Previše tražim, ali ne može se drugačije

1
1724

vucic_govor1_text_5ZA SRBIJU je najvažnije da se nalazi na nepovratnom putu u pravcu Evrope, a priključenje Evropskoj uniji je za nju glavni cilj, poručio je premijer Aleksandar Vučić u intervjuu za nemački „Velt” i francuski „Figaro” posle nedavnih poseta Berlinu i Parizu.

Vučić je za nemački list izjavio da su Srbiji hitno potrebne ekonomske i političke reforme i da ne računa na pristupanje EU pre 2019, a za sebe rekao da je „najnapadanija ličnost u čitavoj Srbiji”.

„Prošlo je 12 godina od ubistva Zorana Đinđića a da nisu sprovedene hitno potrebne ekonomske i političke reforme, koje je neophodno sada sprovesti jer se zemlja nalazi „pribijena uza zid”, naveo je premijer.

On je objasnio da je korupcija problem koji vlada u Srbiji i protiv kojeg je potrebno nešto hitno učiniti, te najavio da će zajedno sa ekonomskim reformama biti usvojen paket zakona koji ima za cilj iskorenjivanje korupcije.

Vučić je kazao da su reformske namere ambiciozne, ali da ne preostaje ništa drugo nego da se deluje, jer smo izgubili previše vremena i moramo konačno početi sa korekcijom kursa.

„Naravno da sam zabrinut da previše tražimo od stanovništva, ali ne može drugačije. Sada nam pomažu samo još naporan rad, disciplina i odlučnost”, poručio je premijer.

Svestan je, kaže, da kao političar koji sprovodi dalekosežne strukturne reforme sebe ne čini baš omiljenim kod stanovništva, ali naglašava da se nekad mora početi sa onim što je politički potrebno.

Vezano za Kosovo i Metohiju Vučić je podvukao da je Beograd jasno privržen približavanju Prištini, kao i da nije nikada bilo reči o priznavanju te teritorije, i da to za vreme pregovora niti jednog trenutka nije bila tema.

„Mi smo u Briselu preuzeli obaveze prema Prištini kojih se pridržavamo. Davanje tih obećanja u Srbiji politički nije bilo lako preneti. Na dan potpisivanja u Briselu sam se suočio sa besom Srba na Kosovu. Dozvolio sam da me vređaju za ustupke, koje je srpska vlada učinila. Naravno, postoje problemi i kašnjenja u primeni sporazuma, ali mi stojimo iza naše reči, tako da se ne može govoriti o praznim obećanjima”, naglasio je Vučić.

Da Vas podsetimo:  ČAROBNI TRAKTOR ZA SRPSKE ŠTAKORE

Prema njegovim rečima, primena takvog jednog sporazuma traje, posebno zato što se odvija u politički eksplozivnom okruženju.

Istovremeno je naglasio da se radi korak po korak na tome, podsećajući da nije, u proteklo vreme, bilo nasilja, kao i da je politička retorika na obe strane jasno manje agresivna nego pre par meseci, što su uspesi, koje ne treba umanjivati.

Vezano za odnose sa Moskvom, Vučić je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine a da ne podržava sankcije protiv Rusije.

Podsetio je da Srbija ima tradicionalno tesne odnose sa Moskvom, i da je stopostotno zavisna od ruske energije, što ga, međutim, kako je naglasio, neće sprečiti da u Moskvi govori jasnim jezikom.

„I tamo ću reći kao i u Briselu isto, da je Srbija zainteresovana za dobre odnose sa Rusijom, ali da je naša budućnost u Evropi”, poručio je on.

Na pitanje da li bi Srbija, da ne postoji ekonomska zavisnost od Rusije, podržala sankcije protiv Rusije, on je kazao da bi sankcije protiv Moskve bile težak korak za nas, i to ne samo zbog zajedničke istorije koja nas povezuje.

Istovremeno je podvukao da je za nas važnije da se se nalazimo na nepovratnom putu u pravcu Evrope.

Vučić je naglasio da o vremenu pristupanja Uniji ne odlučuje Beograd već zemlje članice EU, i da zbog toga građanima ne može dati nikakva obećanja.

Jedina mogućnost kako Srbija može da utiče na odluku, prema njegovim rečima, je da obavi svoje zadatke u oblasti reformi.

„Ja lično ne računam sa pristupom Srbije pre 2019.”, kazao je on.

Upitan da li Srbija koja želi u EU može prihvatiti i članstvo u NATO – Vučić je istakao da je to teško pitanje, i da Srbija ima dobre odnose sa vojnom alijansom, sa kojom sarađuje u okviru Programa partnerstva za mir.

Da Vas podsetimo:  Dodik: Kristijan Šmit neće pisati istoriju deci u Srpskoj

Na dodatno pitanje – kako Rusija gleda na tu saradnju – Vučić je podvukao da je kao premijer Srbije zainteresovan samo za ono što je dobro za njegovu zemlju i da nije njegov zadatak da se dopada van Srbije, te da čini samo što je po njegovom uverenju u interesu njegove zemlje.

Suočen sa kritikama OEBS u vezi sa slobodom štampe, Vučić je objasnio da je dovoljno reagovao na te optužbe, naglasivši da ne negira da je bilo problema u Srbiji po pitanju ograničenja nezavisnog izveštavanja, ali i da u izveštaju OEBS navedeni problemi ne odgovaraju činjenicama.

Vučić je kazao da političari moraju podneti da budu kritikovani, dodajući da je on „najverovatnije najnapadanija ličnost u čitavoj Srbiji” i da sa tim može živeti, ali da je problem ako se šire laži o njemu, i da kada OEBS preuzme takve laži da na to mora javno da reaguje.

On se, takođe, zahvalio Nemačkoj za svu pomoć koju je dala ta zemlja Srbiji za vreme poplava, rekavši da je sada vreme da se dovedu strani investitori, i da oni ne dolaze tek tako, već da je neophodno stvoriti odgovarajuću atraktivnu ekonomsku klimu, zbog čega se ulažu napori kako bi još ove nedelje u parlamentu bila usvojena reforma tržišta rada, kao i zakonski preduslovi za privatizaciju državnih preduzeća.

U intervjuu za ”Figaro”, premijer je istakao da je priključenje Evropskoj uniji glavni cilj i jedini mogući put za Srbiju.

„Imam samo jednu spoljnu politiku i ona je transparentna. Glavni cilj Srbije je da postane članica EU. Priključenje EU je jedini mogući put za našu zemlju – to sam rekao predsedniku Vladimiru Putinu, to sam rekao u Briselu, Beogradu, Parizu, svuda”, rekao je Vučić u intervjuu francuskom listu „Figaro”.

Premijer je dodao da to Srbiji ne smeta da ima najbolje moguće odnose sa Rusijom.

„To je naša želja. Ali glavni cilj ostaje naš glavni cilj”, poručio je Vučić.

Zamoljen da prokomentariše krizu u Ukrajini i paralelu koji je Kremlj povukao između Krima i Kosova, smatrajući da ako Kosovo može da sprovede referendum o samoopredeljenju Krim može isto, Vučić je rekao da Srbija brani princip teritorijalnog integriteta i nepovredivosti granica priznatih od međunarodne zajednice.

Da Vas podsetimo:  Makedonija

„Nije bilo referenduma na Kosovu. Mi smo bili bombardovani. Ali, nije bilo referenduma”, napomenuo je srpski premijer i dodao da je za Srbiju veoma teško da govori o ovoj temi i da je „dosta propatila”.

„Mi branimo princip teriorijalnog integriteta, nepovredivosti granica priznatih od međunarodne zajednice. Branili smo ga juče, branimo ga i danas kad je reč o Ukrajini”, poručio je Vučić.

Na pitanje – može li Srbija da se priključi NATO – on je rekao da Srbija ima partnerstvo i programe sa Alijansom ali da nije spremna za članstvo u NATO.

„To je druga priča. Znate našu istoriju i to pitanje se danas ne postavlja. Imamo partnerstvo i programe sa Atlantskim savezom. Jačamo nivo saradnje. Ali nismo spremni da se priključimo NATO. Možda će neko drugi u budućnosti zauzeti poziciju drukčiju od moje”, primetio je Vučić.

On se osvrnuo i na činjenicu da nije prisustvovao obeležavanju godišnjice početka Prvog svetskog rata u Sarajevu.

„Možemo da razumemo sve istorijske činjenice. Imamo nekoliko različitih tumačenja, ali to nije problem. Odlučno gledamo u budućnost i to je ono što je važno. Da bismo išli napred ne moramo se složiti o svemu o našoj prošlosti. Svi smo osudili sve zločine koji su se dogodili na svim stranama tokom poslednjeg sukoba. Verujem da je put kojim idemo jasan, nema značajnijih problema”, poručio je Vučić.

Upitan o Južnom toku, on je istakao da će za Srbiju biti dobro ako gasovod bude izgrađen.

„Rusija treba da investira 2,1 milijardu dolara u ovaj projekat, a mi 16 miliona. To su dobre investicije”, rekao je Vučić i dodao da isto kažu mađarski premijer Viktor Orban i Austrijanci, ali da odluka ipak ne zavisi od Srbije, već od Rusije i Evropljana.

fakti

1 KOMENTAR

  1. Знамо ми Ацо да превише тражиш од нас али знамо да ОНИ од тебе траже још више. Ми ћемо дати проценте од плате и здравља али КАКО ЋЕШ ТИ ДА ДАШ КОСОВО?
    Разумемо ми твоје муке, већина нас на твом месту би се убила од муке и од ПРЕВЕЛИКЕ љубави за родну груду.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime