Presuda banjalučkog sudije – Jedno nametanje je odbijeno, a šta ćemo sa suštinom?

0
368

SRBSKI NARODNI POKRET – IZBOR JE NAŠ

V. Stepe Stepanovića 62, 78 000 Banja Luka, Republika Srpska
Telefon 065 492 529, www.plebiscitrs.org, info@plebiscitrs.org


SNP – Izbor je naš smatra da presuda Broj: 11 0 U 026913 20 U od 11.2.2021. godine Milana Blagojevića, sudije Osnovnog suda u Banja Luci, koja je izazvala zanimanje regiona, daje pravnu snagu i obrazloženje zašto visoki predstavnik nema pravo da preuzima zakonodavnu vlast u BiH tj. da nameće bilo koji zakon ili drugi pravni propis. A samim tim ona podstiče  da se započne proces kojim bi se svaki zakon ili drugi pravni propis koji je nametnuo bilo koji visoki predstavnik stavio van snage. Međutim, šta ćemo sa onim zakonima i pravnim propisima koji su u atmosferi pritiska i ucjena, donijeli ili dali saglasnost srpski predstavnici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini BiH, a koji predstavljaju „svilen gajtan“ Republici Srpskoj i srpskom narodu na ovim prostorima.

Na jedan takav „svilen gajtan“, Sporazum o sukcesiji,  se poziva i sudija Milan Blagojević. Na taj način, svojom temeljno obrazloženom presudom udovoljava zainteresovanoj strani „državi BiH“, koja bi vrlo lako mogla postati vlasnik zgrade Narodne skupštine Republike Srpske i zemljišta na kojoj se ona nalazi. Sporazum o pitanju sukcesije kojeg je ratifikovalo Predsjedništvo BiH, a zašto je ranije saglasnost dala i Parlamentarna skupština BiH svojom Odlukom broj: 56/01 od 24.10.2001. godine, a na prijedlog tadašnjeg Savjeta ministara BiH, između ostalog propisano je da će nepokretna državna imovina bivše SFRJ, koja se nalazi  na teritoriji bivše SFRJ pripasti državama nasljednicama na čijoj teritoriji se nalazi ta imovina. Srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH mogli su insistirati da nepokretna imovina bivše SFRJ koja se nalazi u entitetima, pripadne entitetima (Bošnjačko Hrvatskoj Federaciji i Republici Srpskoj) a ne „državi BiH“.

Da Vas podsetimo:  Postoji nada

Srpski predstavnici su dali saglasnost na takav štetan sporazum po Republiku Srpsku i srpski narod, kao i donijeli druge štetne zakone i pravne odluke, u atmosferi pritiska i ucjena, jer ne možemo vjerovati da su svjesno počinili veleizdaju.

Suština je u tome da se svi štetni zakoni i pravne odluke bez obzira da li su ih nametnuli visoki predstavnici ili pod pritiskom donijeli srpski predstavnici, stave van snage.

Potrebno je putem naučnih skupova, okruglih stolova i medija stvoriti ambijent u kojem bi se argumentima, činjenicama i pravnom suštinom pokazala neophodnost da se svi nametnuti i štetni zakoni i pravni propisi stave van snage, a onda i da se institucionalno krene u taj proces.

Pravo se ostvaruje na osnovu zakona koji izviru iz pravde, političke većine, istorije (stečeno pravo), a ponekad i iz sile. Međutim, prirodno je pravo da se svaki nametnuti zakon, a pogotovo onaj koji ima funkciju „svilenog gajtana“ sruši. Znači, svaki „doneseni“ zakon koji urušava suverenitet Republike Srpske a koji je utemeljen u Aneksu IV Dejtonskog sporazuma može se staviti van snage jer je Republika Srpska izraz volje srpskog naroda i garant njenog opstanka.

Međunarodni odnosi se mijenjaju i nije nemoguće da „svjetsko klatno sile“ ode na drugu stranu, kada pod pritiskom, recimo, Bošnjačko Hrvatska Federacija uđe u sastav Srbije. U takvom ambijentu moglo bi se naći nekoliko Bošnjaka i Hrvata za takvu odluku – scenario. Da li bi tada većina Bošnjaka i Hrvata to prih.vatili i kako bi u tom slučaju bošnjačke i hrvatske sudije uvažavale zakone i druge pravne odluke donesene pod pritiskom?

U presudi je tužba Grada Banja Luke protiv Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) da se na Grad Banja Luka upiše pravo svojine sa 1/1 na zemljištu na kome se, između ostalog, nalazi zgrada Narodne skupštine Republike Srpske odbijena, ali ne po osnovu nametnutog zakona visokog predstavnika, već po osnovu Sporazuma o pitanju sukcesije. Rezultat je isti, bez obzira ko donosio štetne zakone, visoki predstavnik ili srpski predstavnici.

Da Vas podsetimo:  Do 2045. godine jedna od devet osoba imaće dijabetes

Banja Luka,                                                                  Predsjednik SNP – Izbor je naš

22.02.2021.                                                                            Čanković Dane

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime