Prestonica kulture Srbije jedan od najvažnijih projekata Ministarstva kulture u 2021. godini

0
346

Osmišljen po uzoru na Evropsku prestonicu kulture, projekat „Prestonica kulture Srbije“ najavljuje decentralizaciju kulture kao jedan od prioriteta Ministarstva kulture.

Sastanak Radne grupe za program „Prestonica kulture Srbije“; Foto: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Na prvom konstitutivnom sastanku Radne grupe za pripremu realizacije i sprovođenja programa „Prestonica kulture Srbije“ održanom u utorak, 20. aprila 2021. potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, naglasila je da je „Prestonica kulture Srbije“ jedan od najvažnijih pojekata Ministarstva kulture i informisanja u ovoj godini.

Kako iz Ministarstva saopštavaju, projekat je kreiran po uzoru na Evropsku prestonicu kulture „čija je glavna namera da podigne kvalitet kulturnog života jedne lokalne samouprave“.

U saopštenju je objašnjeno da je projekat „Prestonica kulture Srbije“ nacionalni razvojni program „za unapređenje kulture gradova i opština u Republici Srbiji, kojim se podstiču lokalne samouprave da pokrenu projekte kulturnog, društvenog i ekonomskog razvoja“.

Ističući kao jedan od prioriteta državne kulturne politike „konkretan rad na decentralizaciji kulture“, ministarka kulture Maja Gojković osvrnula se i na činjenicu da su mnogi ministri pre nje već govorili o ovom problemu:

“Ali ono što je bilo neophodno i što sam počela da radim jeste da izlazim iz Beograda i da kao ministar dolazim u lokalne samouprave i razgovaram o konkretnim potrebama kako bi svi u našoj državi shvatili koliko je kultura neophodna da bi jedna država bila moderna, razvijena i hvatala korak sa svetom”.

Ministarstvo je ovim putem pozvalo nadležne u gradovima i opštinama u Srbiji da osmisle projekte i prijave se na konkurs.

Članovi Radne grupe su: v.d. direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dubravka Đukanović, direktorka Muzeja savremene umetnosti Marijana Kolarić, direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović i predsednik Radne grupe za kapitalne i infrastrukturne projekte u okviru projekta Novi Sad – evropska prestonica kulture, ahitekta, Darko Polić. Predsednica Radne grupe je direktorka Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski.

Da Vas podsetimo:  HUMANO SRCE PEKARA IZ ZRENJANINA: Željko svako veče višak hrane podeli siromašnima!

Projekat „Evropske prestonice kulture“ se već decenijama realizuje u brojnim evropskim gradovima. U Srbiji je kandidovan Beograd (Beograd 2020), a nešto kasnije i Novi Sad (Novi Sad 2020).

Mnogobrojne analize konkretnih gradova koji su dobijali titulu evropske prestonice kulture, otkrile su da se iza ovih projekata krije gotovo isključivo dugoročni ekonomski i politički interes pojedih krugova direktno ili indirektno uključenih u projekat. U mnogim slučajevima radilo se o ogromnim javnim troškovima (gradskim i republičkim), agresivnoj komercijalizaciji i komodifikaciji kulturne proizvodnje, dok je finansijska i infrastrukturna podrška neprofitnim i društveno-angažovanim umetničkim praksama i kulturnoj proizvodnji konkretno usmerenoj na lokalnu zajednicu izostajala.

Izvor: Mašina

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime