PRIČA IZ PRVE RUKE: Kako su četnici potukli nemce i odbranili Višegrad?

0
262

Jedna od najveličanstvenijih pobeda u Drugom svetskom ratu je u svakom smislu bila ona na Višegradu, kada su četnici „do noga“ potukli nemce i njihove hrvatske saveznike uz oduševljenje čitave slobodarske Evrope i srpskom narodu na poklon doneli slobodu Višegrada. Kako je to iz prve ruke ispričao učesnik ove borbe Potporučnik vojske kraljevine Dušan Trbojević možete pročitati u nastavku:⁣

Napad na Višegrad usledio je 3. oktobra i borba je trajala 48 sati, kada su četnici savladali garnizon nemaca i ustaša koji su bili dobro utvrđeni i naoružani. Ovu borbu su posmatrali članovi engleske i američke vojne misije, koje su izrazile divljenje prema herojstvu Dražinih četnika.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Принцип® (@princip_shop)

Zauzimanje Višegrada četnici su zarobili veće količine raznog oružja: pušaka, mitraljeza, izvestan broj minobacača kao i topova i municije. Većina branilaca nemaca i ustaša našla je smrt, osim jedne čete nemaca koju su četnici propustili iz obruča, da bi joj napravili zasedu na Semećkom polju i potpuno je uništili.

Nezaboravan je bio naš ulazak u oslobođeni Višegrad, koji je još mirisao na barut, sa ulicama oblivenim krvlju po kojima su ležali mrtvi neprijatelji. Širio se strašan zadah jer se nije moglo dovoljno brzo toliko mrtvih sahraniti.

https://nacionalist.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime