Predviđanje jednog Marsovca: „Javne finansije u Srbiji zdravije 2025.“

3
1386

Nedavno je u prostorijama NBS održana konferencija za novinare, javne finansije su bile tema, Pavle Petrović (u daljem tekstu PP) je mnogo toga ispričao šta treba uraditi kako bi stanje u budžetu bilo neuporedivo bolje u budućnosti. Slobodno možemo reći, sve što je predsednik Fiskalnog saveta izgovorio je pogrešno, sve predloženo pojačaće još više deficit, odvešće nas u bankrot.

Plate u javnom sektoru  zamrznuti i u 2017. a penzije i u 2018.

Šta je to sve PP predložio:

 1. Plate u javnom sektoru trebalo bi da budu zamrznute i u 2017. a penzije i u 2018.g. kako bi se ostvarile neophodne uštede za ozdravljenje javnih finansija.
pavle-petrovic-clan-fiskalnog-saveta-foto-tanju-1396866415-475095
Pavle Petrović

Prosto je neverovatno da PP predlaže uštede u budžetu kada je evazija poreza dostigla 60%, naplata je godinama samo 40% svih mogućih poreskih prihoda!!! Glavni razlog naše katastrofe je kriminal koji se krije pod imenom „siva ekonomija“, gde se vrši na godišnjem nivou neregistrovan promet robe i usluga u vrednosti preko 10 mlrd. evra, izvrše utaje poreza preko 4 mlrd. evra. Zašto ovaj kriminal birokratija ne suzbija, slobodno se može reći i da ga podržava, sve u korist zaštićenih biznismena i pojedinih političara. Ne postoji niti jedan ekonomski program koji ce nadoknaditi 60% gubitka svih budžetskih prihoda.

 1. Nivo plata i penzija veći je od ekonomske sange Srbije izražene u BDP-u.

Suzbijanjem sive ekonomije (visokoorganizovanog državnog kriminala) BDP može biti veći najmanje za 30%, ekonomska snaga Srbije bi bila sasvim dovoljna za isplatu sadašnjih, pa i poecanih penzija, sto govori da je potpuno netačna tvrdnja PP. PIO fond značajno bi imao veće prihoda kada bi država bilo šta uradila na prevođenju 700 hiljada radnika sa crnog u legalan rad. Značajne uštede PIO fondu napravile bi se otkrivanjem lažnih redovnih i invalidskih penzionera, procene su da neverovatnih 150 hiljada ima lažnih invalidskih penzionera i onih koji su dokupili „neku“ godinu staža. Vrlo je jednostavno otkriti sve „lažnjake“, samo što to niko ne želi, ko zna čiji su roditelji, braća, sestre, kumovi, penzionisani a da to nisu smeli biti. Povećanjem prihoda, ostvarenim uštedama, povećanjem BDP-a suzbijanjem sive ekonomije, PIO fond bi bio u potpunosti održiv, stvorili bi se uslovi i za povećanje penzija.

 1. Polovina ušteda mogla bi da dođe od reformi Poreske uprave i po tom osnovu većih trajnih prihoda.
Da Vas podsetimo:  ANTI-SRPSKA KNJIGA U AMERIČKOJ ŠKOLI: Bojana je majka koja se sama bori da se udžbenik pun laži o Srbima i Kosovu izbaci iz nastave!

Ova izjava precizno govori šta je rešenje problema. Tačno pre pet godina, kada sam prvi put objavio program za ozdravljenje srpskih javnih finansija i celokupne ekonomije, prve dve rečenice bile su:

1. Siva ekonomija je najveći resurs za izlazak iz teške ekonomske krize.,

2. Poreska uprava je najveći krivac za katastrofalno stanje, bez reforme ove službe svaka reforma poreske politike osuđena je na propast.

Na žalost, punih pet godina je bilo potrebno da članovi Fiskalnog saveta shvate šta je rešenje problema. Katastrofalna je pretpostavka da će i za reformu Poreske uprave Srbije najmanje trebati, po njima, još pet godina. Kako onima koji odlučuju u Srbiji pojasniti da se REFORMA PORESKE UPRAVE SRBIJE VRŠI ZA SAMO 5 RADNIH DANA, od ponedeljka do petka!!! Postavljanjem samo pet rukovodioca, poznavalaca materije koji su na tržištu od 1990.g., koji su „preživeli“ sve dosadašnje reforme u praksi i tačno znaju kroz kakve su muke prošli privrednici do sada u direktnim susretima sa službenicima PU. Novi rukovodioci moraju obezbediti da: a. država ima dovoljno budžetskih prihoda (suzbijanjem kriminala na Carini, akciznom robom, trgovinu brašnom na crno, kao i utaje u svim branšama), b. Privrednici budu rasterećeni previsokih poreskih davanja, 3. Otpis dela dugovanja koja su preko 6 mlrd. evra, kamate, često i kamate na kamate na nepostojećim dugovanjima…

Reformom Poreske uprave Srbije, smanjenjem evazije poreza na samo 10%, stvorili bi se uslovi za povećanje penzija i plata, u prvom koraku za 50 evra linearno. Ova mera je neophodna jer bi pogurala potrošnju, neophodnu za pokretanje domaće privrede. Sprečavanjem kriminala na Carini gde se prokrijumčari već pomenutih 4 mlrd.evra robe (utaje koje vrše carinici i zaštićeni biznismeni, uz podršku političkih struktura i policije), uvoznici prestaju sa uvozom, ogromna likvidna sredstva ostaju u zemlji, pojavljuje se nedostatak robe na tržištu, domaće firme kreću sa proizvodnjom i pune tržište domaćim proizvodima. Povećana proizvodnja povećava tražnju za radnicima, uz snižavanje opterećenja zarada za trećinu poslodavci počinju sa dodatnim zapošljavanjem radnika. Veća potražnja za radnicima automatski povećava zarade, radnici zaposleni u firmama stranih investitora počinju da ih napuštaju zbog niskih zarada, prelaze kod domaćih proizvođača i točak privrede se pokrenuo.

 1. Veliku grešku PP pravi i kada pominje reformu javnih preduzeća, pravo ime za „reforme“ je SPREČAVANJE KRIMINALA U JAVNIM PREDUZEĆIMA. Na prvom mestu je EPS, naše najveće javno preduzeće. Samo krađe struje u 2015.g., po podacima objavljenim u biltenu pre nekoliko dana dostigle su četvrtinu GODIŠNJE proizvodnje. Prosto je neverovatno da su „netehnički“ gubici struje za samo nekoliko godina, od dolaska nove vlasti 2012.g. uvećane trostruko!!! Sprečavanjem i izvozom „spašene“ količine struje u zemlje EU, Srbija bi imala naplatu veću od 1 mlrd. evra!!! EPS ima ogromne rezerve u sprečavanju krađe na tenderima, otpuštanju viška radnika (preko 10 hiljada).
 2. Otpuštanje viška zaposlenih u javnom sektoru, planirano je 75 hiljada – PP izražava sumnju da može biti otpušten toliki broj, po njemu realnost je između 20 do 30 hiljada.
Da Vas podsetimo:  Oklevetani patriotizam

I greši! Za otpuštanje radnika iz javnog sektora treba upotrebiti sledeći metod: svaki radnik sa platnog spiska države trenutno dobija otkaz ukoliko bude uhvaćen u bilo kakvoj utaji poreza. Primer: a. radiš u lokalnoj samoupravi, izdaješ stan, nisi prijavio porez na zakup, trenutno dobijaš otkaz i to bez otpremnine. b. direktor klinike, radi dodatno u privatnoj ordinaciji, ima pravo, ali ako plati porez na dodatne prihode. Ukoliko ne plati, bude otkriven, trenutno dobija otkaz. Slično je i sa korupcijom, svako ko bude otkriven dobija otkaz. Ovo je mnogo bolji način, omogućava državi da se oslobodi preko 100 hiljada radnika, ne sme niko potkradati državu od koje se hrani.

 1. Poslednje predviđanje koje je PP izneo, da će javne finansije biti „zdravije“ 2025.g. , pokazuje da uvaženi stručnjak nema dodira sa realnim dešavanjima, da je verovatno vanzemaljac ili kako narodski kažemo „Marsovac“, koji ne shvata da nasa privreda mora da krene na bolje ODMAH kako nam deca ne bi vraćala dugove narednih nekoliko milenijuma.

Sve prethodno napisano su vrlo jednostavna rešenja, do njih sigurno nećemo doći bar još par godina, razlog je više nego očigledan: nezainteresovanost vladajućih da se bilo šta uradi na sprečavanju dalje propasti ekonomije i katastrofalno kadriranje koje je najizraženije u Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi Srbije. Od dolaska nove koalicje posle izbora 2012.g. postavljanjem na kljucne funkcije Mladjana Dinkića i Milicu Bisić, Ivana Simiča i pripravnika Krstića, Vujovića, Ljiljanu Kovačević i Draganu Marković, sve aktivnosti su išle u smeru totalnog uništenja privrede i standarda građana. Prosto je nejasno da li navedeni nisu uopšte znali materiju, nisu ništa želeli da znaju ili su postavljani sa zadatkom da jos vise uruše ekonomiju Srbije.

Da Vas podsetimo:  SRBIJO, TI BAR IMAŠ SEBE!

NAPOMENA (po ko zna koji put): glavni uzrok propasti Srbije je sledeći kriminal koji ne postoji za Vladu, Ministarstvo finansija, Ministarstvo pravde, Ministarstvo unutrašnjih poslova:

 1. Carinski kriminal – četiri mlrd. evra neocarinjeno propuštanje robe na crno, utaja PDV-a najmanje 600 miliona evra.
 1. Pranjem iznošenje novca van zemlje na godišnjem nivou preko 4 mlrd. US $
 2. Šverc preko 500 hiljada tona brašna, 23 hiljade šlepera godišnje niko ne primeti
 3. Plasman milijardu evra akcizne robe na crno, najviše iz domaćih fabrika u vlasništvu „stranih“ investitora, vrlo jednostavno je utvrditi ko plasira na neevidentiranu robu: naftne derivate, cigarete, viski i ostala žestoka pića, pivo, vino, kafu….
 4. Krađe struje koje su dostigle četvrtinu sveukupne proizvodnje, Đerdap 1 mora godinu i devet meseci da proizvodi za kriminalce koji besomučno otimaju od naroda. Tri godine se daje Vladi svetsko rešenje za sprečavanje nestanka svakog kilovata, Sistem za eliminaciju netehničkih gubitaka, istestirano i dokazano u praksi rešenje, NIKO NE ŽELI SPREČAVANJE KRAĐE zbog čega su one trostruko povećane u trogodišnjem periodu!!!
 5. I još mnogo toga (može se nabrajati najmanje još dve pisane stranice)….

Dragan Radović

Dragan Radović

3 KOMENTARA

 1. „Plate u javnom sektoru zamrznuti i u 2017. a penzije i u 2018“.
  A zašto ne do 2027. godine. Baš bi se lepo napljačkalo od trpljivog naroda. A možda će se produživati svake dve godine.

 2. Postovani Dragane,
  zadivljen sam upornoscu kojom iznosis dokaze o nevodjenoj pljacki drzave i gradjana Srbije. Ocigledno je da je mnogo politicara i „strucnjaka“ u Srbiju doslo sa MARSA. Da u Sebiji postoji bar D od demokratije glascima bi dosla pamet u glavu. Ovako, svakodnevnim sludjivanjem gradjana MARSOVCI utemeljuju ROBOVLASNISTVO u Srbiji. Da je to odmaklo, govori i svakodnevno bahacenje pojedinaca kojim ne postuju USTAV, ZAKONE, vredjaju zdravu pamet i ponizavaju gradjane.

  • Neverovatno je koliko obmana iznose državni eksperti. Malo je reći da su uništivači srpske ekonomije, pravi izdajnici. Hvala ti Dragane za ove neverovatne podatke koje iznosiš, hvala Korenima što objavjluju ovakve tekstove.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime