Predsednik SANU: Šest tačaka za rešenje kosovskog čvora

7
766

Zaštita Srba na Kosovu i Metohiji, ali i zaštita kulturne i istorijske baštine na tim prostorima, neke su od stvari koje bi trebalo da se nađu u rešenju za takozvani „kosovski čvor“, smatra predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić.

Ali, po njegovom sudu, to nije jedino o čemu bi trebalo voditi računa kada je reč o ovom, za Srbiju kompleksnom pitanju, od koga, sada već nema dileme, zavisi i njena evropska budućnost.

Kostić u autorskom tekstu za „Nedeljnik“ navodi da je mišljenja da „tvrdokorno ponavljanje stavova o ‘prodaji’, ‘izdaji’, ‘poklanjanju’, ‘odricanju’ i slično od KiM (bilo bi dobro da se zaista radi o ‘prodaji’, „’izdaji’, ‘poklanjanju’, ‘odricanju’ i sl. jer bi se u slučaju realnosti takvih postupanja od njih moglo isto tako, slobodnom voljom izvršilaca i odustati), te odbijanje svih pregovora, zapravo dugoročno od Srbije pravi gubitnika, koji će u dostojanstvenom čekanju tuđih i budućih, po nas hipotetički korisnih istorijskih obračuna i promena, propuštati prilike da zaštiti svoje interese, ili bar one interese koje još uvek možemo da zaštitimo“.

Srbija bi morala, kaže, da zna „šta i kuda dalje“, čak i ako druga strana, „koju abuzivno nazivamo Zapadom, zapravo nema namere da nas primi u svoje redove“.

„Jer njihova ‘blagonaklonost’ običnom građaninu sa godinama izgleda podjednako ritualnom kao i neke forme neodgovornog ‘patriotizma’ koje gajimo u samoj Srbiji“, navodi Kostić i dodaje da ipak veruje da je pregovore neophodno nastaviti u prihvatljivom formatu i tom prilikom nastojati da se nađu rešenja.

A kakva bi ta rešenja trebalo da budu? Šta bi u njima trebalo da se nađe? O čemu voditi računa?

  1. Zaštita prava Srba na KiM

Najpre, kaže Kostić, ona bi trebalo da štite po najvišim mogućim standardima i organizacionim formama pojedinačna i kolektivna prava naših sugrađana na KiM.

  1. Zaštita kulture i istorije
Da Vas podsetimo:  Protest za spas zgrade Generalštaba

Takođe, navodi on, ona bi u potrebnoj meri trebala da obezbede identitetsko prisustvo Srbije na tom prostoru, pre svega kroz maksimalnu moguću zaštitu kulturne, istorijske i umetničke baštine srpskog naroda na KiM, koja najvećim delom spada u vlasništvo i domen SPC.

  1. Širi kontekst

Predsednik SANU kaže i da problem KiM, „koji je nesumnjivo ključan“, treba sagledavati u širem kontekstu pitanja važnih za budućnost Srbije (društvenih, političkih, bezbednosnih, ekonomskih, demografskih…).

  1. Bez izolacije i isključenjaU četvrtoj tački, Kostić kaže da veruje da u izboru svojih odluka Srbija treba da vodi računa da ne bude ponovo izolovana i isključena iz tokova šireg okruženja kome pripada.

„Prkos pojačan iskustvom, koje i sam delim, da su izolacija i sankcije nametnute Srbiji bile nepravedne i destruktivne, kontraproduktivna je i, ako se apsolutizuje u politički stav, u suprotnosti je sa interesima naroda i države. Štaviše, izolacija Srbije je bila i konačni uspeh njenih hipotetičkih „ukletih neprijatelja“. Posebno ukazujem na teške demografske, ekonomske , tehnološke i druge posledice izolacije, sa čim nažalost imamo iskustva iz ne tako daleke prošlosti“, navodi on.

  1. Da ne budemo ostrvo okruženo „nenaklonjenim“ susedima

Kako petu tačku Kostić navodi to da „naši strateški i politički izbori moraju se posebno uzeti u obzir izuzetno teške i složene regionalne odnose, da se nikako ne dođe u situaciju da budemo ostrvo okruženo ‘nenaklonjenim’ susedima“.

„Iako se delom radi o bliskim narodima, pribojavam se da bi njihove odluke u situacijama političkih i strateških dilema bile prevashodno uslovljene njihovim već izabranim pravcima geostrateških integracija (EU, NATO, dominantan uticaj SAD), uz prenebregavanje principa „prava i pravde“ zbog sopstvenih partikularnih interesa“, piše predsednik SANU.

  1. Evropski put najracionalniji

Na kraju, Kostić navodi da iako ne postoji jedinstveno mišljenje i da, zapravo, postoje potpuno suprotni stavovi, zvanična politika koju i on podržava jeste da je „evropski put prioritet“ i put koji je za Srbiju najracionalniji iz mnogo razloga.

Da Vas podsetimo:  Škola se urušava, a Vesić pije kafu

„Izborom svojih odluka i postupanja na temu aktuelnog dijaloga treba obazrivo nastojati da ne dođemo u situaciju da se trajno odreknemo svojih strateških prioriteta. Ukoliko pak uprkos prihvatljivom političkom pragmatizmu sa naše strane budemo primorani da ih se odreknemo ili relativiziramo, neophodno je da prethodno pokušamo da jasno definišemo alternative iz različitih uglova – i to je tema za poseban dijalog“, navodi Kostić u autorskom tekstu za „Nedeljnik“.

Kaže i da „isključivost i brzina sa bilo kojih pozicija nesumnjivo će nam naneti štetu, baš kao i insistiranje na nedefinisano dugom statusu kvo, koji nam nikako ne može garantovati i o kome se prvenstveno ekonomisti i demografi moraju izjasniti: koja je cena kojom će Srbija platiti status kvo i može li ga izdržati u različitim scenarijima njegovih konsekvenci, prenosi Blic.

Izvor: iskra

7 KOMENTARA

  1. „Plan“, koji nudi akademik Kostić u suštini se svodi da takozvani Beograd prizna takozvano Kosovo, a da zauzvrat Srbi na KiM kao utešnu nagradu dobiju teritorijalnu autonomiju identičnu onoj koji imaju Srbi u BiH (Republika Srpska)
    -R.Srpska nije autonomija vec ravnopravan entitet ostalom delu BiH. BiH je drzava dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda a Dejton je samo priznao R.Srpsku kao drzavu stvorenu 1992 godine. Znaci R.Srpska je proglasena pre ratnih razaranja koja je tokom rata sacuvala svoju slobodu i kao takva postala deo BiH. Inace BiH ne bi ni postojala da nije tako.
    Zato se Kosovo i Metohija ne mogu porediti sa R.Srpskom jer je taj deo Srbije pod medjunarodnim protektoratom a medjunarodni mirovni sporazum Rezolucija UN i kumanovski sporazum priznaju Srbiji integritet nad pokrajinom.
    Juzna pokrajina ni po koju cenu ne sme dobiti tapiju od Srbije. Ako bi to sad dobili istom metodom terorizma, pljacke i agresije za 50 godina trazili bi tapiju za centralnu Srbiju.
    Oni imaju Albaniju, Srbi ne smeju svoju kolevku da poklanjaju bez obzira na medjunarodnu zajednicu. Treba sacekati da se zavrsi sudjenje teroristima iz UCK pa tuziti i albance i amerikance (americki ambasador u takozvanoj drzavi Kosovo je priznao ucesce americke vojske u napadu na Srbiju kao sto su pojedini albanski oficiri priznali ucesce Albanije) za zlocine nad nealbanskim civilima u pokrajini kao i za agresiju na Srbiju.
    – Iz svih tih razloga ameri zure da dobiju tapiju za juznu pokrajinu kako bi time opravdali svoj zlocinacki napad na SRJ.

  2. Svojim izjavama, akademik Kostic je pokazao hrabrost i odbranio stav slobodnomisleceg gradjanina.
    S druge strane, i SANU je sacuvala cast.
    Nije se okliznula da predsednika republike primi za pocasnog clana zato sto „se kao lav bori za Kosovo“.

    • STAV??CAST?? Ne delanje ,, odabranih ,, ljudi je veca SRAMOTA….Kostic je vrh ledenog brega (citaj ucmalih staraca i slabica). Starci stite svoju kancelariju i akademski dodatak (oko 1000 evra). U svoju kancelariju jedva da mogu da dohodaju ali akademski dodatak redovno dobijaju, dok su poslusni. Ova plejada akademika bice upisana u spisak nedolicnih te casti, iza koje se zaklanjaju.

  3. Biti javna ličnost ( predsedink SANU ) donosi mnoge prednosti i privilegije , a to su ugled, utjecaj, novac………..ali i ograničenja, koja ne vaze za obične gradjane. Javne ličnost ne mogu inzistirati na „privatnosti “ !! Ne moze predsednik neke drzave odlaziti kod prostitutke, i pravdati se da je obilazak bio izvan radnog vremena , da je to njegova privatna ili lična stvar ?? Oni koji odlučuju ili imaju utjecaj na odluke u ime Naroda i za korist Naroda i Drzave, su posmatrani i kontrolirani u svim segmentima njihovog zivota. Ne bi se smjeli druziti sa kriminalcima u „slobodno vrijeme „, niti obilaziti kockarnice…….. itd… Za takve NE POSTOJE NI “ PRIVATNE IZJAVE “ !!!

  4. SANU nema „kolektivno misljenje“ i Vladimir Kostic je potpisao samo SVOJE LICNO I PRIVATNO MISLJENJE – kao obican gradjanin.
    Kumanovski, Dejtonski, Briselski i Vasingtonski sporazum potpisao je neko drugi U IME CELOG SRPSKOG NARODA .
    Vladimir Kostic nit je mogao da izda, nit je izdao Kosovo. On je samo predlozio interesantna resenja. I konstatovao sadasnju situaciju. Za razliku od mnogih koji nemaju hrabrosti da je prihvate.

  5. Dr Kosoci, predsednik SANU, neurolog. Nije mi poznato da je on kao lekar specijalista ikada ranije imao bilo kakvih dodirnih tacaka sa problematikom Kosova i Metohije.Odakle to da on bas sada iznosi resenje za KiM u sest tacaka ? Bilo bi bolje da dr. Kostic resava probleme u zdravstvu a KiM ipak ostavi ljudima koji su daleko strucniji od njega.

  6. Do „kompromisa“ oko KiM je teško doći, jer su pogrešne osnove na kojima se vode „razgovori“ o takozvanom pravno obavezujućem sporazumu …

    „Plan“, koji nudi akademik Kostić u suštini se svodi da takozvani Beograd prizna takozvano Kosovo, a da zauzvrat Srbi na KiM kao utešnu nagradu dobiju teritorijalnu autonomiju identičnu onoj koji imaju Srbi u BiH (Republika Srpska) očigledno Zapad ne želi da podrži. Ono što se nudi su „prava Srba i SPC“ u skladu sa „evropski standardima za nacionalne manjine“ uz obećanje da će ceo Zapadni Balkan u nekoj doglednoj budućnosti biti po ubrzanoj proceduri biti primljen u EU, čime će bolno pitanje stvaranja nove albanske države na teritoriji Srbije biti relaksirano za „elitu“ u Beogradu.

    Šta je rešenje?

    Treba na pregovarački sto staviti dodatne adute – kao što su prava Srba u Albaniji i prirodno pravo Srbije da dobije iznaz na more, pa čekati neka bolja geopolitička vremena za ozbiljne pregovore.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime