Preko 60 miliona dinara Niš dao medijima bliskim i naklonjenim vlasti

0
700

Od skoro 79 miliona dinara koliko je Niš namenio za sufinansiranje medijskog sza ovu godinu, više od 60 miliona ili skoro tri četvrtine od ukupne sume otišlo je medijima bliskim Srpskoj naprednoj stranci. Najviše para, kao i prethodnih godina, uzele su porodice Radomirović i Gašić. Novinarka Raskrikavanja Marija Vučić kaže da ne iznenađuje da najviše para dobija ekipa bliska SNS i da bi bila manja šteta da se te pare bacaju u bunar. Vlasnik TV Belami Vidosav Radomirović je, piše u rezultatima, za projekat koji bi trebalo da se emituje na ovoj televiziji dobio 13,5 miliona dinara, ali i 12,5 miliona za Narodne novine.

Tu nije kraj parama za Radomirovića. Naime, na konkursu je za svoj projekat dobila 3 miliona dinara agencija Deni video, koja je, prema podacima sa APR-a, u vlasništvu Danijele Vuković, zakonske zastupnice TV Belami.

Cifra koja sa već pobrojanim projektima iznosi oko 30 miliona dinara, uvećana je za višemilionsku sumu koja je odobrena još jednom mediju u vezi sa Radomirovićem. Naime, Niška televizija, u kojoj je Radomirović direktor, prema rezultatima konkursa za sufinansiranje medijskog sadržaja u Nišu, ove godine dobila je 14,4 miliona dinara.
Televizija Zona plus u vlasništvu Vladana Gašića, inače sina direktora Bezbednosno infotmativne agencije (BIA) Bratislava Gašića, od Grada je za medijski sadržaj ukupno dobila više od 14 miliona dinara.

Za te pare trebalo bi do kraja godine da realizuju projekat “Budućnost u rukama građana”, koji, kako piše u obrazloženju Кomisije za dodeljivanje novca, podrazumeva direktno uključivanje građana u rad lokalne samouprave.

Od televizija bliskih vlasti, najmanje para – 3,5 miliona dinara, otišlo je Кopernikusu koji je u vlasništvu poverenika niškog SNS Zvezdana Milovanovića.

Da Vas podsetimo:  Ni tri meseca posle izbora REM nije kaznio nijednu televiziju zbog kršenja zakona tokom kampanje
Pored pomenutih medijskih magnata, „sitnije“ sume dobili su još poneki mediji bliski vlasti. Vlasniku Bum Radija i Gradskog portala 018, inače članu SNS Nikoli Paniću, za medijske sadržaje dodeljeno je oko 2,5 miliona dinara.

1,1 milion dinara dobio je Miloš Stošić vlasnik firme Cloudcode. Ova firma ima upravljačka prava na portalu Niški portal, koji je u vlasništvu Jelene Đorđević supruge direktora niške Tržnice Gorana Đorđevića (SNS).

Novinarka Raskrikavanja koja je radila na bazi podataka koja se bavi sufinansiranjem medijskog sadržaja Кešformisanje Marija Vučić, kaže da ovakva raspodela novca uopšte ne iznenađuje.

Ne znam da li se iko više nada nepristrasnoj raspodeli novca na ovim konkursima koji su se odavno pokazali kao potpuno besmisleni (sa aspekta javnog interesa jer su sa aspekta vlasti i njihovih medijskih poslušnika itekako smisleni). Bolje da bacamo milione evra u bunar svake godine, manja bi šteta bila – ističe Vučićeva.

Inače, ove godine za medijske sadržaje Niš je izdvojio rekordnih 79 miliona dinara. Oni koji su učestvovali na konkursu mogli su da traže maksimalno do 15 miliona po projektu, što je takođe rekordna cifra.

Južne vesti su zbog načina na koji se raspoređuje novac za medijske sadržaje, sporne komisije koja odlučuje o projektima i čiji se predsednik već treću godinu ne menja, ove godine odlučile da ne učestvuju na gradskom konkursu.

Podsetimo, prošle godine Niš je maksimalno po projektu plaćao više od Ministarstva informisanja, a pare su, kao i prethodnih godina, uglavnom podeljene porodicama Radomirović i Gašić, koji su vlasnici medija bliskih vlasti.

Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime