Pregledali „novu“ Slaviju i pitamo se ko je ovde lud

2
1838

Gotovo je nemoguće da napravite i jedan korak na platou na Slaviji, a da ne ugledate popucali beton, kablove koji vire, nedovršeni deo ili grešku. Sve bi to bilo u redu da on nije još krajem godine trebalo da bude završen i potpuno funkcionalan, ali to je slika koju smo zatekli danas.

Ne znamo da li je u pitanju neko novo, konceptualno viđenje platoa. Možda je gradiliše bez i jednog majstora, otvoreno za javnost ili su nam napravili nekakvu maketu u prirodnoj veličini, pa se ona ofucala. Ono što je sigurno, jeste da je svakom laiku jasno da plato nije završen, a kada će biti – to je odgovor koji čekamo od nadležnih.

Do tad pokušavamo da utvrdimo simboliku svih tih čuda, jer sigurno nas ne bi pustili tek tako da šetamo kroz gradilište. Mora da ima neku višu svrhu. Glupo bi bilo da pomislimo kako su toliki diletanti da su želeli da nam pokažu kako ne umeju ni da zabetoniraju deo grada. Dobro je samo da spomenik Dimitriju Tucoviću još nisu preneli, čovek bi se prevrnuo.

Doduše, ne bi se ni Desanka Maksimović bolje provela, jer sigurno nije mislila na ovo kada je pisala o brdovitom Balkanu. No, hajde za brda mi je i jasno, ako je ovo zamišljeno kao neki konceptualni park, pa da bude u skladu sa simbolikom Desankine pesme, ali šta bi onda u tom konceptu značile ove polomljene ploče.

Ovi kablovi koji vire na sve strane su očigleno neka asocijacija na Teslu. Nemam drugu ideju, mada sumnjam da bi Tesla voleo da ga pamte kao električara ili je Srbija zaista postala nacionalni park o kakvom su indeksovci govorili?

Da Vas podsetimo:  Kako kineske kompanije izveštavaju o zagađenju u Srbiji?

Evo čak i izreza za spomen obeležje „regleru RTS-a“, samo što se regler negde zagubio. Verovatno je na dodatnoj analizi u REM-u.

No, dok ne saznamo šta je zaista ideja ovog zdanja, taj prostor će biti sjajno mesto za časove vežbi studentima na građevini i arhitekturi, jer kako kaže ona mudrost, pametan uči na tuđim greškama. Znamo i kakav je onaj koji nikako da nauči na svojim, ali je pitanje čija je ovo greška? Njih koji se prave da je sve u redu ili nas koji smo fušeraj i otaljavanje posla prihvatili kao standard?

Petar Paunović

noizz.rs / Fotografije: Petar Paunović / Noizz.rs

2 KOMENTARA

  1. Идеја овог здања је да се што је више могуће урушава, како би се помоћу додатних радова, санација и анекса уговора исисало што више пара из градског буџета. То је лајт мотива свих радова, не само у Београду него у целој земљи. Да ли неко може да наброји колико пута је само Кнез Михајлова поплочавана?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime