenje statuta, tada već sišla sa vlasti, a SNS, čiji ministar je i zatražio ovakvu odluku Ustavnog suda još uvek vlada?

Što bi rekao Miodrag Krstović Mimi Karadžiću za kockarskim stolom u “Boljem životu”: “Je li taj štap Vaš jedini argument?”

Onda je sve politika, a političari koji donose političke akte ne moraju da poštuju ni zakon ni ustav. Oni se stavljaju iznad pomenutih pravnih akata. Za njih ne važe. Oni će opet slušati “samo sud svoje partije”. To je opasan presedan. Zašto može Vučić, a ne može Pajtić ili sutra Zukorlić, Musliu ili Haljimi? Možda neki Bugari ili Rumuni? Može li i Toma sutra da prizna Kosovu, ali samo politički, ne i pravno, pa da i to Ustavni sud prećuti?

Ja ne znam da li se dovoljno shvata u kakvo bezakonje smo potonuli ovim postupkom?!

U smislu svega izrečenog, uz ne tako blagi, osećaj mučnine, ponavljam naslovni usklik: “Pravda za Bojana!” Onda bismo makar imali kakvu takvu pravnu državu čiji zakoni jednako važe za sve, a zna se: “I najgori zakon je bolji od bezakonja”.

Ostoja Simetić

SKK

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime