Presuda u korist uzbunjivača iz vranjske škole

0
1071

Viši sud u Vranju doneo je presudu u korist uzbunjivača Srđana Tasića utvrdivši da je ovog profesora Visoka škola primenjenih strukovnih studija u Vranju neosnovano kaznila umanjenjem zarade pošto je ukazao na više nezakonitosti u radu škole i bivše direktorke. Tasiću je krajem 2016. godine jedna mesečna zarada umanjena za 20 odsto zato što je odsustvovao sa nastave iako je u to vreme imao sastanak u ministarstvu prosvete gde je obrazlagao svoje navode, a svoj izostanak opravdao i obezbedio zamenu.

Sud je naložio školi u Vranju da Srđanu Tasiću isplati 70.000 dinara na ime nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova usled povrede časti i ugleda. Školi je zabranjeno da ubuduće na sličan način preduzima štetne radnje prema uzbunjivaču. Srđana Tasića je pred sudom zastupao advokatski tim Pištaljke.

Uzbunjivač Tasić je tokom 2016. godine došao do saznanja da diploma tadašnje direktorke Svetlane Trajković na osnovu koje je izabrana u zvanje i potom na funkciju direktora nije validna. Otkrio je i da nevažeće diplome osim bivše direktorke ima još nekoliko njegovih kolega. Nadležni organi su utvrdili da su njihove diplome doktora nauka sporne jer su izdate na Fakultetu za menadžment u Novom Sadu koji nije imao akreditaciju da izdaje diplome za magistre i doktore nauka. Tasić je na sudu rekao da je direktorka krila izveštaje Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta kojima je utvrđena nevalidnost diploma i da se za to saznalo tek kada ih je on obelodanio na nastavničkom veću.

Fakultet za menadžment u Novom sadu za čije se diplome utvrdilo da nisu validne, dospeo je u žižu javnosti kada se po medijima spekulisalo gde je i kako bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić završio fakultet. Ispostavilo se upravo na ovom fakultetu koji je kasnije premešten u Sremske Karlovce.

Da Vas podsetimo:  Feitiansuye u Perlezu zagađajuje vodu i vazduh

Profesor Tasić je ukazivao i na to da je direktorka mimo saglasnosti Vlade zaposlila nekoliko ljudi. Direktorka Trajković u vezi sa tim osuđena zbog zloupotrebe službenog položaja na uslovnu kaznu zatvora od šest meseci sa rokom provere od dve godine.

Nepravilnost oko posla rekonstrukcije, odnosno premeštanja školskih toaleta, još jedna je u nizu nepravilnosti na koje je ukazivao uzbunjivač Tasić. Radove na sanitarnim čvorovima, po odluci Saveta škole, kada je Tasić bio predsednik tog tela, trebalo je da finansira država. Rukovodstvo visoke škole u Vranju je međutim odlučilo da troškove ove rekonstrukcije finansira iz sopstvenih sredstava. Za predsednika tenderske komisije postavljen je Slavoljub Stevanović za koga je utvrđeno da je u sukobu interesa na osnovu prijave Srđana Tasića. On je istovremeno bio član školskog saveta koji kontroliše zakonitost poslovanja škole i šef računovodstva. Agencija za borbu protiv korupcije je potvrdila da je Stevanović bio u sukobu interesa.

Sve ove nezakonitosti uzbunjivač je prijavio i Ministarstvu prosvete koje je po njegovim prijavama slalo inspekcijski nadzor u vranjsku školu. Uzbunjivač Tasić je bio i na sastanku sa ministrom Mladenom Šarčevićem, a prijave protiv tadašnje direktorke slao je i nadležnom tužilaštvu u Vranju. Zbog brojnih nepravilnosti obraćao se i Vladi Srbije i Agenciji za borbu protiv korupcije. Po Tasićevoj prijavi u školu je dolazio i zaštitnik građana.

Sukob uzbunjivača Tasića sa rukovodstvom škole počeo je još 2014. godine kada je ukazivao na nezakonitosti u radu direktora i sekretara škole, a nedugo potom je smenjen sa mesta predsednika Saveta škole. Nakon ukazivanja na korupciju u visokoj školi u Vranju nad uzbunjivačem je izvršena odmazda. Počelo je umanjenjem zarade, a nastavilo se psihičkim maltretiranjem. Protiv Tasića i njegove supruge podneto je više anonimnih krivičnih prijava za koje on sumnja da su delo školskog rukovodstva. Jednu prijavu potpisala je i sama direktorka i overila pečatom škole. Svedok u sudskom postupku Dragan Mišić je naveo da je  direktorka Trajković u njegovom prisustvu okupila studente na hodniku i govorila im da je profesor Tasić loš čovek i da nije stručan, te da ga izbegavaju i da će izostanke sa njegovih časova lično opravdati.

Da Vas podsetimo:  Cementara u Beočinu: Građanima zagađenje, a opštini investicije

Novak Grujić
Izvor: pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime