Presuda

2
1734
Ratko Mladić /Foto: Petar Kujundžić/REUTERS

Ratku Mladiću, generalu i načelniku generalštaba Vojske Republike Srpske, izrečena je prvostepena presuda Haškog tribunala. General je osuđen po svim osim jedne tačke optužnice, uključujući i genocid u Srebrenici. Dosuđena mu je kazna doživotnog zatvora.

Iako je ostalo da u drugostepenom postupku budu izrečene konačne presude generalu Mladiću i predsedniku Karadžiću, kao i da bude ponovljen postupak visokim funkcionerima Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, Haški tribunal – Međunarodni sud za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi – uskoro završava sa radom i formalno se gasi.

Kakvo je nasleđe Haškog tribunala? Trebalo je da donese pravdu i pomirenje. Očigledno je da ih nije doneo. Treba samo pogledati statistike. Kažnjavao je uglavnom samo zločince čije su žrtve bile bošnjačke, albanske i hrvatske nacionalnosti. Nije osudio niti jednog političara ili generala vojski koje su ubile hiljade srpskih civila. Licemerne tvrdnje bošnjačkih i hrvatskih nacionalista da su srpske žrtve bile najmanje, nevažne su kada znamo da su i prema njihovim umanjujućim procenama civilnih srpskih žrtava (uzgred šta bi bilo sa kažnjavanjem srebreničke tragedije da je neko bezočan počeo da razmatra šta su zaista civilne žrtve ? ), one brojem optužnica i presudama višestruko potcenjene. Politički i vojni komandanti Bošnjaka i Hrvata nisu osuđivani i pored njihovih javnih priznanja, snimaka na licu mesta i činjenice da su oko njih već izgrađeni šovinistički i prema drugim nacijama agresivni mitovi. Sa nacionalnim pravosuđima je isti slučaj. Srpski sud za ratne zločine u 90% slučajeva osuđivao je optužene koji su srpske nacionalnosti. Kada je u nekoliko prilika pokazao nameru da sudi, makar i neposrednim, izvršiocima zločina iz redova drugih nacionalnosti naišao je na jedinstveni otpor. Hrvatska premijerka je tako postala kuma izvesnom gospodinu Purdi tek kada ga je za ratne zločine optužio sud u Beogradu. O grčevitoj fizičkoj odbrani gđe. Florens Artman – za nepoštovanje suda na smešnih sedam dana zatvora osuđene bivše portparolke suda – od strane Majki Srebrenice, i da ne govorimo…

Da Vas podsetimo:  Ruski patrijarh: Pokušavaju da zbrišu Rusiju sa lica zemlje - to se neće desiti

Šta se dogodilo sa velikom idejom da na međunarodnom nivou budu suđeni ratni zločini? Pošto je SAD i njeni saveznici ni u teoriji nisu želeli pretočenu u stalnu, globalnu ustanovu, univerzalnih ingenerencija: pretvorila se u oruđe njihove imperijalne politike. Setimo se sličnog međunarodnog suda za Libiju koji nije uspeo čak ni da pridobije podršku neke od frakcija u toj podeljenoj zemlji, makar da mu isporuče nekog od Gadafijevih sinova… Rat u Siriji doveo je do ravnoteže snaga među suprotstavljenim velikim silama i međunarodno gonjenje protivnika SAD sada je za neko vreme onemogućeno. Profesor Lahland odavno je primetio kako su u razdoblju kratkotrajnijem od jedne decenije, SAD i saveznici na primeru Slobodana Miloševića uspeli da naprave presedan. Većina šefova država u istoriji izvedena je pred sudove upravo tokom prvih deset godina 21. veka, a uzeto je u obzir viševekovno razdoblje evropske istorije, još od sredine 17. veka i suđenja engleskom kralju Čarlsu Prvom Stjuartu.

Kako posle svega da u Srbiji neko razume i solidariše se žrtvama zločina u Srebrenici, koji je nesumnjivo najveći zločin u ratovima iz devedesetih godina, kada Haški tribunal ne samo da nije imao razumevanja za srpske žrtve, već presuđuje za ubistvo „nekoliko hiljada“ ljudi? Haški tribunal već decenijama učestvuje u građenju mučeničkog nacionalnog mita Bošnjaka, Albanaca i Hrvata. Utemeljenom sistematičnije nego što je slučaj sa srpskim mitom mučeništva iz Drugog svetskog rata kome su u Hagu toliko zamerali i u njemu videli uzrok svemu. Umesto da žrtve i zločinci budu precizno identifikovani i kažnjeni, mi danas slušamo o krivici Srbije, o tome kako „Bošnjaci nisu izvršili genocid u Šapcu“ (a Srbija valjda nema pravo da brine o Srbima izvan njenih granica čak ni kada žive zajedno u Jugoslaviji) i o nastavku gencidne politike Beograda. Dakle, to što Haški sud iz nekih razloga, koji ponovo nisu imali veze sa bilo čim drugim osim sa interesima SAD, za zločine u BiH nije osudio niti jednog oficira ili političara iz Srbije, ništa ne znači bošnjačkim šovinistima koji preovlađuju u sarajevskoj nomenklaturi. Pravda i međunarodni sud za njih očigledno nisu ništa više od sredstva da ratni ishod bude izmenjen u miru ili novom ratu.

Da Vas podsetimo:  „Ako se odreknemo sebe imaćemo svega dovoljno“

Dokle ćemo stići, mi narodi jugoslovenskih država, ako i međunarodni sud doprinosi nepravdi i podelama? Kakva je naša budućnost ako je važnija velikobošnjačka država ili uspeh u opkoljavanju Ruske Federacije, od pravde u slučaju zločina prema sunarodnicima ili štićenicima onih koji danas zloupotrebljavaju odlazeći Haški tribunal? Gde će završiti srpski narod ako mu susedi i Velike sile, koje su mu vekovima bile uzor i saveznice, stavljaju u izbor da prihvati šovinističku politiku novonastajućih nacija kao sopstvenu ili da i sâm pođe tim putem, negira zločine i slavi ne samo svoje borce za slobodu već i one koje bi svaki sud osudio za ratne zločine?

Čedomir Antić

intermagazin.rs /Napredni klub

2 KOMENTARA

 1. General Mladic je jedini zasluzan sto Srbi i ovaj put nismo doziveli Jasenovac, Jadovo, Staru Gradisku 21-og veka. On ce u nasem narodu ostati heroj jer je sprecio mnogo brojnija stradanja Srpskog naroda a dokaz za to sto Srbi u BiH nisu doziveli sudbinu Srba u Hrvatskoj i u juznoj Srpskoj pokrajini.
  Haski sud je najveca sramota za medjunarodno pravo, politicki sud koji je po NATO nalogu sudio samo Srbima. Ovo sa hrvatskim optuznicama je samo farsa da se sakriju zlocini generala i Tudjmana nad Srbima u Hrvatskoj.
  Kad covek pogleda i uporedi zrtve, progone, pogrome, otimacinu zemlje i privatne svojine prirodnih resursa, ispada da zivot hrvata, muslimana ili siptara vredi vise od sto Srpskih zivota. Kao u vreme fasisticke Nemacke.
  I o kakvom pomirenju tu govori bilo ko?
  Pa pogledajmo malo u proslost; Srbu su bili osnivaci Srbije, BiH, Hrvatske, Albanije pa i Slovenisi smo doneli drzavu.
  Sad se vidi ko je cinio zlocin i genocid, Srbima je drzava sve manja i uza a onima kojima smo velikodusno kroz istoriju prastali sto su uvek bili na strani gubitnika i stvarali im drzave, sve veca.
  Ja ne ocekujem od Haskih sudija pravdu vec od Boga a on je jedini sudija koji sudi po pravdi i ne prima mito.

 2. „Kakvo je nasleđe Haškog tribunala? Trebalo je da donese pravdu i pomirenje.
  Očigledno je da ih nije doneo. Treba samo pogledati statistike?!
  Како очекивати “pravdu i pomirenje“ од Хашког трибунала, када је то
  – РАТНИ СУД НАТО ПАКТА, “КОАЛИЦИЈЕ 19“, “МИЛОСРДНОГ АНЂЕЛА“…
  Основан да Православне Србе понизи и сатре, будући да је
  Православље непријатељ број 1 Новом Светском поретку, по речима
  Збигњева Бжежинског, Мадлен Олбрајт, Карла Билта и осталих сатанистичких
  билмеза и билмескиња.

  Драган Славнић

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime