Predsednik sindikata „Namenske“ za Insajder: Naši standardi bezbednosti su iz nekog drugog vremena…

0
1549

U poslednjih mesec dana u fabrici „Milan Blagojević – Namenska“ iz Lučana buknula su dva požara. Požar koji se desio 14. jula i u kojem su stradala dva radnika ispituju tužilac i nadležni državni organi, dok je požar 2. avgusta kada su povređena još dva radnika okarakterisan kao požar „predviđen tehnološkim postupkom“.

Nakon drugog požara, rukovodstvo fabrike „Milan Blagojević – Namenska“ iz Lučana i Samostalni sindikat u fabrici izašli su sa saopštenjem koje je izazvalo kritike javnosti zbog toga što se u njemu smrt dva zaposlena relativizuje navodima da se nesreće događaju i na autoputevima. U saopštenju su iznete kritike na račun medija zbog davanja publiciteta slučaju.

Predsednik Samostalnog sindikata u fabrici Zoran Babić odgovarajući na pitanja Insajdera da li smatra neprimerenim ovakvo saopštenje u situaciji kada su dva radnika poginula, priznaje da je ono „nespretno formulisano“.

„Ja nisam bio tu kada je ono poslato. Neki od mojih saradnika su to malo nespretno i nesrećno formulisali“, kaže Babić za Insajder.

Upitan da li smatra problematičnim da sindikat koji bi trebalo da štiti prava radnika izađe s takvim saopštenjem i to zajedno s rukovodstvom firme u situaciji kada su dva radnika poginula na radnom mestu, Babić odgovara da ne vidi ništa „straobalno u tome“.

„Tragedija se dogodila u našoj zajedničkoj firmi. Prirodno je da onda damo zajedničko saopštenje. Ja ne vidim šta je toliko problematično,“ kaže predsednik sindikata za Insajder.

Babić je odbio da komentariše moguće uzroke i propuste tokom požara u kome su stradala dva radnika, ističući da je istraga u toku i da nema pravo da govori o tome. Ipak, on je priznao da postoji nesklad između opreme koju koriste i bezbednosnih standarda u firmi.

Da Vas podsetimo:  NATO šengen: Da li će vojska Alijanse moći slobodno da se kreće kroz Srbiju?

U februaru ove godine poginula su četiri radnika Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu, a povređeno je još 25 osoba. I ovaj slučaj je i dalje u predistražnoj fazi.

„Naši standardi o bezbednosti i zaštitnoj opremi su iz nekog drugog perioda. Ja imam kritički stav prema tim standardima. Ali kada je reč o radnicima, na nama je samo da primenjujemo standarde. Ono što bi bilo potrebno i što postoji u svetu može se nabaviti, ali i dalje ostaje pitanje kako će se to uklopiti u naše standarde,“ kaže Babić.
Bez rezultata istrage ni nakon mesec dana

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je pre mesec dana da će formirati komisiju koja će ispitati sve okolnosti požara u fabrici „Milan Blagojević – Namenska” u Lučanima. Za sada, rezultati istrage nisu poznati javnosti.

Novinari Insajdera su poslali pitanja Ministarstvu da li je Komisija utvrdila koje su procedure prekršene u ovom slučaju, kao i ko je odgovoran za propuste, ali odgovore nismo dobili do objave teksta.

Podsetimo, do požara 14. jula došlo je ispred pogona za proizvodnju raketnih goriva, a tokom prilikom su teško povređena dva radnika. Samo dva dana kasnije 55-ogodišnji M.I. (55) je preminuo, dok je njegov kolega podlegao povredama 3. avgusta, usled komplikacija.

Tokom požara koji se desio 2. avgusta povređena su dva radnika, ali njihovi životi nisu ugroženi.

Posao u namenskoj industriji jedan je od najnebezbednijih u zemlji, jer se u procesu proizvodnje koriste opasne materije kao što su nitroceluloza i nitroglicerin.

Prema pisanju medija, od 2000. godine do danas poginulo je 20 radnika namenske industrije, a povređeno je blizu 60. U poslednjih deset godina je bilo 14 nezgoda u fabrikama namenske industrije.

www.insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime