Pravilnik dizajniran po kiosku

0
3038

zapisnik, inspekcijski nadzorDve godine pre nego što je gradonačelnik Beograda Siniša Mali propisao izgled kioska u centru grada, firma „Štampa sistem” postavila je upravo takav kiosk. Taj kiosk postavljen je mimo tadašnjih propisa, ali komunalna inspekcija – koja je to konstatovala i napravila zapisnik – nije dalje reagovala, otkriva Pištaljka.

U „Štampa sistemu” tvrde da je zapisnik o inspekcijskom nadzoru „falsifikat“ i tvrde da će javnom tužiocu dostaviti zapisnik „radi dalje provere da li su ispunjeni uslovi za pokretanje krivičnog postupka zbog krivičnog dela falsifikovanje isprave“.

Pravilnik o tipu, veličini, izgledu i drugim karakteristikama kioska donet u decembru 2015. godine primorao je trgovce u tri gradske opštine – Vračar, Savski venac i Stari grad – da do kraja 2016. godine postave kiosk „proizveden u tipu NBK 15“, a to je kiosk crne boje sa dva šaltera. Do kraja 2018. godine, prema navodima medija, svi kiosci u Beogradu će morati da budu ovog tipa.

Ovaj pravilnik vrlo detaljno definiše dimenzije kioska i vrstu materijala koji se upotrebljava za njegovu proizvodnju. U pravilniku se čak navodi font koji kompanija mora da koristi za ispise, kao i dimenzije prostora na kome kompanija može istaći logo.

Najsumnjivije u vezi sa tim propisom je to što je nekadašnja kompanija „Centro štampa holding“, tadašnji vlasnik „Štampa sistema”, u decembru 2013. postavila kiosk crne boje na uglu Obilićevog venca i Knez Mihailove u centru Beograda, a ovakav izgled kioska je odobren pravilnikom grada tek dve godine kasnije. Postavljanje ovog kioska pratili su afirmativni novinski napisi u kojima je navedeno da je „Centro štampa holding“ „ukrasila centar Beograda kioscima novog izgleda i značajno poboljšane funkcionalnosti”. U tim novinskim tekstovima nije bilo reči o tome da je ovaj kiosk „poboljšane funkcionalnosti” postavljen mimo tada važećeg pravilnika. Naime, krajem 2013. godine na snazi je bio Pravilnik o tipu, veličini, izgledu i drugim uslovima za postavljanje privremenih objekata na javnim površinama iz 2012. godine kojim je bilo propisano da se na teritoriji Grada Beograda mogu postaviti sledeći tipovi kioska: „stari beogradski”, „deo-87”, „novobeogradski” i „bulevarski”.

Da Vas podsetimo:  Šta Srbiji donosi povećanje kreditnog rejtinga i šta on uopšte znači?

kioskOpština Stari grad, kako piše u dokumentima koja su nam dostavljena, donela je odluku 2013. godine da preduzeće „Štampa sistem” može da koristi mesto na uglu Knez Mihailove i Obilićevog venca za postavljanje kioska. Prema ovoj odluci, korisnik tog mesta imao je pravo da postavi kiosk tipa „starobeogradski”, osmougaoni metalni kiosk. Međutim, u decembru 2013, kako su mediji objavili, postavljen je novi tip kioska na toj lokaciji.

Na pitanje da li je ova kompanija kažnjena zbog toga što je postavila kiosk koji nije u skladu sa tadašnjim pravilnikom, iz komunalne inspekcije opštine Stari grad navode da je „rešenjem Odeljenja za komunalne poslove i komunalnu inspekciju odobreno postavljanje predmetnog kioska do usvajanja novog Plana (kojim je predviđeno postavljanje novog tipa kioska), imajući u vidu da je vanrednim inspekcijskim nadzorom utvrđeno da postoji odstupanje, u delu koji se odnosi na tip kioska”. Kako se može zaključiti iz ovog odgovora, komunalna inspekcija je zanemarila činjenicu da je postavljeni kiosk u suprotnosti sa pravilnikom i čekala je na donošenje novog pravilnika kojim je, nekim čudom, odobreno postavljanje baš crnog kioska sa dva šaltera.

Na zahtev Pištaljke da opština Stari grad dostavi zapisnik o inspekcijskom nadzoru kojim je utvrđeno da je u centru Beograda postavljen neodgovarajući tip kioska, iz opštine su odgovorili: „Odeljenje za komunalne poslove i komunalnu inspekciju vas obaveštava da komunalna inspekcija nije vršila vanredni inspekcijski nadzor postavljenog kioska na lokaciji broj 53 na uglu ulice Obilićev venac i Kneza Mihaila, s obzirom na to da je Zakon inspekcijskom nadzoru stupio na snagu 2015. godine”.

Na insistiranje Pištaljke da dostave pomenuti zapisnik jer je iz prvog odgovora opštine Stari grad jasno da je inspekcijski nadzor ipak sproveden, predstavnici opštine su na kraju poslali dokument. U zapisniku iz decembra 2014. se navodi da je preduzeće „Štampa sistem” postavilo kiosk „NBK 15 S-A” na uglu Knez Mihailove i Obilićevog venca, što je jedan od podtipova kioska koji je odobren propisom Grada Beograda godinu dana kasnije.

Da Vas podsetimo:  Kako je Srbija postala „Smrdija”

Pitali smo kompaniju „Štampa sistem” da li je kažnjena zbog postavljanja neadekvatnog kioska, a Jovana Mišić, marketing specijalista u ovoj kompaniji, navodi da nije kažnjena jer „kao što naš postavljeni kiosk nije bio u skladu sa pravilnikom, tako ni ostali kiosci drugih kompanija nisu bili u skladu sa tadašnjim pravilnikom, koji je bio donesen prema zastarelom modelu kioska koji je kreiran pre gotovo dve decenije”.

Na pitanje kako je došlo do toga da ovaj kiosk postavljen 2013. godine postane jedini dozvoljen tip kioska 2015. godine, Mišić kaže da tip kioska koji je postavljen 2013. godine „svojom bojom i oblikom podseća na NBK 15 S-A”, ali se „umnogome razlikuje nizom tehničkih karakteristika, zbog čega smo morali kiosk koji je postavljen 2013. godine da zamenimo novim tipom kioska NBK 15 S-A u martu 2016. godine u skladu sa pravilnikom”.

Kada smo predstavnicima „Štampa sistema” poslali zapisnik o inspekcijskom nadzoru koji pokazuje da kiosk koji je postavljen ne samo podseća, već jeste tip „NBK 15 S-A”, iz ove kompanije su odgovorili da postoji više razloga zbog kojih sumnjaju u verodostojnost zapisnika opštine Stari grad. Oni, između ostalog, kažu da je oznaka „NBK 15 S-A” ušla u upotrebu u decembru 2015. kada je Grad Beograd doneo pravilnik o izgledu kioska, te da nije bilo moguće da kiosk bude tako označen godinu dana ranije. U odgovoru takođe navode da im ovaj zapisnik nikada nije dostavljen i da Goran Čolović, koji je u zapisniku naveden kao direktor, „nije odgovorno lice u pravnom licu niti je to ikada bio”.

„Rukopis i boja mastila kojim je upisan tip kioska razlikuje se od ostalog teksta, što se može uočiti i golim okom”, navodi se takođe u odgovoru.

Da Vas podsetimo:  Osamnaest načina da se (ne) zaposlite u Srbiji

odluka, 2013Kako su mediji pisali, odluka o novom izgledu kioska u Beogradu doneta je bez javne rasprave i konkursa. Gradski arhitekta Milutin Folić koji je ranije izjavljivao da će novi izgled kioska doprineti da Beograd bude lepši nije odgovorio na pitanja Pištaljke ko je radio na idejnom rešenju kioska, zbog čega nije raspisan konkurs za idejno rešenje i da li je pre donošenja pravilnika tip kioska „NBK 15” već bio postavljen u Beogradu. Cena novog kioska kreće se oko 10.000 evra, pisale su Večernje novosti.

Ostalo je nejasno da li je kiosk u centru Beograda 2013. godine postavila firma „Štampa sistem”, kojoj je opština Stari grad dala dozvolu za postavljanje kioska, ili firma „Centro štampa holding”, kako su pisali mediji. „Štampa sistem” je u trenutku postavljanja kioska bila u vlasništvu firme „Centro štampa holding”, a sada je u vlasništvu kompanije „Moj kiosk grup”. „Centro štampa holding” krajem 2013. je bila u vlasništvu „Centroproizvoda”, a “Centroproizvod“ je 2015. godine promenio ime u „Moj kiosk grup“. Iste 2015. firma „Centro štampa holding” je ugašena. Kompanija „Moj kiosk grup” je danas u vlasništvu ofšor firme Property plus establishment (99,94%) i biznismena Darka Bajčetića (0,06%). Ova kompanija poseduje pogon za održavanje kioska na Ubu, ali se, prema rečima predstavnika te firme, tamo vrši samo reparacija i održavanje, ali se oni ne proizvode.

Komisija za zaštitu konkurencije je 2012. godine odobrila koncentraciju učesnika na tržištu koja je nastala jer je „Štampa sistem” preuzela kontrolu nad preduzećem „Futura plus d.o.o.“ uz obavezu da neće povećati broj kiosaka u sedam opština u Srbiji. Međutim, ova obaveza je istekla krajem 2015. godine, te ova kompanija više nema obavezu da ograničava broj prodajnih objekata.

Sonja Gočanin

www.pistaljka.rs

PRILOG:

Službeni list grada Beograda od 30. decembra 2015. sa tekstom pravilnika

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime