Predsednik Opštine Babušnica optužen za korupciju

0
1373

Zbog toga što je svoju suprugu zaposlio u opštinskoj biblioteci, a Opština nabavljala robu i gorivo od njegove privatne firme, Agencija za borbu protiv korupcije zatražila smenu Saše Stamenkovića sa funkcije predsednika.

490x370_sasa-stamenkovic
Nepotizam i korupcija; Saša Stamenković, foto: Sajt Opštine Babušnica

U prvih 10 dana svoje vlasti, od 8. do 18. juna 2012. godine je iz opštinskog budžeta isplatio 2,2 miliona dinara firmi čiji je on vlasnik bio 80% a njegov rođeni brat 20%.

Nakon 18. juna je svoj vlasnički udeo preneo na brata, a zatim u naredne 2 godine toj firmi za kupovinu razne robe i goriva isplatio 1,7 miliona dinara poreskih obveznika.

Pored toga je 4. oktobra 2012. godine Opštinsko veće, kojim Stamenković predsedava, odobrilo opštinskoj biblioteci uvođenje novog radnog mesta, „bibliotekar i radnik kulturno-javne delatnosti“, a nepuna 2 meseca kasnije je nakon sprovedenog konkursa taj posao počela da radi njegova žena.

Stamenković je interesno pogodovao sebi i povezanim licima i tako doveo u sumnju poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije – zaključila je Agencija.

Stamenković se branio tvrdnjom da je njegova supruga 7 godina čekala „na birou“, što je znatno duže od protivkandidatkinje i predstavljalo je glavnu prednost.

On je dodao i da on kao predsednik Opštine nije mogao da utiče na taj izbor, jer direktora Biblioteke bira Skupština opštine a ne Opštinsko veće.

Isplatu ogromnog novca poreskih obveznika svojoj firmi je pokušao da opravda tvrdnjom da je on o svom sukobu interesa obavestio lokalnu Skupštinu.

Agencija za borbu protiv korupcije je odbila sva njegova obrazloženja, smatrajući da „nisu od uticaja na donošenje drugačije odluke u ovoj pravnoj stvari“.

Odluka Agencije nije pravosnažna. Stamenković je uložio žalbu, pa se očekuje da postupak uskoro bude pravosnažno okončan.

Da Vas podsetimo:  PROVOKATORI! Dva migranta se ljubila u porti crkve TOKOM PALJENJA BADNJAKA!

Podsetimo, Saša Stamenković je kao kandidat SNS juna 2012. godine izabran za predsednika Opštine Babušnica. Po zanimanju je ekonomista.

Predrag Blagojević

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime