Preživeli poplave… da li će i birokratiju?

0
943

Građani Obrenovca su možda preživeli obilne majske poplave, ali teško da će se izboriti sa srpskom birokratijom. Oni protestuju tražeći isplatu novčane pomoći od države, a država samo odugovlači isplatu. 

srpska-birokratija

Na osnovu izjave direktora Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenih područja, Marko Blagojević, očito je da je nepotrebna birokratija najveći kočničar kada je reč o isplati novčane pomoći.

Blagojević je juče, 24. jula, za Tanjug izjavio da se isplata može očekivati “i za deset dana”. Međutim, predsednik opštine Obranovac, Miroslav Čučković, izjavio je 21. jula da će “građani Obrenovca od danas (21. jula) početi da dobijaju rešenja koja će biti osnov za preuzimanje sredstava za obnovu kuća, a novac će se na njihovim računima naći u roku od sedam do 10 dana”.

Izgleda da će Obrenovčani sačekati još koji dan duže.

Međutim, kako bi Vlada sa sebe skinula odgovornost za sporu isplati novčane pomoći, Blagojević napominje da će brzina isplate pomoći zavisiti od lokalnih samouprava.

Srpska birokratija, srpska posla

Poplave su zadesile Srbiju sredinom maja, sada je već kraj jula. Vlada je prvo morala da sastavi izveštaj o poplavama, analizu oštećenih objekata, zatim je morala da napiše zakon o obnovi, da ga prosledi Skupštini na usvajanje, zakon je usvoje i 24. jula, Vlada je usvojila programe obnove.

Sada kreću prave muke za Obrenovčane.

Blagojević je Tanjugu rekao da procedura predviđa da lokalne samouprave izdaju građanima rešenje za obnovu kuća, nakon čega postoji rok za žalbu od osam dana, posle kojeg može da počne isplata.

“Što se nas tiče, koliko sutra lokalne samoprave mogu da počnu da izdaju rešenja. Posle roka za žalbu od osam dana, mi možemo da počnemo da uplaćujemo sredstva, što znači da u roku od 10 dana od danas (24. jula) ljudi mogu da očekuju da materijalna pomoć za obnovu kuća bude isplaćena”, rekao je Blagojević.

Da Vas podsetimo:  Grupa ekologa popisala preko 100 divljih deponija u Nišu, najviše ih ima na Paliluli

Rešenja o dodeli državne pomoći donose lokalne samouprave, u skladu sa zakonom. Prilikom odlučivanja, pored ostalog, biće uzimano u obzir da je šteta prijavljena u skladu sa zakonom, da je nastala kao posledica poplava i klizišta koje su se desile tokom maja 2014. godine, kao i da je prijavljena šteta na objektu u kojem je podnosilac prijave stalno živeo.

Lokalne samouprave dostavljaće Kancelariji za pomoć i obnovu poplavljenih područja rešenja na osnovu kojih će biti organizovana izgradnja tipskih stambenih objekata i isplata novčane pomoći, piše na sajtu Vlade.

Da li je 2.500 evra dovoljno da se obnove poplavljene kuće?

Porodicama čiji su objekti porušeni, a nije moguća gradnja novih, biće isplaćen novčani iznos približan iznosu potrebnom za izgradnju tipskih kuća, i to dva miliona dinara za kuće od 60 kvadratnih metara, 2,5 miliona dinara za objekte od 80 kvadratnih metara i tri miliona dinara za kuće od 100 kvadratnih metara.

Za sprovođenje Programa obnove porušenih stambenih objekata obezbeđeno je 875 miliona dinara.

Sredstva za obnovu biće isplaćivana prema kategoriji oštećenja, i to za prvu kategoriju oštećenja 120.000 dinara, za drugu kategoriju 200.000 dinara, za treću kategoriju 250.000 dinara, za četvrtu kategoriju 350.000 dinara i za petu kategoriju oštećenja 600.000 dinara. Za sprovođenje ovog programa obezbeđeno je 2,5 milijardi dinara, piše na sajtu Vlade.

Neke kuće počinju sa gradnjom za dve do tri nedelje?

Izgradnja 350 kuća je posao u kojem će kancelarija sarađivati sa donatorima, pre svega EU, ali i Kuvajtom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Blic fondacijom, Udruženjem preduzeća Stare Pazove, rekao je Blagojević.

On je podsetio da će 25. jula u Obrenovcu biti potpisan ugovor o korišćenju sredstava iz IPA fondova, posle čega može da bude raspisan tender, a u roku od dve do tri nedelje počne i izgradnja 129 kuća.

Da Vas podsetimo:  Kako je moguće da obaveznu vakcinu plaćaju roditelji?

Blagojević je rekao da će ubrzo početi izgradnja 25 kuća koje će se finansirati iz pomoći Kuvajta, kao i 40 kuća donacijama iz UAE, da će početkom avgusta biti završeno naselje u Obrenovcu koje se gradi uz pomoć Blic fondacije, kao i da će sledeće nedelje biti potpisan ugovor o izgradnji naselja u Bajinoj Bašti sredstvima koja su obezbedili privrednici iz Stare Pazove, prenosi Tanjug.

Da li Vlada nije mogla da osmisli ni jedan drugi, jednostavniji i koherentniji plan za obnovu?

Građani Obrenovca jednostavno žele tih mizernih 200.000 dinara – odmah! Situacija ne može biti jednostavnija. 

Međutim, kada se isplaćuje novac za neke pogubne projekte, taj proces je znatno brži.

vucic-gradi

Podsetimo da je Aleksandar Vučić 28. juna “započeo” izgradnju prvih 10 kuća. On je tada najavio da će  “u narednih 15 dana u svim mestima početi izgradnji kuća koje su pogođene poplavama”. Taj rok je istekao.

Kako je tada rekao, država će finansirati izgradnju svih srušenih kuha, konkretno u Obrenovcu 14 kuća, a verovatno još 50 finansiraće prijatelji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kako je naveo, za 10 dana biće završene sve procedure pa će građani početi da dobijaju novac za oštećene kuće. Rok koji takođe nije ispoštovan.

Vlada je i sama sebe zbunila sa ovim izjavama. Kako bi se otkrilo ko će graditi koje kuće sa kojim novcem i u kom roku posao je za forenzičare i naučnike.

Srpska posla!

Teleprompter

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime