Saveti sa juga Srbije: Kako se kiseli kupus

0
1710
Foto: printscreen (opanak.rs)

Kupus je gotovo jedina prirodna namirnica kojoj je čovek uspeo da poveća nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja. Naime, kupus kroz procese kiseljenja fermentacijom stvara izuzetno aktivan kobalamin (Vitamin B12), koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porekla. Iz tog razloga kiseli kupus je za vegetarijance neizostavna prehrambena namirnica.

U kiselom kupusu nalazi se obilje kalijuma, gvožđa, magnezijuma, sumpora i bakra, manjih količina natrijuma, vitamina B3… Vitamina C ima gotovo isto koliko i u pomorandži i limunu.

Kako bi vaš kupus bio spreman do zimskih slava pravo je vreme da probate ovaj recept i iskoristite sve prednosti kiselog kupusa!

Sastojci:

60 kg kupusa
2 kg soli,
ren,
cvekla,
šećer,
biber u zrnu
vinobran

Priprema:

Kupus treba oprati i očistiti. Koren glavice kupusa izvrteti i okrenuti na gore. Sipati po malo soli u svaku glavicu.

Kada se glavice lepo poređaju, preliti vodom u kojoj je rastvorena preostala so. Da bi raso bio dobar i lepe boje treba staviti neku cveklu, neki koren rena i oko 1/2 kg šećera, biber u zrnu.

Kupus pritisnuti kamenom da ne pliva po površini i na svakih 7 dana pretakati, i ako je otrebno dodati još soli.

Kada je kupus sasvim dobro kiseo odliti suvišan raso, dodati vinobrana (zavisno od količine kupusa), pretočiti raso i ne koristiti ga desetak dana dok se ne izbistri.

Izvor: opanak.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime