Princ bezakonja ili gradonačelnik?

1
1047

1590090-06Kragujevac i delovanje gradonačelnika Radomira Nikolića najbolja su ilustracija načina funkcionisanja lokalnih samouprava posle nasilnog preuzimanja vlasti: zaposleni u komunalnim preduzećima ne primaju plate, ugovorcima se otkazuju ugovori o radu čak iako su trudnice u devetom mesecu trudnoće i samohrane majke čiju decu očekuju operacije. Bez obzira što u odluci o racionalizaciji piše da otkaze neće dobijati trudnice i samohrani roditelji. Bez obzira što to nije u skladu sa zakonom koji je predložio dr Nebojša Stefanović, sadašnji ministar policije, a tadašnji predsednik Narodne skuštine.

Neoverene zdravstvene knjižice su normalna stvar, direktori povlače odluke o tenderima za privremene poslove, a to uslovljava još veći broj otkaza za ugovorce koji su godinama radili na određeno vreme u komunalnim i javnim preduzećima.

Na ledu su i radnici najstarijeg komunalnog preduzeća “Niskogradnja”, koji su zbog teške situacije u matičnoj firmi, do 31. marta bili angažovani u drugim komunalnim preduzećima. Svi su, sem nekolicine koji su angažovani u “Čistoći”, vraćeni u matično preduzeće gde nema ni posla, ni plata. Interesantno je da je u “Čistoći” dovoljno i mesta i posla, a sam gradonačelnik mesecima govori da je ovo preduzeće rekorder po broju zaposlenih. Još je interesantnija strategija gradonačelnika prema štrajkačima: kada su zaposleni u “Čistići” štrajkovali Nikolić je angažovao preduzeća i radnike iz drugih gradova i to, naravno, platio novcem građana, a kada su radnici “Niskogradnje” zakucali na njegova vrata otišao je na službeni put. I nije samo on, sportski rečeno, eskivirao radnike koji su zbog njegove odluke ostali bez posla- njegov zamenik je otišao na bolovanje, dok je većnik zadužen za komunalnu privredu i najodgovorniji upravo za stanje u ovom preduzeću, baš tog dana uzeo godišnji odmor!

I kao da sve to nije dovoljno, gradonačelnik Kragujevca, koji već ima dve krivične prijave odbornika i zaposlenih u Šumadija sajmu, hvali se da je uštedeo čak 450 miliona dinara! Uštedeo je, jer nema nameru da radnicima komunalnih preduzeća isplaćuje zarade, jer ne rade dobro.

Da Vas podsetimo:  Kum predsednika Srbije kupio avio-kompaniju od Stanka Subotića

On radi odlično pa može da se počasti bademima i čivasom. Uštedeo je skoro pola milijarde, ali od direktora državnih preduzeća na stranačkim sastancima za koje nije na službenom putu, traži novac kako bi sredio situaciju u gradu! Model prebacivanja novca traže SNS pravnici, čiju smo mudrost i veštinu već upoznali, a posebno je zanimljivo kako će novac lokalnoj samoupravi uplatiti institucije socijalne zaštite u kojima iz dana u dan opada standard usluga.

Nije tu kraj kršenju zakona kao načina upravljanja gradom. Ili stila vladanja. U ulici u kojoj gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić živi, u kragujevačkom naselju Šumarice, vlada opsadno stanje. Nikolićeva kuća, koju je nasledio od oca, predsednika Srbije, proglašena je izgleda za zvaničnu rezidenciju. Ne predsednika države, nego gradonačelnika Kragujevca, koji je izgleda, mimo zakona, postao šumadijski princ. Na samom ulazu je prava portirska kućica za obezbeđenje. Pripadnici tog obezbeđenja svakodnevno zaustavljaju, legitimišu i pretresaju Nikolićeve komšije, koje tu, uzgred budi rečeno, žive decenijama. A Radomir Nikolić sa sve rotacijom na službenom automobilu “uleće” u tu istu ulicu.

Tako to ide. Nekom karantinska vlast, orada i brancin, a nekome otkaz u devetom mesecu trudnoće.

Olivija Ilin

Opozicionar.com

1 KOMENTAR

  1. Taj SNS- tačnije: Srpska nakaradno-nazadna stranka, i njegovi toboži „političari“ -nekadašnji besposličari, tobože fakultetlije, nabeđeni magistri i doktori nauka, prevaranti, među njima i po koji i kriminalac, su se pokazali i u međuvremenu DOKAZALI da su obična banda lažova,prevaranata, uzurpatora i pljačkaša! Da srpski narod iole ima pameti, krenuo bi na masovne demonstracije i njihovo rušernje i naglavačke izbacivanje iz fotelja u koje su zaseli.Kada su mogli da najure Slobu M. zašto bar ne pokušaju da najure ove luperde? Setimo se kako se govorilo: -„samo da skinemo Miloševića, posle će nam lakše biti da skidamo sa vlasti sve koji ne rade za narod“ To je, izgleda, u Srbiji teško. Ko jednom nekoga zajaše, tj se ne skida tako lako. Ili narod čeka da ih Zapad, kao kada su rušili Slobu, plati za njihov izlazak na demonstracije? Onda će da popričekaju -sve dok Vučić i njegova baraberija zaista ne strpaju Srbe pod jednu šljivu. Znači, dok ne unište sve srpske firme, Arapima i Hrvatima poklone srpske oranice, reke, jezera, šume pa i robovsku radnu snagu, poklone Sandžak, Preševsko-Pčinjsku oblast, Vojvodinu itd. A posle toga -Srbija nek prestane da postoji! Pitam se i skoro verujem u to, da je ovoj vlsti baš to jedini cilj!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime