Posao preko veze? Dikovićev sin u MSP-u

4
5742

Kako Teleprompter.rs ekskluzivno saznaje, sin načelnika Generalštaba Vojske Srbije, Ljubiše Dikovića, radi kao treći sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova.

tata i sin

Dok tata Ljubiša Diković vodi rat sa tabloidima zbog pada vojnog helikoptera, njegov sin, Nemanja Diković, vodi diplomatiju sa mesta trećeg sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova.

Kako Teleprompter.rs saznaje od izvora iz tog ministarstva, iako je Nemanja Diković završio Fakultet političkih nauka, u MSP je primljen bez konkursa, ne poseduje adekvatno znanje iz diplomatije i nema položene diplomatske ispite. Međutim, Diković junior u dopisu redakciji Teleprompter.rs navodi da je on u MSP zaposlen potpuno legalno.

sin

Nemanja Diković

– U Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije zaposlen sam na transparentan način, putem preuzimanja iz drugog državnog organa (Sporazum o preuzimanju radnika broj 347-1/12 od 18.03.2014) i raspoređen sam na radno mesto broj 461. u zvanju trećeg sekretara (Rešenje broj 21-101-2/12 od 18.06.2014), navodi se u dopisu Nemanje Dikovića redakciji Teleprompter.rs.

On ističe da je “veoma ponosan na svog oca i na činjenicu da isključivo svojim radom, sposobnostima i znanjem gradim karijeru, ne bežeći od očevog imena, ali i ne krijući se iza njega“.

sin1

Iako Diković junior napominje da “svojim radom, sposobnostima i znanjem” gradi diplomatsku karijeru, Ministarstvo spoljnih poslova važi za državnu ustanovu u kojoj od pamtiveka cveta nepotizam.

Nepotizam u Ministarstvu spoljnih poslova

Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodna banke Srbije, u MSP je zaposlila zeta Nemanju Sekickog. On je muž guvernerkine starije ćerke Ivane Sekicki (Tabaković). Njih dvoje sa bebom trenutno žive u Rimu o trošku države Srbije.

Rade Bulatović, ambasador u Kijevu, zaposlio je blisku rođaku Svetlanu Košutić. Prvo je bila ubačena u BIA-u, pa onda u MSP. Ima diplomatski status i sada je na službi u Kijev, kod Bulatovića, gde je dobila mesto prve savetnice. Dragan Marković, ambasador u Angoli, u MSP je zaposlio svoju suprugu Snežanu Marković. Ona je ranije bila sekretarica.

Da Vas podsetimo:  Posle dve godine obećanja „herojima pandemije“, doktorka poručuje – izigrana sam

Milana Bačevića, ambasadora u Kini, savetuju muž i žena. Tatjana Panajotović Cvetković je ministar svetnik, a njen muž, Bojan Cvetković, je takođe ministar savetnik, ali za ekonomske poslove. Sa Brankom Lazarevićem, ambasadorom u Atini, takođe rade muž i žena. Ljubomir Poštić je prvi savetnik ambasadora, a tamo mu je i žena Olivera Poštić.

Darko Tanasković, ambasador pri Unesku, u MSP je zaposlio ćerku Jelenu Tanasković. Unuk književnika Dobrice Ćosića, Nikola radi u MSP. Dragoljub Mićunović je takođe “uglavio” svog unuka u MSP. Nekadašnja šefica kabineta Vojislava Koštunice, Ljiljana Nedeljković, zaposlila je sina Ratomira Milikića, koji je zamenik ambasadora u Strazburu.

U ambasadu u Beču otišla je nedavno i Sanja, ćerka Srđana Šajna, predsednika Romske partije. Pre diplomatije je držala kafanu. Jelena Plakalović, ćerka bivšeg gradonačelnika Kragujevca, Veroljuba Stevanovića, sedi u konzulatu u Njujorku.

Ćerka glumca Velimira – Bate Živojinovića, Jelena Živojinović, već deset godina sedi u ambasadi na Kubi.

Vladislav Jovanović, ranije ambasador pri UN, zaposlio je sina Danka Jovanovića, inače po struci pravnika. Ambasador Dragoslav Radenković ubacio je ćerku, a njegov zet takođe tamo radi.

Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS-a i bivši ministar za KiM, zaposlio je sina u MSP-u, i to u vreme kada je Vuk Drašković bio na čelu ovog resora. Rade Drobac, ambasador u Budimpešti, zaposlio je sina, a ambasador Dragan Županjevac, koji je poslednji ambasador Srbije u Atini, u MSP je našao posao za rođenog brata.

Ivan Samardžić, sin Slobodana Samardžića, bivšeg poslanika DSS-a i nekadašnjeg ministra za KiM, primljen je u MSP u vreme dok je ministar bio Vuk Drašković. Nekoliko godina je proveo u ambasadi Srbije u Briselu, a sada je otpravnik poslova u ambasadi u Maroku.

Mirko Stefanović, ambasador u Portugalu, rođeni je stric narodnog poslanika DS-a Borislava Stefanovića koji je ranije bio zaposlen u MSP. Dejan Šahović, šef radne grupe za OEBS, nekadašnji ambasador u Njujorku, Ženevi i Budimpešti, zaposlio je u MSP svog brata Ivana Šahovića. Kuma Vuka i Nataše Jeremić, Maja Raković, radi u ambasadi u Parizu kao prvi savetnik.

Da Vas podsetimo:  ONI su ostali na dedovini u Šumadiji i prikazuju svu njenu lepotu!

Zet Danice Drašković, odnosno, suprug Danine rođene sestre Ljubinke, Ljubomir Mirković trenutno se nalazi na službi u Trstu. Bivši direktor Vojnobezbednosne agencije, Svetko Kovač, zaposlio je ćerku Sanju Kovač u MSP. Ona se trenutno nalazi na službi u Parizu.

Sin novinara “Politike”, Boška Jakšića, Pavle Jakšić zaposlen je u MSP. Jakšić je često izveštavao o srpskoj diplomatiji. Ambasador u Parizu, Rajko Ristić, zaposlio je sina u MSP. Supruga bivšeg poslanika DSS-a, Miloša Aligrudića, takođe radi u MSP.

Ovo je samo nekoliko primera nepotizma u Ministarstvu spoljnih poslova. Kako kaže naš izvor iz MSP, velika većina zaposlenih došla je u to ministarstvo preko rodbinske, rođačke, prijateljske ili stranačke veze. Primljeni su suprotno zakonu i pravilima, a neretko su nestručni za posao koji obavljaju, ne znaju strane jezike, nemaju položene diplomatske ispite, niti imaju iskustva u diplomatiji.

Teleprompter.rs

4 KOMENTARA

  1. I GENERAL Simović se posle rata vratio kod tita,pošto je kao britanski i komunistički špijun uveo srbiju u propast,pa mu je tito sina postavio u diplomatiju,ništa novo.Samo nisu napredovali oni koji nisu neko dobro učinili ovom narodu.

  2. Ovo sto pisu za sina prof. Samardzica nije istina. Njegov sin Ivan diplomirao je na fakultetu politickih nauka ( tada mu otac nije bio profesor na fakultetu ) odsek diplomatija. Dve godine je volontirao u skupstini bez bilo kakve novcane nadoknade i u tom periodu zavrsio i diplomatsku akademiju ( nije megatrend ). zaposlio se redovnim putem kao i svi koji su se tada zaposljavali. ovo je sramota da se u isti lonac stavljaju i oni koji su muvali i oni koji su sve ispostovali.

  3. „Rad“ u ambasadama i konzulatima je zaista kao stvoren za lenčuge sa odgovarajućim pedigreom- em se malo ili nimalo radi, em su plate velike i sigurne! Na stranu eventualno moguće mućke, privatni poslići, prodaja informacija strancima i slične rabote. Ako ništa drugo, ove nazovi diplomate se u Evropi veoma često ogrebu bar za večere i pijanke za sebe i svoje žene na priredbama koje organizuju naši klubovi. Na tim priredbama gosti iz konzulata i ambasada sede i žderu za tzv. „počasnim stolovima“ gde im gotovo uvek društvo pravi i po neki bezbednjak, šofer ali i -popovi. I oni znaju ako nije post, itekako da napune trbuščine na trošak klubova! Sramota- ali tako je!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime