Predsedniče, šta je sa obećanjem o zabrani gradnje MHE?

1
696
Aleksandar Vučić / Foto: YouTube Screenshot

Aktivisti udruženja “Odbranimo reke Stare planine” (ORSP) već pet meseci čekaju izmene zakona kojima će se zabraniti gradnja mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima. To im je u septembru, kako su kazali, obećao predsednik Aleksandar Vučić na sastanku koji su sa njim imali u Predsedništvu Srbije. Takođe, on u novembru nije obišao Rakitu i Temsku, iako je i to, kako je saopšteno, tada najavio. Umesto održanog obećanja Vučić je, u nedavnom gostovanju na TV Prva, negativno ocenio proteste meštana koji se bune protiv investitora MHE.

“Ovde se vodi kampanja protiv mini-hidroelektrana. A MHE su jedan od dva moguća izvora zelene energije. I to veći izvor. I zdraviji izvor zelene energije. Dakle, hajde da mi kažemo sebi – šta je to što mi želimo. I da budemo prvo fer prema sebi, da budemo fer prema ljudima, i da nikoga ne lažemo više. I da kažemo hoćemo li zelenu energiju ili nećemo. Ili ćemo svaki put kada nam nešto smeta da izlazimo u susret onima koji se zbog nečega bune ili štrajkuju”zaključio je Vučić.

Na ove tvrdnje predsednika Udruženje “Odbranimo reke Stare planine” reagovalo je saopštenjem u kome su naveli da Vučić “pokušava da zavadi vazduh i vodu da bi sklonio fokus sa svog neodgovornog nedelanja kad su ekološke i životno važne teme u pitanju”.

“Umesto izjava koje ne dolikuju nekome ko sebe zove predsednikom Srbije, pozivamo ga da se informiše i uvidi da bi izgradnjom svih planiranih MHE Srbija dobila svega dva do tri odsto električne energije (EE) od svojih godišnjih potreba, ali bi većina te energije bila proizvedena u proleće, kada je zagađenje vazduha najmanjeU zimu, kada je zagađenje na maksimumu, doprinos svih MHE u proizvodnji EE bi bio manji od jedan odsto, a kako su termoelektrane samo deo zagađivača vazduha, to bi se ukupno zagađenje smanjilo najviše za nekoliko PROMILA”, zaključuje se u saopštenju.

Da Vas podsetimo:  Direktorka klinike Laza Lazarević pretila kad sam je tužio za mobing. Život mi pretvorila u pakao”

Podsetimo, prema podacima Svetske organizacije za prirodu (WWF) Adrija, procenat doprinosa malih hidroelektrana ukupnoj proizvodnji električne energije iznosi 0,8 odsto.

Nasuprot tome, MHE su dobile gotovo polovinu ukupnih podsticaja namenjenih obnovljivim izvorima energije u 2018. godini – skoro 25 miliona evra, o čemu je Istinomer već pisao.

Inače, aktivisti udruženja “Odbranimo reke Stare planine” tokom protekle dve godine, na protestima i tokom televizijskih gostovanja, uporno su insistirali da se sastanu sa predsednikom Vučićem.

Generalni sekretarijat predsednika Republike u više navrata im je, kako tvrde, odgovarao da “prema Ustavu, predsednik Republike nema ovlašćenja da postupa po njihovoj molbi“.

Međutim, Vučić je krajem septembra prošle godine ipak odlučio da se sa njima sastane.

Mnogo obećano, ništa ispunjeno  

Aktivista udruženja Aleksandar Panić kaže za Istinomer da je na sastanku sa predsednikom bilo dogovoreno nekoliko narednih koraka:

“Dogovorili smo se da će predsednik iskoristiti svoj uticaj na Vladu ne bi li se Zakon o zaštiti životne sredine dopunio jasnim odredbama koje bi zabranjivale izgradnju MHE na zaštićenim područjima. Zatim, da nezaštićena područja Srbije budu predmet opsežnog ispitivanja dosadašnjih efekata MHE na prirodu, kao i ustanovljavanje oštrih kriterijuma njihove zaštite koji će počivati na već postojećim zakonima, a ne na Vladinim uredbama i Zakonu o urbanizmu i izgradnji. Takođe, najavljeno je formiranje nezavisne komisije koja bi proveravala već izdate dozvole za izgradnju MHE, ali i poseta državne delegacije selima Rakita i Temska”, napominje Panić.

No, meseci prolaze, a obećanja su se, kako ističe Panić, pokazala kao “obično političarsko spinovanje, razvodnjavanje problema i kupovina vremena pred predstojeće lokalne i savezne izbore”.

“O izmenama Zakona o zaštiti životne sredine, do ovog trenutka, uopšte nije bilo govora u Vladi ili Skupštini”, naglašava Panić.

Da Vas podsetimo:  Ono što se događalo u proteklih 16 godina niko ne gleda, svi kandidati imaju iste startne pozicije

Incijativa za formiranje nezavisne komisije naučnika koju bi predvodio profesor dr Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu, još nije naišla na podršku vlasti, kaže Panić i dodaje da su iz Vlade u dva navrata stizale informacije o dolasku ministarke Zorane Mihajlović i predsednika Vučića, ali u proteklom periodu niko od javnih funkcionera nije posetio sela Stare planine. 

Panić objašnjava da su ovakav razvoj događaja i očekivali, budući da vlast nije reagovala na sukob koji je izbio između meštana sela Topli Do i obezbeđenja investitora koji gradi mini-hidroelektranu u tom selu, iako se to desilo neposredno nakon njihovog sastanka sa predsednikom. 

Kao jedini pozitivan efekat susreta sa Vučićem aktivisti navode aktuelne sastanke koje imaju sa predstavnicima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI), na kojima se bave proverom spornih građevinskih dozvola.

Na naše pitanje da li je do sada neki projekat MHE konačno obustavljen, Panić navodi da je slučaj MHE “Vladikina ploča” na Staroj planini za sada jedini u kome je sudski postupak doveden do kraja.  

Tamara Tančić
Izvor: Istinomer.rs

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime