Pravda za Mariju Lukić vs. Pravda za Jutku

0
1074

Ponedeljak 27. maj 2019. ostaće upamćen u istoriji Srbije kao jedan od onih dana koji su obeležile predstave posle kojih ništa ne može da bude isto. Jedna u Beogradu, druga blizu granice s Kosovom. Jedna o Kosovu, druga o ljudskom dostojanstvu.

O onoj koja je postavljena u Beogradu, a izrežirana ko zna gde i ko zna kad, neću govoriti. U njoj glavnu reč ima Aleksandar Vučić koji bi, kažu iz Kancelarije za KiM, na ovu temu mogao da priča i 7 dana, a ne samo dva, tri sata, koliko je planirao. U ovoj drugoj, pak, reč imamo svi, ali pre svega Marija Lukić, žena koja je oslobodila Brus. I ne samo Brus.

Kad je ova diplomirana ekonomistkinja odlučila da posle godina torture javno progovori o seksualnom zlostavljanju i zastrašivanju koje je trpela od bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke, mnogi su mislili da će pod pritiskom javnosti odustati. Međutim, nije. Nastavila je da se bori i sada već postala prvo lice Me Too pokreta u Srbiji i ikona borbe za oslobođenje žena u sistemu koji nas vaspitava po principu „ćuti, trpi, sklanjaj se“.

Od trenutka kad je Marija izašla u javnost sa detaljima pakla kroz koji je prošla i prolazi, pa do trenutka kad je prvi čovek opštine Brus, glavni šerif ovog kraja u čijim su rukama sve poluge moći, odlučio da da ostavku i da se zapravo pojavi pred sudom, prošlo je više od godinu dana. Nakon što su dva zakazana ročišta odložena jer tužena strana nije bila u kompletnom sastavu, danas se u Brusu odigrava treće, ali za razliku od prethodna dva Marija više nije sama.

Pod parolom „Bus za Brus“, iz Beograda je u ovo mesto na obroncima Kopaonika došlo nekoliko desetina aktivista kako bi pružili podršku Mariji. U organizaciji Inicijative „Ne davimo Beograd“, oni su se okupili ispred suda, noseći transparente na kojima piše „Ovde smo!“ „Ne ćutim!“ „Ne trpim!“ „Mi smo protiv ugnjetača i njihovih pomagača“, „Nije država bicikl da ti ga ukradu“, „Naše heroine“…

Spremni za kontramiting, na lokaciji su im se brzo pridružili i građani koji podržavaju Jutku, u majicama s natpisom „Pravda za Jutku“, ali i s parolama u rukama kojima pitaju novinare „ŠTA JE SA PREDPOSTAVKOM NEVINOSTI“ i upućuju na političku pozadinu skandala prema kojoj je Jutka žrtvovan jer nekome bitnom nije hteo da da neku dozvolu za gradnju u aferi „MHE“.

Na ulazu u sud dva skupa su se izmešala i pokušavala da se nadjačaju uzvicima „Pravda za Mariju Lukić“ i „Pravda za Jutku“, a kad se Marija pojavila sa svojim advokatom, došlo je do sukoba na ulazu jer joj nekoliko Jutkinih pristalica nije dozvolilo da prođe dalje.

Da Vas podsetimo:  Saveti za novu Vladu

Zanimljivo je da se među pristalicama Jeličića ovog puta nisu mogle primetiti žene, što je vrlo upadljiv obrt u propagandnoj taktici, i ni malo ne čudi s obzirom na tragičan epilog ženskog skupa nakon kog je Vukosava Đokić, jedina koja je pred medijima priznala da je bila primorana da se pojavi kako bi „zaradila koru hleba“, proglašena tehnološkim viškom posle 19 godina rada u JKP „Rasina“. Ipak, Jutku je podržala supruga u čijem je društvu i došao na suđenje.

Čekajući epilog ovog ročišta, u nadi da će suđenje konačno početi i zakon i pravda pokazati da ipak nismo potpuno izgubljeni kao država, nije na odmet podsetiti na koje još istine Marija i svi mi i dalje čekamo. I ne planiramo da odustanemo.

Dragana Pandurević
Izvor: Noizz.rs

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime