Pred novu prodaju u rudniku Lece biće otpušteno 28 radnika iz pomoćnih službi

1
847
Foto: printscreen

Od 450 zaposlenih u rudniku olova, cinka, srebra i zlata „Lece“ u istoimenom selu u opštini Medveđa, biće otpušteno 28, uglavnom iz pomoćnih službi kao što su komercijala, zatim, laboratorija, kuhinja i služba održavanja, potvrđeno je danas juGmedii u ovom rudniku.

Stečajna upravnica Ljiljana Jovanović, kaže da je reč o zaposlenima za čijim radom je prestala potreba, a posebno onih koji nisu dali svoj maksimum na poslu.

„Nije nikakva tragedija otpustiti 28 radnika na broj od 450. Do otpuštanja ne bi došlo da nije prestala potreba za njihovim angažovanjem. Najbitnije je da ni jedan rudar neće dobiti otkaz, naprotiv, broj rudara će se povećati i to onima koji su takođe planirani za otpuštanje iz redova administracije, a na naš predlog njih 12 do 13 se prijavilo da rade kao pomoćnici rudara“, ističe Jovanovićeva.

Ovo bogato nalazište ima burnu istoriju u poslednje dve decenije. Tokom rata na Kosovu i Metohiji svi rudari ostali su bez posla jer je rudnik, koji je bio u sastavu „Trepče“, ostao bez rudara i bio zatvoren sve do 2009. godine, dok ga nije kupila šabačka firma „Farmakom“. Kada je „Farmakom“ propao, posle nekoliko meseci pauze u radu, rudnik je zakupila kompanija Life Stone Capital iz Dubaija, a posle odlaska ove firme, 2017. godine uveden je stečaj, a za stečajnog uravnika određena upravo Jovanovićeva, koja je svih ovih godina radila na reorganizaciji kako bi povećala stečajnu masu, odnosno, cenu samog rudnika.

„Rudnik Lece je jedino preduzeće u Srbiji koje je tokom stečaja povećavalo broj radnika. Kada sam ja postavljena bilo je 403 radnika od kojih samo 93 rudara. Danas mi imamo 121 rudara, a ukupno u dva revira sa dve jame – Resavača i Jezerine, radi 176 ljudi“, objašnjava naša sagovornica.

Da Vas podsetimo:  Objavljivanje pisma Nikole Janića Aleksandru Vučiću od 25.11.1998, kao povod (2)

Istovremeno su i zarade samih rudara povećevane, za tri godine 30 posto, i one su danas zaista za srpske uslove visoke, ali Jovanovićeva sugeriše da se ne navede suma.

Sve vreme, priča, radilo se samostalno, uz, naravno, polaganje računa Odboru poverilaca, Privrednom sudu u Valjevu i Agenciji za lincenciranje stečajnih upravnika.

„Mi smo spremili rudnik za prodaju, ali još nismo oglasili prodaju jer nas je omela korona. Sada već mogu da kažem da ima veoma veliki broj zainteresovanih za njegovu kupovinu, kako iz Srbije, tako i iz inostranstva. Međutim, svi moraju da znaju da će novi vlasnik odmah posle kupovinine, kao što je to bilo i pri uvođenju stečaja, odmah otpustiti sve zaposlene, a moja dužnost je da stvorim uslove, a mislim da jesam, da se odmah posle toga svi vrate na posao. E, zato sada mora da ode višak zaposlenih, da oni koji su zaista neophodni ne bi kasnije ostali bez posla“, objašnjava naša sagovornica.

Dobro poslovanje rudnika u stečaju pokazuje se i po redovnim platama zaposlenih, koje uvećavaju prosek neto zarada u siromašnoj Medveđi, pa se ona nalazi na prvom mestu u Jablaničkom okrugu po tom osnovu.

„O tome kako poslujemo govori i redovna i visoka uplata rudarske rente. Primera radi, za poslednja tri meseca resornom ministarstvu uplaćen je po tom osnovu 31 milion dinara, a od te sume 40 posto ide lokalnoj samoupravi“, ističe Jovanovićeva.

Inače, ovde su sve mere bile preduzete protiv virisa korone deset dana pre uvođenja vanrednog stanja u Srbiji. Međutim, od tog virusa razboleo se jedan rudar dok je bio na odmoru, a jedna službenica je unela virus u preduzeće i zarazila još petoro zaposlenih, zbog čega su neki morali u izolaciju i zbog čega su svi zaposleni testirani, a sva testiranja, tvrdi Jovanovićeva, su plaćena iz kase rudnika.

1 KOMENTAR

  1. Bogat rudnik, po recima stecajne upravnice dobro posluje, visoke plate ali svejedno mora da ide na prodaju !? Ko ovde koga zavitlava u zdrav mozak u doba okupacione vlasti ?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime