Preletači u 52 grada i opštine ušli u vladajuću stranku

2
1889

Predstavnik organizacije CRTA Raša Nedeljkov rekao je da je u 52 opštine i grada u Srbiji zabeležen fenomen „preletača“, koji je naročito zastupljen nakon lokalnih izbora, a tako se pune redovi vladajućih koalicija.

Srđan Ilić: StrankeFoto: Srđan Ilić / Stranke

„Došli smo do statistike koja nam govori da je ukupno u 52 grada i opštine zabeležen fenomen preletača, kao i da su svi preletači ušli u vladajuće stranke i time ih ili ojačali ili napravili mogućnost da vladajuće stranke koje su na republičkom nivou u vlasti, budu preslikane u istoj ili većoj meri i na lokalu“, naveo je Nedeljkov.

Dodao je i da od ukupno 181 odbornika i odbornica koji su promenili stranačke boje, ako se govori o gradovima, najviše „preletača“ ima u Pančevu 12, u Kragujevcu 11, Merošini 10 i Žablju devet.

Politikom se bave „oni sa dna kace“

Nedeljkov je dodao da su stranke najčešće ustrojene poput preduzeća, da se mnoge formiraju isključivo da bi bile „dobre udavače“, te da postoje i satelitske partije koje, kako je naveo, služe tome da se oslabe protivnici i direktni takmaci velikih stranaka.

Politikolog Dušan Vučićević izjavio je da su u Srbiji, naročito kod mladih, izražena antipartijska osećanja, jer se politikom bave „oni sa dna kace“.

„Otuda i izraženi antipartijski sentimenti u jednom delu srpskog društva, naročito kod mladih i visokoobrazovanih. Kada vidite da se politikom uglavnom bave oni sa dna kace gledate da te iz kace pobegnete“, rekao je Vučićević za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

On je ocenio da je poverenje građana u političke partije na niskom nivou zbog toga što vide da se tu mahom ne radi o interesima društva i gradđana, već o uskostranačkim interesima koji su najčešće ograničeni na jednu manju grupu ljudi na vrhu stranke.

Da Vas podsetimo:  Nakon predsednika i potpredsednik sindikata „Sloga“ u GSP-u Beograd se suočava sa pritiscima...

Partijama ne treba verovati

Prema njegovim rečima, ne treba verovati partijama u Srbiji da, navodno, imaju oko milion i po članova.

Vučićević je naveo da uporedni podaci iz relevantnih međunarodnih istraživanja pokazuju da je partijskih članova daleko manje nego što to partije navode.

„U poslednjem istraživanju Svetske studije vrednosti iz 2009. samo je 2,7 odsto ispitanika u Srbiji izjavilo da sebe smatra aktivnim članovima partija. Moguće je da je taj broj u poslednjih nekoliko godina, istovremeno sa osnaživanjem pipaka partijske države, narastao, ali ne verujem da se radi o prevelikom skoku. Ukupan broj članova partija – aktivnih i neaktivnih – verovatno se i dalje kreće negde između 10 i 12 odsto“, kazao je Vučićević.

insajder.net /Izvor: Beta

2 KOMENTARA

  1. Kažu genocidni Hrvati sve zlo dolazi iz Srbije a oni su ti koji su proterali i poklali Srbe Krajine koji veličaju za dom spremni i ponose se ustaštvom. A poklič kolji kolji Srbina im je ko dobar dan a sve to podržava eu kao i šiftare i bošnjake samo da su protiv Srba i Srbije. A srpskoj naivnosti i ludosti nema ravna u celom svemiru do kad razgovori s zločincima do kad razgovori o Stepincu koljaču kao svecu očito oni koji vode narod nemaju obraza..

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime