Predstave za stado

2
1221

000000000000-620x330Gomila gluposti. Gomila lišća. Gomila pojedinaca. Masa koja je formalno sastavljena od pojedinaca, čija je individualnost izgubljena. Masa u kojoj je formirana kolektivna svest, jer lične i nema. Masa je, takoreći, stado.

Polako, vrlo lako i neprimetno, masa postaje impulsivna, nepouzdana, netolerantna, počinje da preteruje, itekako je podložna sugestiji.

Masa odmah poveruje. Masa nikada ne razmišlja, ne analizira. Masa nikada nema ličnu procenu. Masa nikada ne čita između redova. Masa ne zna da je izmanipulisana, jer je masa.

A manipulator?

Siguran da je stvorio pogodno tlo. Igra može da počne. Prvo masu ubediti, a to je najmanji problem, jer je zbog toga i napravljena, da je kriva. Kriva je jer malo radi. Jer fušeri. Jer uzima bolovanja i kada nije bolesna. Jer je neko tamo pokrao. Jer je neko tamo ispraznio kasicu. Jer je neko tamo utajio. U suštini, izazvati što veći osećaj krivice. A potom kreće onaj slađi deo igre. Masi reći u lice da je jadna, mala, bezvredna. Onda masa kreće, povređene, da se dokazuje i pokazuje. Da sluša. Da se uvlači. Da guta knedle. Da se “jede živa”. Manipulator je tada siguran da može da kontroliše masu. Da joj naređuje. Da je usmerava i preusmerava.

A NA DELU, OVAKO!

Masa je posebno osetljiva na “državne jasle”. Jer ništa ne rade i ne privređuju. Jer masa radi da bi ti tamo primala plate. Znači, udariti po “državnim jaslama”. Ukiniti minuli rad, ako ste kojim slučajem za života menjali poslodavce. Smanjiti plate i penzije, jer ionako ih ti na “državnim jaslama” nisu ni zaradili. A potom dnevnice za te neradnike smanjiti na 150 dinara. A ne da se razbacuju sa nekim tamo parama silnim. Potom se masi obratiti i predstaviti opasne mere štednje i zamoliti, iskazati očekivanje da će svi oni poslodavci, direktori, bem li ga, koji ne pripadaju kategoriji “državnih jasli” da smanje dnevnice za zaposlene.

Da Vas podsetimo:  Niko nikad nije imao dece na bacanje, ako bude trebalo – ići ćemo ti i ja, tvoji i moji vršnjaci

Masa je oduševljena.“E svaka mu čast. Ionako ništa ne rade. Još da se razbacuju za neke tamo dnevnice…Ako ih je cepio. Mamu im njihovu neradnu….” Oni koji i dalje isplaćuju dnevnice od kojih ti se vrti u glavi, više nisu bitni. Bitne su samo“državne jasle”.

INVESTICIJA U BUDUĆNOST

Prošle, 2015. godine, novembra 11. provuče se neopaženo infomacija da će Srbija opštini Srebrenica uplatiti dva miliona evra za razvoj infrastruture, a ima izdvojenih još tri miliona evra za buduće zajedničke projekte. Znači, pet miliona evra, odnosno deset miliona konvertibilnih maraka za Srebrenicu, kao ulog u budućnost: “Srbija gleda u budućnost i mi Srbi želimo najbolje odnose sa Bošnjacima, da gradimo najbolju budućnost, da narednih stotinu godina provedemo u miru, da svima bude bolje, da živimo bolje”- reče upravljač masom.

REZANJE ZA BUDUĆNOST

Istog tog novembra, jedanaestog, kao najveća vest putem medija odjeknu informacija: “Povećanje plata i penzija – učiteljima četiri, zdravstvu tri, a penzionerima 1,25%”. Na sva usta i zvona, za sve one koji su zaslužni za sve do sada (penzionerima), za sve one koji su najvažniji (prosveta i zdravstvo), ima da se poveća! Ne da se vrati deo, nego da se poveća! Jer masa jedino razume običan, dečiji jezik. Jer masa u takvim trenucima oduševljenja potiskuje kritičku i analitičku svest. Jer je upravljač masom svestan da je poruka jaka i da gađa tamo gde treba. Srebrenica, nije ni važna. A i sića je uplaćena. Masi su za oko zapale “državne jasle”. Jer tu su pronevere i malverzacije. Državni činovnici su zlo. Ukinuti te neradnike nezajažljive.
26.12. 2016.

“Tužilaštvo obustavilo istragu protiv Mađana Dinkića”. Pršti vest na sve strane. Neki milioni evra. Ne umem cifre da prebrojim. Veli Tužilaštvo: “Prema prikupljenim dokazima tokom istrage proizlazi da se u radnjama osumnjičenog Dinkića ne stiču svi elementi krivičnog dela Zloupotreba službenog položaja …“. Šta god to značilo. A znači da ni za paru, oni bednu našu srpsku, nije oštetio nikoga. Mašala.

Da Vas podsetimo:  ZАŠTO NАŠ NАROD PROPАDА?

Bitno je da je Tužilaštvo nezavisno.

27.12.2016.

“Obustavljena istraga Bogoljuba Karića”. Ponovo pršti vest na medijima da je Tužilaštvo za organizovani kriminal obustavilo istragu protiv Bogija povodom osnivanja „Mobtela“ i omogućavanja preduzećima sa Kipra dobijanje deviznih kredita Astra banke bez garancija. Pominju se milioni dolara. Ne razumem se ja u pare koje dobacuju preko 40 hiljada. Ali pročitah da je dotični imao neku optužnicu koja je zastarela, pa puj pike ne važi. Inače sviđa mi se ta filozofija. Ojadiš državu, zbrižeš negde, a tamo si već izgradio imperiju, pa kada zastari opušteno. Što da ne. Možda će i da mi upali, samo da smislim kako da nas ojadim, a da nije već provaljeno.

Naravno, Tužilaštvo nezavisno i pssst molim vas. Čak i ministarka pravde reče: “Kao ministar poštujem odluku, lično mišljenje zadržaću za sebe”. Molim lepo. Tačka. Šta koji đavo sada neko da preispituje. Da se poštuje i prihvati. Odmah.

A u Čačku rat

Istog tog dana. Pravi rat! Teroriste hvataju, majku mu. Autobus pun žandarmerije. Deset džipova punih žandarmerije. Civilni autobomili puni žadarmerije. Pod punom ratnom opremom. Sa fantomkama, naravno. Sa heklerima i ostalim „igračkama“. Blokirali ceo grad. Uleću u stanicu policije. Uleću u stambene zgrade. Izvode muškarce vezane lisicama. Ubacuju ih u kola. Narod se uplašio. Vrištao. Neke žene i kukale. Deca plakala. Ubzo bi vest da je u Čačku uhapšeno 30 saobraćajaca i još tri bivša, zbog toga što su navodno oštetili državu za 1.505,000 dinara, a dvojica za celih 21.000 dinara.

Znači, ko jeste neka odgovara. I za 200 dinara. Da se razumemo. Ali…

Svaka čast majstori. Svaka čast manipulatoru. Bravo. Skrenili ste pažnju. Vrlo uspešo i spektakularno. Onako filmski. Sa dobrom koreografijom. Nema šta. Uigrano dobro. Fantomke. Hekleri. Oproban scenario. Hapsi!!! „Udri, narodna milicijo“! Od saobraćajaca krenite! Jer riba od guzice smrdi…

Da Vas podsetimo:  Radunka Lazić - EPILOG

Bravo ministre policije

“Želimo da pošaljemo jasan signal javnosti da ne postoji bilo ko ko je nedodirljiv. Da ne postoji bilo ko ko može da se zaštiti značkom ili uniformom i da svako ko se ogreši o zakon zbog toga mora da odgovara”, reče „doktor“.

Bravo. Stvorili ste osećaj krivice međ masom. Ubedili ste masu da je bezvredna. Ubedili ste masu da je ona kriva i za Dinkića i za Karića. Ma i za Miškovića i ostale tajknune koje ste na sva usta hapsili i optuživali. Evo masa je kriva što se ne zna ko je ubio onu pevačicu, za koju upravljač masom reče da zna ko je ubica, ali samo da prođu izbori. Evo masa je već progutala i predstojeće izbore.

Fantomke masa već vari, pa bez brige.

Samo napred. Moćno i opušteno. Bez brige. Masa je tu. Sigurna i pouzdana. Guta sve u komadu. Ne brinite i samo gazite. Pozdravlja vas vaše verno stado! Srećna vam Nova godina!

Rada Karanac

www.kolumnista.com

2 KOMENTARA

  1. Hm,hmm..Bogoljub,ima covek posla,nema vremena da cami u keliji (nije manastirska)..isporucio je opremu za mleko i sir iz Italije,Palma i Velja kupili stada ovaca,malo ih uznemiravaju „novinari“,ali „vozi misko“.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime