Priča o tenku – i oko tenka

0
1821
Zvezdin tenk /Foto: YouTube screenshot

Fakti – Crvena Zvezda je posle eliminacije prvaka Litvanije, Finske i Danske, eliminisala i švajcarskog prvaka Jang Bojs i uspela – drugu godinu za redom, da se plasira u najelitnije evropsko fudbalsko takmičenje – ligu prvaka. Bravo!

Fudbalska pamet – Znam da će mi mnogi zameriti (naročito „pošteni“ fudbalski radnici) na ovom podnaslovu, ali šta ćeš, to je najblaža formulacija koju sam kao stari zvezdaš mogao da smislim.

Pobeda je euforično proslavljena. Ne samo na tenku sa Zvezdinim klupskim obeležjima, koji je prethodnih dana bio postavljen ispred stadiona Crvene Zvezde, za koji su se mnogi pitali – šta će on tu, da nije zaratilo!, tako da smo odahnuli – ipak nije ono najgore, u pitanju je samo fudbalska pamet. 

Naravno da na „onoj strani“ to nije tako protumačeno. Zagrebački Bed blue bojsi su munjevito reagovali – jer po njima, onaj tenk simbolizuje Vukovar, pa su ispred Dinamovog stadiona postavili traktor – koji simbolizuje egzodus Srba iz Krajine za vreme Oluje.   

Ali, čini se da fudbalska pamet, naročito kad se razmahne, nema granica. Otvorile su se dveri stadiona koji nosi naziv proslavljenog Zvezdinog fudbalera Rajka Mitića (Rale, oprosti) i odatle je izašlo borbeno vozilo u SMB (sivo maslinastoj) boji vojske Srbije, načičkano Delijama – Zvezdinim navijačima, a bogami i ponekim od fudbalera, aktera prethodnog fudbalskog meča, koji je praćen hiljadama navijača u formaciji pešadije, napravio počasni krug oko Autokomande.

Autogolovi – prvi autogol je, kako bi Hrvati rekli, „zabio“ministar unutrašnjih poslova Srbije „Dr“ Nebojša Stefanović, koji po običaju ne razume kritike koje su sa svih strana počele da pljušte, sa tvrdnjom da to nisu nikakva borna kola već „tamić“ koji su navijači Zvezde kupili negde na buvljaku u Leskovcu, te da on u tome ne vidi nikakav problem, sem što će dati nalog da se ispita da li je to vozilo bilo registrovano za vožnju u javnom saobraćaju, pa ako nije uslediće odgovarajuće prekršajne kazne.

Da Vas podsetimo:  Kolumne bivšeg policajca Vladimira Savića

Drugi autogol stigao je iz uprave Crvene zvezde – radi se o vozilu specijalno opremljenom još u povodu proslave prošlogodišnje šampionske titule, ali je njegova premijerna vožnja tada izostala zbog nevremena, pa je tako to učinjeno ovog puta. Time je teza „Dr“ Stefanovića ozbiljno uzdrmana – u pitanju je namera ili dolus, što bi pravnici rekli, a otežavajuću okolnost pretstavlja to što je to vozilo za specijalne namene – želim da verujem samo fudbalsle naravi, bilo parkirano unutar fudbalskog stadiona.  

A onda je na scenu stupio On, koji se nadavao autogolova. Prvi i najveći – Moraš li Ti, kao predsednik države, da učestvuješ i u ovoj fudbalskoj ujdurmi. Čuvaj renome Predsednika za neke važnije državne stvari iz Tvoje nadležnosti. A ako si odlučio da i to uzmeš u svoje ruke –  “Više bih voleo da su izabrali neki drugi simbol. Notorna laž je da to ima bilo kakve veze sa Vukovarom”,  znači da u tome nisi učestvovao. A ako nisi učestvovao, kako znaš da u njihovim glavama nije bio i Vukovar! Neki su to tako protumačili pa su eto Bed blu bojsi ispred stadiona Dinama postavili traktor … I tako to kreće – Knin, opet … Moglo je da se desi juče na izvlačenju parova da Dinamo i Zvezda budu u istoj grupi. I šta bi onda bilo – tenk protiv traktora ili obrnuto – traktor protiv tenka. A u revanšu – obrnuto – i tako u krug! Ako ne učestvuješ u tome, reakcija pravog predsednika bila bi – Dosta! Pozovi onog Terzića što priča da tvoj duh lebdi nad Crvenom zvezdom i “iščupaj mu uši”. Ne dozvoli mu da krnji Tvoj predsednički renome.

Povratak na fudbal – „ … Raspričao sam se o muzici, a zapostavio sam sport koji je moja ljubav od detinjstva. Još od vremena kad bi me otac nedeljom popodne uhvatio za ruku i rekao: „Ajmo mi, druže, da gledamo ‘Zvezdu’.“ I tako nas dvojica krenemo polako preko „šume“ (današnji kamp Košutnjak), pa preko Careve ćuprije i Topčiderskog brda izbijemo tu negde oko sadašnjeg Šehera, presečemo „Hajd park“ i eto nas na stadionu – stari „Zvezdin“ stadion (na istom mestu gde i današnja Marakana) ili JNA (današnji „Partizanov“ stadion), zavisi gde se igra. Sve u svemu, oko 45 minuta šetnje i priče o fudbalu, pa isto toliko i u povratku! …“ Insert iz knjige O OPANČARIMA I OPANCIMA, Dragiša Čolić, Beograd 2012. www.opancar.com

Da Vas podsetimo:  Poštari Kragujevčanima donose pozive za Otvoreni dan Vojske

Nažalost, mi danas decu više ne vodimo na stadione. Nastupila su neka druga vremena. Eto, čitam, posle Zvezdine, fudbalski vredne pobede, navijači Partizana su na novom autoputu, koji je Predsednik pre neki dan svečano otvorio, kod mesta Mislođin presretali navijače Zvezde koji su se vraćali sa utakmice i – udri motkama po kolima! Nisu birali, među razlupanima bilo je i ljudi koji su tim putem pošli na more! Nema tu nikakve veze što su to bili Partizanovi „Grobari“. Isto bi radile i „Delije“ da je bilo obrnuto. Iste su pameti.

A ja sam u četvrtak iz sve snage navijao da i Partizan pobedi i ove godine igra u Evropi – tako me je otac učio. 

Ima razumnih ljudi. Jedan od njih je i legendarni fudbalski trener Ćiro Blažević, Hrvat, koji se povodom ove ujdurme oglasio – Jebo vas tenk! Zvezdo dođi u Zagreb da igramo fudbal.    

Želim da to čujem i sa naše strane.

Dragiša Čolić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime