Prihvaćen plan za PREVENCIJU NAPUŠTANJA Srbije

0
599
Foto: pixabay.com

Vlada Srbije je prihvatila Strategiju o ekonomskim migracijama Srbije do 2027. godine, čiji je cilj prevencija daleg odlaska stanovništva u inostranstvo.

Cilj je da se uspostavi „efikasna prevencija daljeg odlaska građana u inostranstvo i podstakne povratak stručnjaka iz dijaspore“.

Usvojena je i „Strategija pametne specijalizacije u Srbiji“ do 2027. godine, kao i Strategija razvoja digitalnih veština do 2024. godine.

Srbiju dnevno napusti dva lekara

Dok se pacijenti brinu ko će ostati da ih leči, a zvaničnici tvrde da problema nema, Srbiju, prema grubim procenama, napuštaju dva lekara dnevno, zaključak je istraživanja koje je sproveo Medijski istraživački centar iz Niša.

U red za karte u jednom smeru staju i medicinski veterani, a strah od otkaza i ishoda odlaska, razlozi su za to što planove za migraciju medicinari prave u tajnosti, dodaju učesnici istraživanja, pišu Južne vesti.

Oni koji odlaze navode način na koji se u Srbiji dolazi do posla, bolje radne uslove i opremljenost bolnica u evropskim zemljama, inostranu penziju i bolje uslove specijalizacije kao glavne razloge za odlazak.

Izvor: Beta, Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime