Princeza Jelisaveta: Moj brat treba da počiva u Kripti

3
1243

tan2012-9-28_1520249_0Princeza demantovala saopštenje u kome se tvrdi da je želja cele porodice da se princ Aleksandar Karađorđević sahrani u porti, a ne u kripti Crkve Svetog Đorđa na Oplencu, pored majke, oca i brata

Nakon informacije da će NJKV Knez Aleksandar Karađorđević, sin kneza Pavla i brat Princeze Jelisavete, biti sahranjen u porti crkve Svetog Đorđa na Oplencu, a ne u porodičnoj kripti, gde počivaju ostali Karađorđevići, Kabinet pokojnog kneza oglasio se saopštenjem u kome poručuje da je to bila izričita kneževa želja.

Saopštenje je, inače, distribuirano medijima nakon što je Ekspres.net objavio da se najstariji sin kneza Pavla sahranjuje u porti zbog zabrane prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i njegove supruge, princeze Katarine.

Saopštenje i demanti

U njemu se navodi da će on biti sahranjen van kripte u kojoj leže njegovi otac majka i brat njegovu ličnu želju i zahtev, kao i da je to urađeno “uz dogovor sa članovima porodice i blagoslov Patrijarha Irineja”.

Međutim, sestra pokojnog kneza, princeza Jelisaveta, delimično demantuje ovo saopštenje:

Princeza sa ćerkom Katarinom na sahrani oca, majke i brata FOTO: Tanjug
Želela sam da izbegnem skandal i poštedim porodicu, naročito moju snaju, kneginju Barbaru, od dodatnog stresa

– Moja i želja porodice bili su da moj brat počiva pored svog oca, majke i brata. Bila sam spremna i da vodim borbu za to, kao što sam se borila i izborila da moj otac, majka i brat: knez Pavle, kneginja Olga i princ Nikola Karađorđević, budu sahrannjeni u kripti, jer ta mesta im, kao i mom bratu Aleksandru, pripadaju kao Karađorđevićima, ali sam u ovoj situaciji želela da izbegnem skandal i poštedim porodicu, naročito moju snaju i suprugu mog brata, kneginju Barbaru, od dodatnog stresa u ovom ionako teškom trenutku.

Da Vas podsetimo:  Slobodan Reljić: ili-ili i posle toga – Non-pejper, zdaj!

Princeza Jelisaveta je u sukob sa prestolonaslednikom Aleksandrom Karađorđevićem prvi put došla još 2012. godine, kada su posmrtni ostaci njenih roditelja i brata trebali da budu preneti iz Lozane i sahranjeni u porodičnoj grobnici na Oplencu.

I parlament raspravljao o sahrani kneza Pavla

Tada je, na zahtev princa Aleksandra i princeze Katarine, a uz podršku Krunskog saveta, odlučeno da knez Pavle, kneginja Olga i princ Nikola ne mogu da počivaju u kripti crkve Svetog Đorđa, u kojoj su sahranjeni svi Karađorđevići, od rodonačelnika loze vožda Karađorđa Petrovića do kralja Petra II Karađorđevića.

Na insistiranje Jelisavetino, održan je hitan sastanak u Patrijaršiji, na kome su prisustvovali članovi Krunskog Saveta, princ Aleksandar, princ Vladimir Karađorđević (sin Kraljevića Andreja i unuk kralja Aleksandra I) i princeza Jelisaveta Karađorđević, a pale su teške reči među članovima Krunskog saveta i prestolonaslednika Aleksandra sa jedne i ostalih članova porodice Karađorđević sa druge strane.

Jedan od svedoka koji je prisustvovao tom sastanku potvrdio je za naš portal da su članovi Krunskog saveta, na zahtev Princeze Katarine, insistirali da posmrtni ostaci kneza Pavla i kneginje Olge ne mogu biti sahranjeni u Kripti, uz obrazloženje da je zadužbinar crkve, kralj Petar i Karađorđević zaveštao u amanet da u kripti budu sahranjeni samo njegovi direktni potomci.

-Na to su Jelisaveta i princ Vladimir podsetili da takva činjenica ne stoji, jer onda knez Arsen Karađorđević, rođeni brat Kneza Pavla, koji je sahranjen još 1938.godine, svega nekoliko godina posle smrti kralja Petra, sigurno ne bi dobio dozvolu da bude sahranjen u kripti, i kao kompromisno rešenje ponudili da knez Pavle, njegova supruga i sin budu sahranjeni u grobnicama koje su njima namenjene.

Međutim, Aleksandar je to odbio, uz reči:

Da Vas podsetimo:  Pašićev recept kao putokaz za današnju Srbiju (2)

“Na kojim vašim mestima, pa ni vi niste planirani”, što je izazvalo ogorčenje kod princeze i princa Vladimira. Sastanku u Patrijaršiji, pored patrijarha Irineja, koji se bio neutralan, prisutan je bio i vladika šumadijski Jovan, koji je držao stranu prestolonasledniku Aleksandru.

Ova kraljevska drama okončana je uz državno posredovanje, tako što je čak i srpski parlament raspravljao o tome i na na kraju je doneta odluka da se knez Pavle, njegova supruga Olga i sin Nikola sahrane u kripti, pored ostalih članova kraljevske porodice Karađorđević.

Ovaj put će sve ipak proteći bez uplitanja politike, pa će knez Aleksandar biti sahranjen u porti crkve Svetog Đorđa na Oplencu u petak u 10.30 časova.

Ipak, ostaje nejasno zbog čega se prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, kao i članova Krunskog Saveta, protive sahrani ostalih Karađorđevića u porodičnoj grobnici kada, kako saznajemo, u kripti crkve Svetog Đorđa na Oplencu ima još 14 slobodnih od ukupno 39 grobnih mesta(?!).

Tanja Janković

ekspres.net

3 KOMENTARA

  1. Кнез Павле је био господин. Префињен и видовит, потписао је мир-пакт са Немачком, знајући да у сукобу са њом, Југославија нема никакве шансе.

    Нажалост, неодговорни официри су извели пуч 27 марта и извели народ на улице. Да није било демонстрација 27 марта, Немачка нас не би напала и самлела за десетак дана . . . Краљ, влада, војска и полиција би остали у земљи, наши војници и официри не би били послати у заробљеништво. Југословенска војска и полиција никад не би допустиле долазак усташа из Италије и стварање НДХ, а комунисти би и даље проучавали Марксов КАПИТАЛ по затворима . . .

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime