Pretnje, tužbe i fizičko nasilje – maj su obeležili napadi na novinare

0
9

U prethodnim danima četiri medijske kuće suočene su sa SLAPP tužbama, pretnjama i fizičkim napadima na novinare. Koalicija za slobodu medija poziva građane na skup podrške novinarima koji časno obavljaju svoj posao na Platou Filozofskog fakulteta u petak, 31. maja u 18 časova.

Vuk Cvijić; Foto: Medija centar Beograd

Koalicija za slobodu medija poziva građane na skup podrške novinaru Radara, Vuku Cvijiću, koji je fizički napadnut na ulici u centru Beograda 29. maja. Njega je pesnicom udario direktor Srpskog telegrafa, Milan Lađević, o čemu smo ranije pisali.

„Pozivamo Vas da podržimo Vuka Cvijića, kao i sve novinare koji časno obavljaju svoj posao, jer sada svako može postaviti pitanje – ko je sledeći? Neophodno je da ovim skupom podržimo profesionalno novinarstvo i poručimo da se neće ‘ućutkati glasovi istine’. Ovaj napad je posledica onoga na šta članovi Koalicije stalno ukazuju, a to je koliko je važno da se pretnje koje dobijaju novinari i novinarke procesuiraju, jer će u suprotnom eskalirati u fizičko nasilje“, poručuje Koalicija za slobodu medija.

Skup podrške će se održati na Platou Filozofskog fakulteta u petak, 31. maja u 18 časova, a nakon skupa će se održati tribina Radara i Inicijative „Nije filozofski ćutati“. Moderatorka tribine biće Vesna Mališić, glavna i odgovorna urednica Radara, a među govornicima se nalaze: glumica Svetlana Ceca Bojković, tužiteljka Bojana Savović, policajka iz Valjeva Katarina Petrović, profesor Pravnog fakulteta BU Miodrag Jovanović, Glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Danas Dragoljub Draža Petrović, glavni i odgovorni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović, glavni i odgovorni urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm i pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo.

Podsetimo, samo dan pre napada na Cvijića, 28. maja, čačanski portal Ozonpress je objavio da je njihov urednik Nebojša Jovanović prijavio policiji pomoćnika gradonačelnika Čačka Miroslava Petkovića zbog pretnji koje mu je Petković uputio na Instagramu.

Da Vas podsetimo:  Prilog za biografiju Dejana Ristića, novog ministra Informisanja i telekomunikacija

Prema navodima agencije Beta, pojedini mediji u Srbiji su u ponedeljak tokom „celog dana objavljivali vest da su on, i Ozon media u čijem sastavu radi Ozonpress, dobili 40.000 evra iz fonda Evropske unije za navodno rušenje lokalne vlasti u Čačku“.

Zatvor i zabrana rada za novinare

Sudija Apelacionog suda u Beogradu Dušanka Đorđević podnela je dve tužbe protiv KRIK-a zbog baze podataka „Prosudi ko sudi“ u okviru koje su novinari ovog medija istraživali rad pravosuđa, a između ostalog i njen rad, prenosi KRIK.

Tužbama koje je podnela zajedno sa suprugom osim novčane odštete, traži i dvogodišnju zabranu rada novinarima i po 10 meseci zatvora – zbog navodne povrede prava na privatnost. KRIK demantuje povredu prava i navodi da nisu iznosili informacije koje bi mogle da ugroze bezbednost sudije.

KRIK dodaje da je sudija Đorđević od ranije poznata po tome što je bila članica veća koje je oslobodilo optužene za ubistvo Slavka Ćuruvije.

„Ovo je možda i najveći pritisak na KRIK do sada, ali ove tužbe indirektno ugrožavaju i sve druge medije u Srbiji. Nas tuži visokopozicionirana sudija i tvrdi da nismo smeli ni ime da joj objavimo, dakle mi smo sada stavljeni u poziciju da na sudu branimo ne samo naš rad, već i zakonsko pravo novinara da pišu o onima koji vrše vlast”, kaže urednik KRIK-a Stevan Dojčinović.

Zatvorsku kaznu za novinarku Pištaljke, Snežanu Đurić, traži generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Vladimir Antić. Antić tuži novinarku Pištaljke jer je izveštavala o odmazdi koju je sprovodio nad uzbunjivačem u Veslačkom savezu, navodi ovaj portal. Antić se obračunavao sa uzbunjivačima otkazima i disciplinskim postupcima i za vreme njegovog mandata je Veslački savez Srbije suspendovala Svetska veslačka federacija zbog dugova, a Olimpijski komitet Srbije zbog niza nepravilnosti u radu.

Da Vas podsetimo:  Veran Matić: Od 75 otvorenih predmeta za dela protiv novinara, samo devet osuđujućih presuda

Antić je najpre tužio portal, a sada krivično tuži novinarku, zahteva dve godine zatvora i ukupno 650 hiljada dinara za uvredu i pretrpljenu duševnu bol.

„Ovde niko ne želi pravdu niti da se nešto dovede u red. Nego je to baš klasično iscrpljivanje novinara i medija i to je baš pravi školski primer SLAPP tužbe“, za N1 objašnjava Tamara Filipović iz „NUNS“-a.

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime