Predstavljena platforma „Publika“ za prijavu neprikladnog sadržaja

0
887

navigam_79157000Beograd, 03. juni 2015. godine – Internet platforma „Publika“ na adresi www.publika.rs, koja će omogućiti građanima da na jednostavniji način prijavljuju neprikladan sadržaj na radiju i televiziji Regulatornom telu za elektronske medije (REM), danas je predstavljena javnosti u Medija centru.

„Pubilka“ će, praktično, biti javna arhiva svih prijava koje su građani uputili REM‐u ali i odgovora koje je ovo regulatorno telo pružilo. Do sada je REM odgovarao pojedinačno na prijave građana ili organizacija a sada će javnost imati uvida u to na šta se prijava odnosi i kakav je stav REM‐a.

„Platforma „Publika“ je način pritiska na REM koji je dostupan svim građanima. Ne samo da na ovaj način možemo da povećamo pritisak na REM da svoj rad učini transparentnijim već i da imamo uvid u to šta se sve zamera različitim elektronskim medijima i kako REM odgovara na to“, rekao je Danko Nikolić, izvršni direktor „Zaječarske inicijative“, koja je idejni tvorac i pokretač ove platforme.

Prema informacijama kojima raspolaže ekipa okupljena oko platforme „Publika“ domaće regulatorno telo uglavnom dobija predstavke zbog programa neprimerenog za dečji uzrast a emitovanog u periodu kada i deca gledaju program (oko 300 prijava). Vrlo često REM dobija prijave i zbog emitovanja nasilnih scena u serijama i filmovima.

Građani, dakle, već sada koriste svoje pravo da pišu predstavke REM‐u ali će im platforma „Publika“ omogućiti da to čine jednostavnije i da u svakom trenutku prate status svog predmeta. „Najvažnije je da građani razumeju da je potrebno da se i oni angažuju u kontroli medija. Na žalost, regulatorno telo, koje je trebalo da stvori adekvatne i transparentne uslove za to, ne čini to već evo deset godina.

Da Vas podsetimo:  Tanjugu duplo više od ostalih

Zato platforma „Publika“ ima veliki značaj. Međutim ova platforma je samo dobar alat i sama po sebi ne može ništa da promeni ukoliko se u ovaj posao na uključe građani. Uz pomoć „Publike“ građani imaju priliku da pokažu da žele da prate kvalitetne programe, a ne one u kojima dominiraju nasilje i prostakluk,“, istakla je Maja Divac, novinarka i poznavalac rada evropskih regulatornih tela.

Dragana Soćanin, predsednica udruženja „Roditelj“ istakla je da ovo udruženje redovno šalje predstavke REM‐u zbog emitovanja sadržaja koji je neprimeren za decu, da je program nacionalnih emitera prepun ovakvih sadržaja i da je važno da društvo traži načine da ih ograniči.

Tokom razgovora se moglo čuti da je vrlo dobar primer za regulacijiu rada medija rad britanskog nezavisnog tela za medijsku industriju „Ofcom“ koji na sajtu vrlo transparentno daje na uvid sve pristigle prijave kao i odgovore i stavove nadležnih.

Razvoj platforme podržala je Fondacija za otvoreno društvo iz Beograda.

Dodatne informacije: Suzana Miličić, Kontakt – agencija za odnose s javnošću 011 2609 008, 065 2004 712, suzana.milicic@kontakta.rs

publika.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime