„Predaja nije opcija“ – predsednikova krilatica za čitanke

0
469
Aleksandar Vučić / Foto: printscreen

„Čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka svoga “, „Radimo kao da ćemo 100 godina živeti, pripremamo se kao da će sutra rat“, „Niko ne sme da vas bije“, „Srbijom neće upravljati tuđa ruka“, „Ako dаnаs ne uspemo, jedini rаzlog smo mi sаmi“.

Da li su ovi, a i brojni drugi citati nekadašnjih političara ostali zapamćeni zato što su bili najupečatljiviji, ili je neki tadašnji pi-ar tim radio na tome da baš oni ostanu. To se vremenom zaboravi, ali biće interesantno za sadašnje generacije da istraže da li je trenutno najcitiranija rečenica aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića, da „Predaja nikada nije bila i neće biti opcija“ ostala da se pamti, pošto se stiče utisak da čitava mašinerija radi na tome da je svima „ubaci u glavu“. Kao da aktuelni predsednik nije samo rešio da po svaku cenu uđe u istoriju, nego je svakodnevnim ponavljanjem iste rečenice odlučio i na koji način će ga pamtiti.

Kada je postalo previše očigledno

Naime, u Instagram najavi za gostovanje Predsednika Srbije Aleksandra Vučića u emisiji „Hit tvit“ 10. jula na televiziji Pink pisalo je:

„Nas čeka borba protiv korona virusa i pobedićemo, čeka nas borba za uspešnu ekonomiju i garantujem da ćemo biti bolji od svih drugih u Evropi. Čeka nas i teška bitka za Kosovo i Metohiju, za naš narod. Predaja nikada nije bila opcija, pobedićemo!

Istovremeno, na naslovnoj strani oficijelnog sajta Srpske napredne stranke stoji velika Vučićeva slika i natpis „Vučić: Predaja za Srbiju nikad nije bila i neće biti opcija“.

Provladini tabloidi često na naslovnim stranama prenose – Moćna poruka predsednika Vučića „Predaja nikad nije bila opcija“ , kao što je to bilo nedavno kada se predsednik obratio građanima iz aviona, na putu ka Parizu.

Da Vas podsetimo:  Blizak saradnik Brnabić i Malog imao tajni ofšor račun

I zaista. Kada treba sačuvati mir, Kosovo, vlast ili zdravlje, odgovor je isti.

„Sačuvaćemo mir za našu zemlju, predaja nikad nije bila opcija“, rekao je Vučić, a osvrnuo se i na građanske proteste.

„Ja samo molim sve naše ljude da se ne suprotstavljaju batinašima, to ćemo mi da radimo. Predaja nikada nije bila opcija, a ja sada idem u Pariz da se borim za Srbiju“.

Rečenica da predaja nije opcija najjače je odjeknula na konferenciji za novinare 15. marta kada je predsednik objavio da u državu uvodi vanredno stanje.

„Srbija je od danas u ratu protiv nevidljivog protivnika, opasnog, opakog, koji naša zemlja mora da pobedi. Predaja nije opcija, predaja nikada nije bila opcija, i neće biti opcija za Srbiju. Borićemo se i pobedićemo“, zaključio je predsednik države. 

Kada se od Kovida-19 razboleo predsednikov stariji sin, Vučić je tu vest objavio na instagramu.

„Кada je sve počelo, moj Danilo mi je rekao da predaja nije opcija”, napisao je tada predsednik Srbije, a istu poruku imao je i kada mu je sin ozdravio.

Tih dana Instagram su preplavile poruke funkcionera i članova Srpske napredne stranke: „Budi jak i bori se, predaja nikad nije bila opcija!“

I to nas je podsetilo da je „predaja nije opcija“ prvi put pomenuta ipak nešto ranije, u novembru 2019. godine kada je predsednik Srbije boravio na VMA zbog kardio-vaskularnih problema. U moru poruka podrške (na instagramu i fejsbuku umesto nekadašnjih telegrama) izdvojio se status naprednjaka Vladimira Đukanovića u kojem kaže upravo to – da predaja nije opcija.

Kako se ulazi u istoriju?

Ne možemo znati da li će Aleksandar Vučić zadatom temom borbe i pobede uspeti da u zaborav baci svoju najpoznatiju izjavu o 100 muslimana za jednog Srbina, ali je od kako je došao na vlast insistirao na tome da on vuče istorijske poteze.

Da Vas podsetimo:  Kamere učinile London bezbednim, dobre za građane EU

Prvih godina govorio je da će u istoriju ući uspesi države Srbije kao zemlje koja je najbrže izašla iz užasno teške krize.

Negde od 2018. ipak se fokusirao samo na sebe, pa je najavljujući za septembar posetu Kosovu rekao da pažljivo priprema govor jer očekuje da će biti istorijski.

„Moje je da odlučim šta ću da izgovorim. Čitaću, o svakoj reči ću voditi računa, meriću je, zato što znam da po svakoj od tih reči meriće se budućnost naše zemlje i za pet i pedeset i za stotinu godina. Svakako, ili, mogu da kažem za mene, jedan od najvažnijih govora u svom životu“.

Septembra 2018 na mitingu u Kosovu Polju održao je govor.

„Nisu moj posao ni mitovi, ni snovi, ni priviđenja, niti sumanute vizije Kosova bez Albanaca, ili, još gore, Kosova bez Srba. Moj posao je realnost. Ali, ako je Stefan Nemanja, osnivač države srpske, mogao pred Manojla Komnena sa omčom oko vrata, goloruk, zbog Srbije, ja moram, mogu i hoću, i bez omče, zbog iste te Srbije, i pred Tačija, i pred Mogerini, i pred Merkel, i Makrona, i Putina… I kao što vidite, i smem i mogu“, rekao je tada u Kosovu polju.

U to isto vreme, obilazeći radove na Koridoru 10, predsednik Srbije rekao je da će biti veoma teško da se dođe do sporazuma o KiM.

„Ali, strašno je važno šta sam govorio i šta ću govoriti, jer će to ući u istoriju, jer će se znati šta smo mogli da imamo i šta smo prokockali kao bezbroj puta do sada. Važno je da ostane za istoriju zabeleženo“podvukao je Vučić.

I kada je reč o ekonomiji, sanjala se istorija. Na primer, kada je Srbija dobila 1,65 odsto kamate na desetogodišnje kredite Vučić je rekao da je to strašno važan signal za investitore, naročito tada za MTU koji je najavio dolazak u Pančevo.

Da Vas podsetimo:  Bože nam oprosti šta izazvasmo.. političari u Kragujevcu pokreću 4 nova portala!

„Ovo je nešto o čemu smo mogli da sanjamo, ovo je neverovatan uspeh kojem se radujem. To će ući u istoriju i udžbenike, voleo to neko ili ne“, rekao je predsednik u junu 2019.

I kada je najavio da će u Pančevu otvoriti fabriku nemačke firme ZTF, koja će zapošljavati veliki broj ljudi.

„Videćete za 10 godina kada neki drugi budu govorili o stanju, da će se mnogi setiti i reći da je ovo za vreme Vučića urađeno”, kazao je.

Mirjana Nikolić
Izvor: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime