Predsednik Vučić nema podršku većine u biračkom telu!

3
1465
Izbori / Foto: YouTube Screenshot

Predsednik Aleksandar Vučić i funkcioneri SNS-a već  godinama u medijima ističu da on ima „poverenje i podršku gradjana preko 50 %“. Čime se indirektno tvrdi i sugeriše da je za Vučića na izborima za predsednika Republike glasala većina gradjana Srbije šta znači i biračkog tela, i da on ima izborni legitimitet i političku podršku natpolovične većine SVIH birača u Republici Srbiji!

No, to su spin, opsena i obmanjivanje javnosti i birača, i to može valjano i ubedljivo da se vidi i dokaže iz analize egzaktnih numeričkih pokazatelja odnosno rezultata izbora koji su održani 2. aprila 2017. godine. U spisak birača bilo je tada upisano  6.724.949 državljana Republike Srbije i oni su sačinjavali biračko telo. Na izborima je glasalo 3.655.365 birača ili 54,36 odsto biračkog tela. Za kandidata Aleksandra Vučića glasalo je 2.012.788 birača ili 55,80 odsto od ukupnog broja birača koji su glasali, i to je 29,93 odsto biračkog tela odnosno SVIH birača u Republici Srbiji!  Šta znači da je Vučić dobio podršku većine od samo  onih 3.655.365 birača koji su glasali na izborima, ali da nije dobio podršku većine od SVIH birača/gradjana odnosno biračkog tela u broju od 6.724.949 koliko ih je bilo upisano u spisak birača i to je  plastično  prikazano u  tabeli na kraju teksta!                                        

Logičan zaključak iz tih validnih brojčanih pokazatelja odnosno rezultata predsedničkih izbora jest, da je izabrani predsednik Aleksandar Vučić dobio glasove i političku podršku odnosno izborni legitimitet od 29,93 odsto ili manje od jedne trećine (1/3) biračkog tela odnosno SVIH birača/gradjana u Republici Srbiji, te da nema „poverenje i podršku gradjana preko 50 %“ kako on i funkcioneri SNS-a u medijima godinama tvrde, ističu i sugerišu!     

Jer, izborni legitimitet u demokratskoj državi izvodi se iz biračkog tela odnosno SVIH državljana sa pravom glasa koji su upisani u spisak birača, a ne samo od onih birača koji su glasali na izborima! A to znači da bi izjava i tvrdnja predsednika Vučića i njegovih saradnika  o „poverenju i podršci gradjana preko 50 %“ bila tačna i ne bi bila spin, opsena i obmanjivanje javnosti i birača samo u slučaju  da je kandidat na predsedničkim izborima Aleksandar Vučić  dobio 3.362.475 glasova, jer je to natpolovična većina (50 % + 1) od SVIH birača/gradjana sa pravom glasa u Republici Srbiji i kojih je tada bilo 6.724.949!

Tabela 1 : Broj i procenat dobijenih glasova od glasalih i upisanih birača na izborima za . predsednika Republike 2. aprila 2017. godine

 

Da Vas podsetimo:  Korona je nekom majka a nekom maćeha

Branko V. Nikolić

3 KOMENTARA

  1. https://youtu.be/Ll9B0ndU75I 1h 34min.Lane Gutović – Vlast bi ukinula izbore kada bi oni mogli da donesu promene!Gost emisije „Intervju“ bio je gospodin Milan Lane Gutović, jedan od najboljih i najpoznatijih srpskih glumaca. Publika ga najradije pamti kao Srećka Šojića iz serijala filmova „Tesna koža“ i kasnije iz serije „Bela lađa“. On je čovek koji se toliko dokazao u svom poslu, bije ga glas da je „težak“, ali i da neće da odstupi ni za dlaku, bez zadrške kaže šta misli i ne ustručava se da kritikuje vlast i društvo. Preporučujemo Vam da pogledate ceo intervju i saznate više o brojnim zanimljivim temama.

  2. Znamo mi da predsednik Vucic nema vecinu u birackom telu ali tu su uvek crni dzipovi koji na inegovim izborima „navuku“ vecinu.

  3. Ovo je poznato na svim izborima od kako su „Napredni“ u trci za vlast, znaci od 2012e godine. NI jedni izbori od 2012e NISU bili legitimni. 2016e su uhvaceni u kradji u podrumu RIK-a. PItanje je da li je za A.V. glasalo tih 2, 012 miliona glasaca ili je bilo negde oko 1,5 miliona. Sa nesredjenim spiskovima i manipulacijom glasova veliko je pitanje o stvarnom broju glasova. Ovo je najgora vlast koju Srbija poznaje u posl. 200 godina.I ne sluzi na cast nikom iz opozicije koja uglavnom mudruje. 30 godina visestranacja i na sta lici politika u Srbiji ? Sramota !! Srbija NIJE u stanju da sprovede izbore i da izabere ozbiljnu i odgovornu vladu ni predsednika.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime