Priča o ekskurziji ariljskih maturanata – prava slika Srbije

0
1587

Maturanti gimnazije „Sveti Ahilije“ iz Arilja konačno su se vratili kući nakon ekskurzije čiji tok možda najbolje oslikava realno stanje Srbije – počev od činjenice da je na put otišao lokalni funkcioner sa novopečenom suprugom umesto vukovca, pa sve do kraja kada je direktor škole podneo neopozivu ostavku iz Italije, o čemu je javnost obavestio porukom preko lokalnog radija „Arilje“.

Da čitava priča bude još luđa ili, bolje rečeno, još „srpskija“, ni sam put nije protekao bez poteškoća. Ali, krenimo od početka, jer saga o ekskurziji mladih Ariljaca je toliko nerealna da bi bila greota preskočiti bilo koji deo.

Skandal oko đačkog putovanja izbio je kada je „Blic“ objavio da je na matursku ekskurziju 29. septembra zajedno sa učenicima krenuo i Dragiša Terzić, predsednik Skupštine opštine Arilje, u javnosti poznat kao predvodnik protesta malinara, ali i kao preletač kroz stranke. Sa sobom je poveo i tek venčanu suprugu Ivanu – valjda na medeni mesec. Iako bi ova informacija sam po sebi bila dovoljno problematična, najtužniji deo priče su đaci koji nisu otišli na putovanje u Italiju, već su ostali na parkingu, gde su došli da isprate drugare. Među njima je bio i vukovac, za kog se već pretpostavlja da će biti đak generacije, čiji otac radi za minimalac, pa nije mogao sinu da priušti put na matursku ekskurziju.

„Mnogo dobar drug“, kako kažu đaci, ostao je da maše sa parkinga, dok su se u autobusu našli Terzić i njegova žena, inače zaposlena u opštini.

Međutim, ako su mladenci želeli da uživaju, to im nije pošlo za rukom pošto je ovo ipak Srbija, a znate šta to znači? Ne samo da će umesto đaka u autobusu završiti političar, već će i sam autobus da se pokvari. I to ne jednom. Kako pričaju đaci, prvi autobus se pokvario pre nego što su napustili Srbiju, pa su ga zamenili već u Beogradu. I problemi su nastavili da se nižu, pa su tako promenili nekoliko autobusa, a u jednom trenutku su morali i sami da guraju svoje prevozno sredstvo. Jedan od autobusa je, priča se, bio toliko mali da nije blo mesta za sve, pa su neki od đaka morali da sede na podu. Funkcioner u supruga su, dabome, bili udobno smešteni na sedištima.

Da Vas podsetimo:  Epilog Drugog svetskog rata u Srbiji

Čitava drama se završila dosta spektakulrano, kada je direktor škole Ranko Davidović rešio da da neopozivu ostavku – i to iz Italije. O tome je javnost obavestio preko radija „Arilje“, čijem je direktoru poslao poruku.

„Obraćam se roditeljima učenika… Pored svih tehničkih problema sa autobusom, svi predviđeni sadržaji su realizovani, a učenici su zdravi, što je najvažnije. Predsednik SO Dragiša Terzić je krenuo na moj poziv, što je izazvalo buru nezadovoljstva u našem gradu… Kao odgovoran čovek i direktor zbog takve loše procene, a u interesu i dece i škole podneo sam školskom odboru neopozivu ostavku.

Dragiša nije ni gratis ni VIP putnik, već će uredno sve svoje obaveze platiti kao i ostala deca“, poručio je Davodović, a prenosi „Blic“.

Ekskurzija se juče završila, a kada su se svi vratili kućama, Davidović je poručio da se „ne kaje“ i da smatra da je uradio dobru stvar za školu jer je Terzić učinio dosta za njegovu školu. Kako kaže, đaci čiji roditelji nisu imali sredstava da plate ekskurziju su mogli da odu gratis, jer agencija nudi jedno nesplatno mesto na 20 prijavljenih, ali navodno odeljenske starešine nikoga nisu nominovale za to mesto.

Drugim rečima, političar se super proveo, direktor tvrdi da je sve regularno i da ništa nije skrivio, đaci koji nisu dobrog finansijskog statusa su ispaštali, a za sve će na kraju ispasti kriva neka nastavnica. Nije li to zaista priča o Srbiji u malom?

Izvor: Noizz.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime