Predsednik saopštio rezultate sa nepostojeće liste?

0
1357
Aleksandar Vučić / Foto: printscreen(istinomer.rs)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, gostujući na televiziji Prva, rekao da je zdravstveni sistem Srbije bolji od sistema Evropske unije. Kako je naveo, dok “pre pet godina nismo mogli da budemo na listi”, sada je prema ocenama EU, naš zdravstveni sistem “bolji od devet zemalja EU”.

“Naš zdravstveni sistem je bolji od Evropske unije, da znate, mi nismo bili na listi pre pet godina. Nismo mogli da budemo na listi, a sad imamo bolji zdravstveni sistem po ocenama Evropske unije od devet zemalja Evropske unije. (…) Od devet ili osam zemalja smo bolji, ne znam da li se računa Britanija, ili ne.” (Prva, 29. 3. 2020. godine)

Dodao je da “Evropska unija svake godine ocenjuje zdravstvene sisteme”, a da je poslednja ovakva ocena iz 2019. godine.

Međutim, Evropska unija ne rangira zdravstvene sisteme, rekao je za Istinomer Stefan De Keersmaecker, portparol za zdravlje, bezbednost hrane i transport u Evropskoj uniji.

“Imamo Izveštaj o zdravstvenom stanju u EU koji uključuje neke vrste rangiranja, ali ne uključuje Srbiju”, naveo je on.

Dakle, Srbija nije mogla da se nađe na listi EU, jer lista ne postoji.

Ali, postoji istraživanje koje sprovodi Health Consumer Powerhouse, švedska tink-tenk organizacija koja se bavi rangiranjem zdravstvenih sistema u Evropi. U pitanju je Evropski zdravstveni potrošački indeks (Euro Health Consumer Index EHCI).

Ministarstvo zdravlja objavilo je u februaru 2019. godine rezultate upoređivanja kvaliteta zdravstvenih sistema u Evropi, pozivajući se upravo na Evropski zdravstveni potrošački indeks.

Poslednji dostupni podaci o kvalitetu zdravstvenog sistema u Evropi odnose se na 2018. godinu, potvrdili su za Istinomer iz EHCI-ja. Izveštaj za 2019. godinu, kako su nam rekli, nisu pravili zbog finansijskih razloga.

Da Vas podsetimo:  Samo četiri zemlje u Evropi testiraju više od Srbije

Kada je reč o podacima za 2018. godinu, upoređujući zdravstvene sisteme 35 država Evrope, EHCI je Srbiju stavio na 18. mesto. Prema njima, kako je objavilo Ministarstvo, zdravstveni sistem Srbije bio je “najbolji u regionu”, a Srbija je u odnosu na 2017. godinu za tri mesta bolje rangirana, jer je tada bila na 21. mestu.

Kako bismo proverili da li je predsednik mislio na ove rezultate ili je imao uvid u neke druge, obratili smo se njegovom kabinetu, ali odgovor nismo dobili. Na naša pitanja nije odgovorilo ni Ministarstvo zdravlja.

Svakako, prema podacima EHCI-ja, koje je Ministarstvo zdravlja objavilo, rangiranje država je sledeće:

Prva je Švajcarska, zatim slede Holandija, Norveška, DanskaBelgijaFinskaLuksemburg, ŠvedskaAustrija i Island.  Na jedanaestom mestu je Francuska, a iza su NemačkaPortugalijaČeškaEstonija, Velika Britanija i konačno, sedamnaesta –Slovačka. Dakle, ispred Srbije je 13 država članica EU.

Ali, iza Srbije je 14 zemalja Evropske unije: Španija, Italija, Slovenija, Irska, Hrvatska, Kipar, Malta, Litvanija, Grčka, Letonija, Bugarska, Poljska, Mađarska i Rumunija. Dakle, prema ovoj listi, zdravstveni sistem Srbije bolji je od 14 država članica EU.

Srbija pre pet godina nije mogla da bude na listi

EHCI je priključio Srbiju svojoj listi 2012. godine, kada je zauzela poslednje mesto. Prema tome, nije tačno da Srbija pre pet godina nije ni bila na listi.

EHCI, inače, analizira zdravstvene sisteme država na osnovu 46 indikatora, upoređujući područja kao što su prava i informisanje pacijenata, pristup nezi, rezultati lečenja, opseg i dostupnost usluga, prevencija i upotreba lekova.

Dakle, Evropska unija ne rangira zdravstvene sisteme u Evropi, ali to radi švedska organizacija “Health Consumer Powerhouse”. Njihovim istraživanjem Srbija je obuhvaćana još od 2012. godine, tako da nije tačno, kao što kaže predsednik, da nismo bili na listi pre pet godina”Prema tom istraživanju od Srbije je lošije rangirano 14 zemalja Evropske unije, čak mnogo više nego što je predsednik kazao. Ali, on je govorio o istraživanju iz 2019, za koje nismo utvrdili da postoji, a iz kabineta predsednika nismo dobili odgovor na koje konkretno istraživanje se predsednik Vučić pozvao.

Da Vas podsetimo:  Policija nije bacala suzavce
Tim Istinomera
Izvor: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime