Presuda Šešelju – opasnost za Srbiju

5
2047
Foto: pixabay

Odluka Haškog suda zapravo će biti inicijalna kapisla za novi krug separatizma u Vojvodini. Cela priča pokrenuta je daleko od Srbije i Tribunala — u Vašingtonu, kaže za Sputnjik advokat Toma Fila.

Žalbeno veće Haškog tribunala osudilo je lidera radikala Vojislava Šešelja za progon, deportaciju i podsticanje deportacije Hrvata iz Vojvodine. Komentarišući presudu, advokat Toma Fila konstatuje da je ona presedan, jer je prvi put neko osuđen za ratni zločin koji je izvršio tako što je držao govor.

Međutim, postoji još nešto što je za Srbiju veoma važno, jer se prvi put presudom Haškog tribunala državljanin Srbije osuđuje za vršenje zločina na teritoriji države Srbije. To će pre svega iskoristiti hrvatska manjina u Vojvodini, upozorava Fila.

„Već imamo reakciju predsednika udruženja Hrvata, koji kaže da je to mala kazna i da treba i drugi da odgovaraju za zločine, a za zločine nad Srbima u Hrvatskoj, a desetine hiljada su morale da odu, nikad niko nije odgovarao“, kaže Fila. On dodaje da treba imati na umu da je Šešelj državljanin Srbije, pa je moguće da se pojavi tvrdnja da bez učešća države progon Hrvata nije ni mogao da se desi. To za našu zemlju može biti izuzetno opasno, kaže advokat Fila.

„Oni će sada ići na to da je država dozvolila, omogućila, pomogla ili izvršila zločin. To će sad biti razglabano na teritoriji Hrvatske. To će biti dodatni argument u razgovorima Hrvatske sa Srbijom“, kaže ovaj advokat. On dodaje da će presuda zapravo biti inicijalna kapisla za novi krug separatizma u Vojvodini i da je cela priča pokrenuta daleko od Srbije i Tribunala — u Vašingtonu.

„Sudija Haškog tribunala napisao je javni protest, a posle napustio Sud, jer je rekao da Teodor Meron američkog ambasadora izveštava o stvarima Suda, a trebalo je da bude nezavisan, jer je Sud Ujedinjenih nacija, a ne SAD. I upravnik zatvora je priznao da piše izveštaje UN, ali i američkoj Ambasadi“, podseća Fila. On dodaje i da je sudija Meron promenio praksu Suda, da bi Ante Gotovina, jedan od odgovornih za ubijanje i progon stotina hiljada Srba iz Hrvatske bio oslobođen, te da je kasnije ponovo promenjena, da bi bio osuđen general Lazarević.

Da Vas podsetimo:  Da li je Kurtijev plan u pet tačaka dobio odobrenje iz Brisela: Prvi zadatak - uhapsiti Srbe

Profesor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Mikavica smatra da eskalacija procesa separatizma u Vojvodini i presuda Šešelju nisu u direktnoj vezi. Presuda ni u budućnosti neće nužno proizvoditi zajedničke ili istovetne posledice, kaže Mikavica za Sputnjik.

„Ne postoji presuđujuća politika Vojislavu Šešelju ili bilo kom drugom Srbinu, koja bi mogla na bilo koji način da izmeni hrvatsku politiku prema Srbiji, ako imamo u vidu kontekst koji podrazumeva slučajeve koji su se desili i verbalni delikt koji se tiče Šešelja u Hrtkovcima. Hrvatska politika u odnosu na pitanje autonomije Vojvodine, u odnosu na Srbiju, na njen teritorijalni integritet je kontinuirana stvar i nepromenjiva je. Kakva god da je bila presuda Šešelju u Tribunalu, ta politika se ne bi drastičnije promenila“, tvrdi Mikavica.

Međutim, hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova, odmah nakon izricanja presude, oglasilo se saopštenjem u kome pozdravlja odluku Suda. Hrvatska takođe pozdravlja i utvrđenje Mehanizma o postojanju sistematskog i raširenog napada na nesrpsko civilno stanovništvo u kome je sudelovao i Vojislav Šešelj „kao potvrdu planskog kriminalnog djelovanja usmjerenog na stvaranje ’velike Srbije‘“.

Mikavica, koji je istoričar, kaže da Hrvatska koristi svaku priliku, ne samo kada je u pitanju međunarodno pravo, već i bilateralni odnosi između dveju država, da se bavi svojom nacionalnom manjinom u našoj zemlji. On smatra da se u ovom slučaju verovatno čak i ne govori o Hrvatima.

„Država koja je u svojoj istoriji počinila brojne monstruozne zločine genocida nad srpskim narodom usuđuje se da u svakoj prilici, pa čak i kad za to nema nikakvog povoda, kao što je ova presuda, otvori pitanja koja se tiču statusa Hrvata u Srbiji. Pitanje tih Hrvata istorijski je pomalo diskutabilno. Na osnovu mojih proučavanja postavlja se pitanje i samog porekla takozvanih Hrvata, odnosno Albanaca Klimenata na prostoru Hrtkovaca. Reč je o projekciji koja katoličko stanovništvo tog kraja predstavlja kao hrvatsko“, ocenjuje profesor.

Da Vas podsetimo:  „Loših 100 čine Srbiji veliko zlo...(1)“

Kada je reč o tvrdnjama advokata Tome File, da je presuda Šešelju diktirana iz Vašingtona kako bi se podgrejao separatizam, Mikavica kaže da treba biti obazriv i precizan kada se o tome govori. Pre svega, treba da imamo u vidu na koji Vašington mislimo, na američku duboku državu ili na administraciju Donalda Trampa, kaže Mikavica.

„Nisam siguran da iza ovoga mora nužno da stoji predsednik SAD i njegova administracija, oni imaju i suviše problema upravo sa tom dubokom državom da bi razmišljali o Vojvodini“, zaključuje Mikavica u razgovoru za Sputnjik.

intermagazin.rs/Sputnik

5 KOMENTARA

 1. Шешељ је лајавац и штеточина који никада није направио нешто корисно за Србију. Зато су га и пустили из Хага и вратили у Србију, да настави да прави штету. Тако да Хрвати могу да кажу – ето видите како су Срби дивљи народ. А нажалост међу заосталим народом и има оних којима Шешељево лајање импонује.

 2. SAMO ISTINA – prijatelju, primećujem da si veoma aktivan po svim temama i tvoj trud je za svaku pohvalu. Svaki put se obradujem kada čitam tvoje komentare, jer mi se ponekad čine da sam usamljen i da se uzaludno brinem, kada većina Srba ćuti, ali zahvaljujući tebi, vera mi se vraća i Bogu hvala, shvatam da nisam usamljen. Voleo bih da znam nešto više o tebi. Tvoji motivi su mi jasni, ali me zanima (kada si ti u pitanju) jel se trudiš kao solo igrač ili delaš u okviru neke zajednice i slično. Voleo bih da stupimo u kontakt i možeš mi se obratiti na ovaj e mail (ako smatraš da je bolje ostati kao anoniman) mirnik@lycos.com
  Pozdrav

 3. Za Vučićeve prijatelje eu, vatikan i amere je bitno da su Gotovina, Čermak,Markač, Hardinaj, Tači, Naser Orić i ostali zločinci iz svih naroda osim srpskog heroji samo su Srbi zločinci kažu Vučićevi prijatelji a izdajnik to podržava. Ovo šta može u Srbiji ne može niđe kaže izgubili Kosovo zbog zločina nad šiftarima a NDH???Zašto takvu fakturu nije primila katolička Hrvatska koja u 3 zadnja rata genocidom i proterivanjem Srba sa vekovnih ognjišta gradi svoju državu? Zato šta svetom drma katoličko-protestanska eu i amerika u tom svetu nema mesta pravoslavnim narodima. Braćo Rusi urazumite Vučića dok nije uništio državu Srbiju i srpski narod taj sluga zapada i najveći izdajnik s ovih prostora. Dok veliki izdajnik Vućić poziva Srbe na ćutanje o zločinima hrvata ustaša nad našim narodom, ustaše i dalje javno orgijaju na veselje nacista, fašista, neonacista, ustaša, eu, vatikana i amera. Jek kako drukčije objasniti da svi ćute na njihovo orgijanje mada su to i zakonom zabranili ali niti policija niti državni vrh, vlada ne poštuju ni svoje ni evropske zakone link: http://www.hsp.hr/category/slider/
  Katolička crkva i ustaše drmaju hrvatskom sve ostalo je igrokaz za svet link; https://www.telegram.hr/politika-kriminal/fratar-koji-histericno-objasnjava-da-cemo-zbog-istanbulske-postati-robovi-zena-mozda-je-najzabavnija-stvar-s-prosvjeda/?utm_source=NetNaslovnica&utm_medium=Widget&utm_campaign=NetWidget
  Kaže naš veliki izdajnik, strani plaćenik i kukavica Srbija ništa ne sme, mi ne smemo , mi se moramo pokoriti inače nikad u eu??? NE ljigavče lažeš narod problem je šta si ti prevelika kukavica vidi kako hrvati smeju dok ti puziš bedo link: http://hr.n1info.com/a294294/Foto/Prosvjed-protiv-Istanbulske-konvencije-u-Splitu.html , Eto smeje se sve i ustaški, fašistički i nacistički pozdravi dragi su toj tvojoj eu jer ćuti, kao šta je ćutala kad su genocidom i proterivanjem očistili privremeno okupiranu Republiku Srpsku Krajinu od Srba, sad to rade na Kosovu uz odobrenje iste te eu, vatikana i amera sve tvoji veliki prijatelji vučko i vekovni neprijatelji Srba i Srbije. http://www.index.hr/vijesti/clanak/uzivo-u-splitu-se-okupljaju-prosvjednici-protiv-istanbulske-birajmo-hrvatskog-orbana/1038264.aspx , i https://www.vecernji.hr/vijesti/istanbulska-konvencija-prosvjed-split-riva-crkva-hdz-1238725 , i https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/prosvjed-na-splitskoj-rivi-na-miting-protiv-istanbulske-stigli-markic-glogoski-thompson-i-bujanec-svi-govornici-zestoko-napali-plenkovica/7236699/ , Jedino Židovi i to nedovoljno pozivaju ndh, hrvatsku da prekine s ustaštvom, nacizmom i fašizmom pa neće valjda vučić zbog par logora za Srbe po hrvatskoj , Srbi moraju ćutati kaže on i proustaški lobi u Srbiji link: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/komemoracija-za-zrtve-holokausta-kraus-pozvao-hrvatsku-da-zakonom-zabrani-ustaske-simbole/7238103/
  Srbi su u hrvatskoj pred potpunim nestajanjem a uz vučića i njegove izdajnike to će ići puno brže link: http://magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=412&cl=35 , Pa malo Lazanskog nekad donekle dobrog analitičara danas vučićeve podrepne muve eto da i on malo pljune na Srbe i Srbiju link: https://www.vecernji.hr/premium/srbija-dobro-zna-sto-gubi-hrvatskom-kupnjom-izraelskih-f-16-1238531, Dok ministar vojni Vulin veliča crnu ustašku uniformu koju nikad nije nosio ni jedan pošten Srbin link: https://radiogornjigrad.wordpress.com/2016/08/05/oluja-nisam-vam-brat-ja-sam-kurvin-sin/ , i vulin link: http://www.index.hr/indexforum/postovi/239313/koju-uniformu-nosi-vulin-/2 , Evo vuline samo za tebe i vučića koji ništa ne smete zbog straha od eu hrvati sve smeju možete kod njih slobodno kupiti ustaško, nacističko, fašističko prstenje koje obožava eu, vatikan i ameri vaši prijatelji pa je samim tim u slobodnoj prodaji link: https://www.lupiga.com/vijesti/facebook-ustase-zasto-policija-ne-sankcionira-prodavace-ndh-prstena , I za kraj vidite srpske kukavice, slabići i ljigavci sve se sme u evropi ako si sami uzmete i ne pitate nikoga. Ali za vas bednike koji dobijate naredbe od neprijatelja Srba i Srbije vama je sve zabranjeno kao i kukavičkom, bednom i poniženom narodu Srbije koji nema muda.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime