Pred izbore smo uvek stezali kaiš

0
528
Aleksandar Vučić / Foto: printscreen

“A kad sam ja to za izbore radio? Za izbore sam samo stezao kaiš.” – Predsednik Vučić o dodeli novca punoletnim građanima (TV Prva, 29.3.2020.)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić krajem marta najavio je poklon svakom punoletnom građaninu u vidu 100 evra, kako bi se, prema njegovim rečima, podigla i ekonomija i psihologija, kao i vera u državu. Na pitanje novinarke TV Prva zašto bi to uradio, kao i da bi neko mogao da kaže da to čini jer posle korone idu izbori, Vučić je odgovorio da je on za izbore samo stezao kaiš.

“A kad sam ja to za izbore radio? Za izbore sam samo stezao kaiš. A da ne uradimo nešto za narod rekli biste da nismo sposobni da napravimo nešto za ljude. Zato što hoćemo da podignemo ekonomiju i psihologiju. Hoćemo da podignemo veru u svoju državu. Hoćemo da podignemo veru u ekonomski rast. Hoćemo da podignemo marljivost kod ljudi”, kazao je Vučić, dodajući da žele da to bude dodatni uticaj na potrošnju

Međutim, da li je to baš tako? Da li je Vučić štedeo uoči izbora ili su se ipak odluke vlasti svodile na podizanje plata uoči biranja njihovih predstavnika?

Istinomer je već pisao o tome, analizirajući uoči kojih sve izbora su podizane plate. Ispostavlja se da to nije izuzetak i da se desilo – više od jednom. Podsećamo da je i uoči predstojećih parlamentarnih izbora, pre epidemije virusa korona, najavljeno povećanje plate određenim službama u Srbiji.

Dodvoravanje glasačima

Kako je Istinomer već pisao, Vlada Srbije je 16. septembra usvojila odluku o povećanju zarada u javnom sektoru, jednokratnu pomoć za penzionere i od januara usklađivanje plata i penzija. Obrazloženje je bilo – navodni “suficit u budžetu”.

Da Vas podsetimo:  Izgradnja brze saobraćajnice Sombor–Kikinda počinje 2021.

Fiskalni savet Republike Srbije je ubrzo ocenio da povećanje plata i penzija ipak predstavlja ekonomski najneodgovorniju preduzetu meru, jer “privredni rast u 2019. godini podbacuje”. Za Istinomer je tada govorila i glavna i odgovorna urednica magazina “Nova ekonomija”, Biljana Stepanović. Njen zaključak je bio da je povećanje plata i penzija “direktno povezano sa izborima”, jer se, kako kaže “tu nalazi najveća glasačka baza SNS-a.”

Odluka o povećanju plata i penzija doneta je i uoči predsedničkih izbora 2017. Time je zaposlenima u javnom sektoru i penzionerima, delimično vraćen iznos koji su imali pre umanjenja zbog mera štednje. A početkom 2018. godine dogodio se isti scenario pred beogradske izbore. Skupština je tada usvojila povećanje penzija za pet odsto i plata u javnom sektoru za 10 odsto.

Dakle, povećanje plata i penzija događalo se više puta uoči najavljenih izbora, iako se mogla čuti i reč stručnjaka koji su o tim merama govorili kao o manipulaciji i populizmu. S obzirom da su ovakve odluke donošene uoči predsedničkih izbora 2017. godine, kao i uoči beogradskih izbora 2018, a i protekle jeseni je ista mera usvojena – taman pre najavljenih parlamentarnih izbora, predsednik Vučić za izjavu da je “uoči izbora samo stezao kaiš”, dobija ocenu – “neistina”.

*Istinomer je deo CoronaVirusFacts alijanse koju čini više od 100 fektčeking medija koji se bore protiv dezinformacija u vezi sa pandemijom COVID-19. Više o radu alijanse pročitajte ovde.

Izvor: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime