Premijerka Srbije smatra zabranu izgradnje MHE besmislenom

1
1368
Ana Brnabić / Foto: YouTube Screenshot

Prilikom skupštinske rasprave, odgovarajući na pitanje poslanika, premijerka Ana Brnabić izjavila je da smatra da je zabrana izgradnje mini-hidroelektrana “potpuno besmislena”.

Premijerka se do sada retko oglašavala o problemu sa izgradnjom mini-hidroelektrana, to je na sebe preuzeo predsednik Vučić, koji je najavio i da će upravo Vladi Srbije, na čijem je čelu Ana Brnabić, predložiti zabranu izgradnje u zaštićenim područjima, poput Stare planine.

Ona je u Skupštini Srbije rekla da razume potrebu za zaštitom životne sredine, prenosi Danas, ali da misli da se u Srbiji ide u krajnost i da se politizuju teme koje nemaju veze sa politikom, poput toga ko je dozvolio izgradnju MHE i da se tako došlo do ideje da ih potpuno treba zabraniti.

To je potpuno besmisleno. U 2018. je povećana proizvodnja energije u hidroelektranama, pre svega u mini-hidroelektranama. Zemlje koje mnogo više brinu o životnoj sredini nastavljaju da grade mini hidroelektrane – rekla je Brnabićeva.

U istoj raspravi učestvovao je i ministar ekologije Goran Trivan koji smatra da, iako prema mnogim konvencijama Srbija mora da ima i alternativne izvore energije, da MHE nisu poželjne u zaštićenim dobrima i da se na tome treba ograničiti u novom propisu.


Na šta se Srbija obavezala kandidaturom za EU?

Kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i članica Evropske energetske zajednice, Srbija se obavezala da smanji emisiju ugljen-dioksida i da do 2020. godine proizvodi 27 % električne energije iz obnovljivih izvora.

Deo proizvodnje dolazi i od mini-hidroelektrana, a do sada je u Srbiji izgrađeno više od 100 hidrocentrala.

Katastrom iz 1987. predviđeno je 856 lokacija za MHE širom Srbije, od čega je na Staroj planini, gde je pobuna protiv izgradnje i najžešća, predviđeno 58 koje se nalaze i u Prostornom planu Pirota.

Da Vas podsetimo:  Genetski podaci u Srbiji se šalju mejlom, bez ikakve elektronske zaštite

Dekan šumarskog fakulteta Ratko Ristić rekao je da je izgradnja mini-hidroelektrana samo maska za bogaćenje pojedinaca, a četvorica dekana Univerziteta u Beogradu i direktor Instituta za biološka istraživanja, u otvorenom pismu upućenom ministru za zaštitu životne sredine Goranu Trivanu, kažu da će izgradnja mini-hidroelektrana uništiti dragocene vodne resurse.

Vodno bogatstvo naše zemlje je pod dodatnom velikim negativnim uticajem brojnih zagađivača, lošeg gazdovanja, a povrh svega masovna izgradnja mini-hidroelektrana preti da malo preostalih dragocenih resursa bude potpuno uništeno – navode u pismu.

Pored meštana Staroplaninskih sela, najžešći otpor izgradnji mini-hidroelektrana dolazi iz sela Rakite u Babušnici, a sa izgradnjom ovih energetskih objekata ne slažu se ni u Surdulici.

Ako bi se sagradilo svih 856 objekata prema postojećem Katastru, bilo bi obezbeđeno najviše do 3,5 % potrebne količine električne energije na godišnjem nivou, ali bi istovremeno bili uništeni najvredniji brdsko-planinski tokovi, uz narušavanje predela i bio i geodiverziteta – napisali su profesori.

Ipak, ministar Goran Trivan najavio je donošenje Zakona o zabrani mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima, a isto je obećao i predsednik Vučić.

Ljubomir Filipov
Izvor: Južne vesti, Danas.rs

1 KOMENTAR

  1. Neodgovorno i neozbiljno od premijerke koja je zalutala u politiku. Verovatno posle mandata ima rezervni plan da negde ode, tamo gde nije još uvek sve devastirano, rasprodano i uništreno.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime