Predsednikova „crvena linija“

1
1183

Kabinet predsednika Republike neće objavljivati tekst nove platforme o Kosovu i Metohiji koju je Tomislav Nikolić nedavno uputio premijeru Srbije, kaže Stanislava Pak Stanković, savetnica predsednika za medije.

„Platforma bi trebalo da ide u dalju proceduru kada se predsednik i premijer usaglase oko konačnog teksta“, dodala je Stanković Pak za list „Danas“.

952388
Stanislava Pak

Precizan datum Nikolića i Vučića još nije utvrđen, a Pakova podseća da je premijer već rekao da će to biti kada se vrati iz zvanične posete SAD najavljene za 1. jun.

Pakova je ranije danas izjavila da će o platformi predsednika Srbije Tomislava Nikolića o Kosovu i Metohiji biti postignut dogovor, da su moguće dorade i promene, osim u delu o nepriznavanju Kosova, jer to je granica ispod koje predsednik neće ići.

Pak je rekla da se i premijer Aleksandar Vučić pozitivno izjasnio o platformi i da ima poverenja u Nikolića, koji je platformu napisao pre svega zato što se od Srbije očekuje u nekom trenutku sporazum o normalizaciji i da „Srbija strateški planski pristupi tom događaju koji nas čeka“.

„Želimo da ostvarimo ono što je nekakav minimum, što možemo po Ustavu da prihvatimo. Da li je to realno ili ne, vreme će pokazati“, istakla je Pak u Jutarnjem programu TV Pink.

Pak je ocenila da je to odgovorno ponašanje, jer albanska strana već vekovima ima strategiju i plan kako da ostvari „veliku Albaniju“ i da bi Srbija trebalo da ima plan šta ona želi u odnosima sa albanskom stranom na Kosovu i Metohiji.

„Najgora moguća taktika bi bila da nemate nikakvu strategiju, nikakvu platformu za dalje razgovore sa Albancima“, ocenila je Pak.

„Briselski sporazum nije nešto što rešava kompletno tu situaciju, a radi se u stvari o nekom konačnom rešenju naših odnosa vezano za Kosovo i Metohiju“, dodala je Pak.

Da Vas podsetimo:  Škola u Majdanpeku ponela ime po mladom genijalcu koji nas je prerano napustio

Pak je rekla da platformu nije videla, da će predsednik Nikolić o tome razgovarati sa premijerom Vučićem, a da je namera da se pomogne vladi, da postoji okvir u kome bi vlada razgovarala sa albanskom stranom.

Pak je istakla da je cilj očuvanje teritorijalnog integriteta zemlje, da se diplomatskim sredstvima i razgovorima ostvari ono što je interes.

Tanjug

1 KOMENTAR

  1. Саветница није видела Томин преднацрт плана за израду плана о плану решавања Косметског питања? Па јел она Томин саветник или стилиста?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime