Premijer u Smederevu ili Ljubavna sirotinja

4
1126

Najnovija poseta premijera Smederevu i železari bila i prošla. Slegla se prašina. Sa ove vremenske distance mogla bi da se sačini analiza, na malo drugačiji način, kroz muzičku prizmu. Kao jahanje na radio talasima, kada Vas voditelj programa jaši, pardon, vodi kroz te iste (talase), a na svaku njegovu ide muzička ilustracija.

vucic-zelezara-tanjug-rade
Prsluk glavu čuva: Premijer Vučić u Železari (Foto: Tanjug/Rade Prelić)

Na početku početka, prosto, mora da stoji i predsednikova (Toma), koji nema veze sa ovom pričom, ali je ipak predsednik. Toma je prilikom davne analize estradne scene ocenio da Miroslav Ilić viče dok peva, a ceni Lepu Lukić i Šabana Šaulića. Lepo.

U tom kontekstu, koja bi pesma mogla da opiše radost naroda, rukovodstva, zaposlenih i nezaposlenih posmatrača (ako budu dobri, mogu da se nadaju), povodom dolaska „velikog vođe“ i saopštenih veličanstvenih rezultata. Naravno, Riblja čorba i „Neću da ispadnem životinja“. Zašto? Zato što je Bora osmislio naš naslov/potku: „Ja sam ti ljubavna sirotinja.“

Početak. Premijer dolazi u Smederevo, gde ga dočekuje lokalno rukovodstvo, na čelu sa gradonačelnicom. Protokolarno, reklo bi se na prvi pogled. Da, ali uz „dobronamernu grmljavinu velikog vođe“ na gradonačelnicu, kao najodgovorniju za izvršenje budžeta (pare poreskih obveznika). „Naša“ dojava je da je (grmljavina) usmerena na njegovo nezadovoljstvo potrošenim ogromnim novcem za renoviranje zgrade lokalne samouprave. Rekonstrukcija zgrade gradske uprave Smederevo, pravdana poboljšanjem energetske efikasnosti, poreske obveznike koštala je 92,3 miliona dinara, od kredita u ukupnom iznosu od 110,2 miliona dinara (bez klimatizacije). Deo kreditnih sredstava je iskorišćen za sanaciju krova Centra za kulturu 1,3 milion i za kotlarnicu Majdan 4,4 miliona dinara, dok će preostalih 12,2 miliona „pojesti” – klimatizacija, koja će biti rađena naknadno, posle već završenih ostalih radova. Ovde ide: Lajza Mineli „Money makes the world go round“.

Da Vas podsetimo:  Kovid epidemija je najveća biološka katastrofa u ljudskoj istoriji

Uz ovu ilustraciju ide i deo tonskog zapisa prilikom obraćanja „velikog vođe“ svekolikoj javnosti iz smederevske železare: „Jasna (gradonačelnica Smedereva), nije bilo potrebe da se ulaže u opštinsku zgradu, svejedno, ostaće nekom drugom!?“ Ovde ide: Aleksandra Kovač „…za moj osmeh (kiseli), krivac si Ti.“

Sledeća zamerka „velikog vođe“ gradonačelnici je novac potrošen za novogodišnje sređivanje grada. Posle Beograda, Smederevo je u najužem izboru za rekordera po potrošenim novcima (poreskih obveznika). Grad Smederevo će za novogodišnju rasvetu i njeno postavljanje potrošiti 11,8 miliona dinara. Beogradska firma „Kip lajt“ će za svečano osvetljenje u dane praznika Smederevcima naplatiti 10.195.764 dinara sa PDV-om. Pored toga, Smederevo će izdvojiti još 1.666.667 dinara sa PDV-om, za posao koji će uraditi firme „Eltesa“ i „Tropikal elektrik“. Ovde ide: ABBA „Money, money, money”.

Sve u svemu, poseta kineskih zvaničnika i srpskog premijera protekla je u najboljem redu, ocena je vrha lokalne vlasti. To je najvažnije, sve ostalo…

Pored pohvala jednom i drugom rukovodstvu, kao u najbolja komunistička vremena, iskazali smo zahvalnost i prijateljstvo, koje „ovakvo u Evropi nemate“ svojoj kineskoj braći, a goste su, kako i dolikuje, dočekali „spontano okupljeni” građani (radni dan oko podneva) u velikom broju ispred Železare?!

Pozadinci navode da su određeni članovi imali obavezu pet njih da „nahvataju“ (pardon, angažovati sve raspoložive kadrovske resurse), naravno i direktori, kojima je stalo do fotelje, mogli su i kompletno osoblje da povedu, da se u što većem broju iskaže radost i zadovoljstvo velikim privrednim uspesima. Ovde ide: Vis Idoli „Maljčiki“.

Naravno, nisu bile zapostavljene ni nacionalne manjine, pa se u jednom od brojnih autobusa „dobrovoljaca“ našao i moj „garavi“ poznanik, koji je od moje malenkosti pohvaljen za dodatno ulaganje napora da veličanstveni nastup bude još veličanstveniji, na šta će on: „Brate, Sloba je davao bar sendviče…“ Obavezno, S.A.R.S. „Buđav lebac“.

Da Vas podsetimo:  Titova kulturna politika i u srbskim manastirima?

Na kraju posete, velike reči „velikog vođe“: „Osećam se kao radnik železare. Nisam vredan kao oni, ali osećam da pripadam.. Bezbroj puta sam bio, ali se nikad nisam ovako lepo osećao.“

Ima li sreće veće?

E, ovde (opet) ide Borina „ljubavna sirotinja“. Zašto. Zato što „… ne umem da trajem u dvoje (sa svakim)!“

Dejan Đorić

www.stanjestvari.com

4 KOMENTARA

  1. Dopalo mu se u železari? Pa što ne ostade da radi tamo, pored visokih peći? U Srbiji mu se ništa ne dopada i neprestano mu hladno oko srca. Ne bi trebalo da izlazi iz železare. I nama bi tako bilo bolje. I,da se razumemo, nisam napisala u visokoj peći nego pored.

    • А можда би га требало пустити и у високу пећ да је (за промену, уместо клозета) ремонтује, окречи, подмаже, дотера и поправи, као у оном филму (Б.Тодоровић)… како ли се зваше, да ли „Маратонци трче почасни круг“?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime