Prepucavanje

Dačić i HDZ u „kooperaciji“

0
935

Zaista je potrebna nacionalna kampanja zasnovana na antifašizmu kojom bi se odgovorilo na bestidno hrvatsko negiranje genocida nad Srbima 1941. pa i 1995 sa potpunom rehabilitacijom ustaštva, Stepinca ili Glavaša. Nije u pitanju vraćanja Hrvatima „tuk na utuk“ već ozbiljan i kulturan ali i medijski i lobistički odgovor na glorifikaciju fašizma i antisrpsko divljanje po Hrvatskoj.

2016-08-07_072748
Ivica Dačić i Miro Kovač: ljubav za ljubav

Tu ne bi bilo dobro da u prvom redu budu političari već institucije i pojedinci koji se bave naukom, kulturom ali ličnosti koje imaju težinu u javnosti. Ovo je i poziv za sve srpske antifašiste bez obzira da li su u Srbiji ili u rasejanju ili na ideološko opredeljenje da se okupimo i organizujemo u odgovor na ovu strašnu reviziju istorije.

Otvaranje izložbe o Jasenovcu od strane Emira Kusturice je dobar primer. Sva medijska sredstva i metode ali i sve vrste građanskog delovanja uključujući proteste su potrebni. Ovakva situacija zahteva i angažovanje svih koji mogu da pomognu jer nije to ni stranačko, pa čak ni samo političko već nacionalno i civilizacijsko pitanje.

Umesto toga imamo prepucavanje Ivice Dačića sa hrvatskim ministrom spoljnih poslova Mire Kovača. Kovač traži od srpske vlasti da prestanu sa propagandom koja liči na devedesete na šta je Dačić odgovorio da Hrvatska treba da prestane sa propagandom koja liči na ustašku. Dačić jeste u pravu da je strašna rehabilitacija ustaštva, davanje imena ulica po ustaškim zločincima, nacistički pozdravi na stadionima i koncertima, spomenik ustaši Barišiću. Sve je u pravu, ali ovako se „genocid koji ne prestaje“ banalizuje, a treba se podići na viši i globalni nivo.

Dačić ovako samo daje dodatnu snagu u predizbornoj kampanji HDZ kome svaka konfrontacija sa Srbijom odgovara. Imali smo takvo mešanje na strani HDZ u predsedničkoj kampanji od strane Šešelja koji je presudno pomogao proustaškom HDZ da pobedi na predsedničkim izborima. Posle su se Šešešlju odužili pokretanjem inicijativa za “rezoluciju o Šešelju” ili “zabranom ulaska u Hrvatskoj” što je uz oslobađajuću presudu u Hagu Šešelju presudno pomoglo da pređe cenzus i vrati se na scenu. Nadamo se da i Dačićev odjednom probuđeni “nacionalizam” nije svesno u funkciji pobede pokolebanog proustaškog HDZ. Ako se na sličan način bude Hrvatska u predsedničkoj predizbornoj kampanji “revanširala” Dačiću znaćemo da je sva ova predstava bila unapred režirana i dogovorena.

Da Vas podsetimo:  Korona pasoši će važiti samo za vakcine koje je odobrila Unija!

Branko Radun

Vidovdan

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime