Priča o najvoljenijem gradonačelniku Beograda

3
1959
Foto: Wikipedia/Vujcic

Srpska prestonica imala je mnogo upravitelja, gradonačelnika i onih koji su želeli da je menjaju i njome upravljaju. Ipak, samo je jedan bio Branko Pešić, po mnogima najsposobniji, a svakako najvoljeniji gradonačelnik Beograda! Upravo na današnji dan navršava se 32 godine od njegove smrti.

U Beogradu je bio popularan skoro koliko i Tito, a u očima običnog čoveka možda i više. Ljude je fasciniralo to što je radio danonoćno, svoje ideje sprovodio u delo, a pri tom bio srdačan i ljubazan prema svakome ko bi ga sreo. Neki od danas najvećih simbola Beograda nastali su za vreme vlasti ovog čoveka.

Zato i ne čudi ogroman broj anegdota koje se i danas prepričavaju po Beogradu – Branko Pešić je svojim kolima ljude vozio iz Zemuna ka centru, svakome je pamtio ime, znao je usred noći da pozove telefonom direktore Elektrodistribucije ako ne gore ulične sijalice tamo gde je prošao…

Sve vreme mandata živeo je u svojoj porodičnoj kući u Zemunu, nije želeo privilegije niti bilo kakav „poseban tretman“. Svako ko je želeo, mogao je u Skupštini grada dobiti kućni broj gradonačelnika kako bi se požalio na neku svoju nedaću ili stanje u gradu. Pešić je smatrao da, ako je već gradonačelnik Beograda, Beograđani imaju pravo da mu se u svakom trenutku obrate.

A Beograđani su to i te kako znali da iskoriste…

Priča kaže da je jednom negde na Starom gradu, usred noći pukla vodovodna cev. U pola tri ujutru gradonačelniku Pešiću je zazvonio telefon – jedan Beograđanin iz tog kraja prijavio je havariju i žalio se kako majstora još nema.

Bunovan ili ne, Pešić je zapisao broj telefona besnog sugrađanina i obećao da će problem biti rešen. Zatim je zvao nadležne službe i do podneva tog dana rupa je bila zapušena, a vodosnabdevanje u tom delu grada normalizovano.

Da Vas podsetimo:  Na današnji dan 1321. umro je srpski kralj Milutin Nemanjić

Sledeće noći, priča kaže, tačno u pola tri, Branko Pešić je pozvao broj telefona koji mu je Beograđanin koji se žalio ostavio kako bi mu rekao da je havarija rešena.

– Znam da je rešena! Kako se uopšte usuđujete da me budite u ovo doba – povikao je probuđeni sugrađanin na gradonačelnika.

A.B.

dnevno.rs

 

3 KOMENTARA

  1. Za vreme Vlade Ilića je Beograd bio prestonica Srbije.Od 1945,to je do danas okupirani grad sa svim onim zločincima koje je tito doveo da okupiraju i uspostave komunistički teror.Masovne krađe,pljačke i nasilje su danas posledica komunističke okupacije.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime